ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

BTW Revealed: Lac Du Prince – The Carp Specialist

Favoriet Favoriet
BTW Revealed: Lac Du Prince – The Carp Specialist

Afgelopen oktober vertrok Thimon Dokter met zijn maat Maico richting het zuiden voor een week vissen in het Franse land. De bestemming: Lac Du Prince, dat te boeken is via The Carp Specialist! Zou het de mannen lukken om een bak te strikken? Dat lees je hieronder!

Of het Thimon lukt om ook dit betaalwater te kraken lees je hieronder!

Thimon aan het woord: Het is vrijdagavond 4 oktober als ik wederom in de auto stap voor een week vissen in Frankrijk. Wekenlang heb ik uitgekeken naar deze sessie in het vroege najaar. Ook al stond deze trip al een tijdje geboekt, tijd om vooruit te kijken had ik eigenlijk amper. Met een drukke baan is de realiteit dat ik pas een paar weken van tevoren mondjesmaat in de avonduren bezig kon zijn met mijn vakantie. Maar goed, een paar weken is ook meer dan genoeg om mijn sessie tot in de puntjes voor te bereiden.

Een goede voorbereiding is voor Thimon enorm belangrijk. Wat is er zoal te vinden over een water?

Inmiddels ben ik al talloze keren naar Frankrijk geweest om te vissen en is dat eigenlijk al een routineklusje geworden. De meeste spullen zijn dus zo bij elkaar gepakt. Op vrijdagavond besluit ik om nog even wat slaap te pakken en word ik na een paar uurtjes wakker van mijn wekker. Eindelijk is het zover! Samen met goede vriend en vismaat Maico vertrek ik voor een weekje rust naar onze zuiderburen.

Ik vertrek voor een weekje rust naar onze zuiderburen!

De reis verloopt ondertussen voorspoedig en met een paar korte pauzes en grote bakken koffie tussendoor arriveren we ongeveer negen uurtjes later aan het hek bij het domein. Het voelt hier voor mij elke keer als thuis komen aangezien ik al meerdere keren op dit domein heb gevist. Livardiere ligt er namelijk ook en dat beschouw ik een beetje als mijn ‘thuiswater’ in Frankrijk.  Ik heb gewoon een vertrouwd gevoel en klik met het water. In de jaren heb ik er ook prachtige karpers gevangen. Een goede reden voor mij om er dus regelmatig terug te keren.

Vanaf iedere stek heb je een prachtig uitzicht over het meer.

Een aantal feiten over Lac Du Prince

 • Het meer heeft een grootte van zes hectare  
 • Het meer heeft drie twee persoons stekken 
 • Per week worden er maximaal zes vissers toegelaten  
 • Lac du Prince is exclusief af te huren (leuk voor een vriendentrip)  
 • De topvis weegt ongeveer 24 kilo en is een schubkarper  
 • De spiegelkarpers op Prince lake zijn opvallend mooi beschubt  
 • Op het meer zwemmen ongeveer 250 karpers waarvan er zo’n 100 graskarpers zijn  
 • Voerboten en rubberboten zijn toegestaan mits je daarmee je medevissers niet hindert. Persoonlijk zou ik het sterk afraden om een rubberboot te gebruiken aangezien de waterdiepte maximaal 2,0 meter bedraagt.  
Dit relatief kleine water herbergt volop mooie vissen, tot wel 24 kilo!
 • Op het meer zijn kreeften aanwezig. Pas hier je aas en rigs op aan. Deze irritante beestjes kunnen het je behoorlijk moeilijk maken!  
 • Voor de faciliteiten en het sanitair dien je naar het naastgelegen Livardiere te gaan. Het is ten strengste verboden je behoefte in de bossen rondom Prince te doen!  
 • Op Lac du Prince geniet je van rust en geweldige natuur om je heen. Het is een aanrader voor de rustzoekende visser!  
 • De toegangsweg naar stek drie is een klein beetje ‘offroad’  
 • Langs de kanten is er wat wiergroei. Met vissen heb je hier totaal geen hinder van  
 • Laat ’s nachts geen aas of afval rondom je tent slingeren. Op Prince lake zijn wilde zwijnen aanwezig die met name in het donker nog wel eens in de buurt van je stek kunnen komen 
 • Lac du Prince heeft een gemiddelde moeilijkheidsgraad. Ik zou het beginnende karpervissers daarom afraden!  
Met de grootste zorg gaat de vis weer terug in zijn element.

Voorbereiding

Voordat ik naar Frankrijk vertrek is voor ieder water mijn voorbereiding nagenoeg hetzelfde. Ik steek altijd erg veel tijd in het lezen van reviews van de vorige vissers en ik pluis de website van The Carp Specialist af naar bruikbare informatie. Info over met name het bodemverloop, de bodemstructuur, is er wiergroei aanwezig?, wat is het huidige bestand?Allemaal zeer belangrijke vragen die ik uitzoek in de zoektocht naar bruikbare informatie!

Het natuurschoon op Prince lake is schitterend!

Bij aankomst maak ik dan ook altijd een praatje met de beheerder van het betreffende water. Vaak kent deze lopende krant het water en de vissen op zijn broekzak en kan je van deze waardevolle hedendaagse kennis enorm veel leren. Wie het slim aanpakt doet zijn voordeel ermee tijdens zijn sessie. Ook loop ik altijd even een rondje om het water heen voordat ik mijn spullen uitpak.

Een rondje om het water lopen geef je een goede eerste indruk!

Ik kan dan met name letten op eventueel springende vissen en de aanwezige watervogels. Gedragingen van deze dieren kan enorm van belang zijn. Het is geen toeval dat ze vaak op dezelfde plekken duiken of dat de karpers in hetzelfde gebied springen. Bijkomend voordeel is dat jij lekker rustig het water observeert terwijl de rest de boel al verstoord met enthousiast spullen uit te pakken. De vissen weten dit ook en zullen automatisch de rust van je stek opzoeken! Feitelijk gezien sta je dan al met 1-0 voor. Die is alvast lekker meegenomen.

Feitelijk gezien sta je dan al met 1-0 voor!

Ontvangst en service

De ontvangst op Livardiere is te herkennen aan de oude lodge. Deze vind je na ongeveer 100 meter rijden wanneer je het hek bent gepasseerd aan de linkerkant. Een prachtig oud gebouwtje dat van alle gemakken is voorzien. De typisch Franse uitstraling geeft een sfeervol gevoel.  

De faciliteiten zijn te herkennen aan het typisch oud Franse boerderijtje.

Je kunt onder andere gebruik maken van een oven, een magnetron, meerdere stopcontacten, stromend (drinkbaar) water (zowel warm als koud) en een paar koel/vries combinaties. Er is niets dat ontbreekt voor een perfecte visvakantie. Dat willen we graag allemaal!  

De faciliteiten zijn van alle gemakken voorzien!

Het sanitair en de faciliteiten op Livardiere (waar je naartoe moet vanaf Prince lake) is basic maar volstaat prima. Er is een douchecabine met voldoende ruimte, een kapstok voor je kleding op te hangen, een wasbak om je te scheren of je uiterlijke vertoning te verzorgen en een fatsoenlijk toilet. Alles is aanwezig om comfortabel voor jezelf te zorgen tijdens je sessie.

Het sanitair…
…is prima op orde!

Dagelijks wordt het sanitair ook keurig schoon gehouden. Ook wel een prettig idee mocht je vrouwelijk gezelschap mee willen nemen tijdens je sessie op Livardiere of Prince. Zo is het voor iedere gast aangenaam om hier te verblijven. De faciliteiten en het sanitair zijn ook 24 uur per dag beschikbaar.  

Het sanitair wordt dagelijks schoongemaakt en is 24 uur per dag te gebruiken!

De stekken

Aangezien Prince lake een grootte heeft van zo’n zes hectare is besloten om er drie grote stekken aan te leggen. Op iedere stek kan indien gewenst gevist worden met twee personen.  Iedere visser heeft ruim een hectare water voor zichzelf. Zo zit je lekker privé en kan elke visser prettig zijn of haar ding doen. Op iedere stek zit je heerlijk rustig en beschut tussen het groen. Tevens is elke stek voorzien van afvalbakken die tijdig worden geleegd. Zo voorkom je een hoop ellende en ongedierte, ideaal!  

Stek 1 biedt een prima uitzicht op het water!

Stek 1 is gelegen direct aan het toegangspad aan de linkerzijde van het meer. Vanaf deze stek is er de mogelijkheid om een grote kom aan je linkerhand te bevissen waarin de dieptes verschillen tussen de 0,80 en 2,00 meter afhankelijk van de waterstand. Op deze stek heb je ook de mogelijkheid om aan de overkant tegen de overhangende takken aan te vissen. Dit is een plek waar de vissen ook regelmatig draaien en springen. Afhankelijk van de waterstand staat hier tussen de 1,00 en 1,80 meter water. Vergeet ook zeker niet onder je eigen kant te vissen. De kanttaluds zijn zeer interessant om te bevissenen her en der liggen er wat kiezelplaatjes. Als laatste optie is er de versmalde doorgang aan de rechterkant richting stek 2 te bevissen. Ook dit is een interessante plek om de vissen op hun zwemroute te onderscheppen.  

Stek 2 ligt op het centrale deel van het water.

Stek 2 is gelegen op het centrale gedeelte van het meer. De dieptes verschillen hier tussen de 0,80 en 1,50 meter afhankelijk van de waterstand. Vanaf deze stek kan je meerdere kanten op. Aan de linkerkant is er de mogelijkheid om de doorgang te bevissen naar stek 1. Dit is een zeer interessante plek omdat de karpers hier continu door heen en weer zwemmen. Aan de overkant van de stek is een interessant kant talud dat bevist kan worden. Zelf heb ik hier ook een aantal mooie vissen gestrikt. Als laatste optie kan je aan de rechterkant tegen het eiland vissen. Ook deze heeft mooie kant taluds en een aantal harde plekken in de bodem. Zeker de moeite waard om wat tijd in te steken. Vergeet ook zeker voor je neus het open water niet. Her en der liggen een paar zeer interessante grind plaatjes.  

De toegang tot stek 3 is iets lastiger, maar het uitzicht maakt een hoop goed!

Stek 3 is gelegen aan de rechterkant van het meer. Het toegangspad naar de stek is een klein beetje ‘offroad’. Bij slecht weer is het aan te raden een trolley mee te nemen. Maar wie de moeite neemt naar deze stek te gaan kan rijkelijk beloond worden. Deze stek is namelijk het diepste punt van het meer waar de vis graag naar toe trekt wanneer het wat kouder wordt. Deze stek is ook zeer interessant voor het vroege voorjaar. Aan de linkerkant van de stek ligt het eiland. Deze kan aan beide kanten bevist worden. Ook is op deze stek de overkant een interessante plek om te bevissen aangezien het er altijd rustig is. Het kant talud is daar interessant en vergeet ook zeker het open water niet aangezien de kleine bodemverschillen veel verschil kunnen maken tussen vangen en blanken.  

Wie de moeite neemt om naar deze stek te gaan kan rijkelijk beloond worden!

Extra tip

Lac du Prince is gelegen midden in de natuur op een prachtig domein. Vlak naast een paar grote bossen en maisvelden. Je zit hier fantastisch en tijdens je vakantie kan je dan ook genieten van wat al dat natuurschoon te bieden heeft. Het is er heerlijk rustig en vrijwel iedere visser zal het hier dan ook naar zijn zin hebben. Al dat moois heeft op Prince lake ook een serieus ‘probleem’. Natuur en rust is een combinatie dat ook dieren aantrekt.

Sta niet verbaasd te kijken als je een slang of wild zwijn tegenkomt tijdens je trip!

Je zal hier dan ook tijdens je sessie serieus rekening mee moeten houden. Er zit gemiddeld meer ongedierte dan elders en ook wilde dieren zijn hier goed vertegenwoordigt. Hou rekening met veel spinnen, ratten, muizen, reeën, slangen en wilde zwijnen. De eerste paar dieren zijn nog niet zo spannend, echter de zwijnen en slangen zijn om serieus in de gaten te houden. Met name ’s nachts en ’s avonds komen deze dieren tevoorschijn en ze hebben er dan ook totaal geen moeite mee om bij je tent in de buurt te komen.

Hou op Lac du Prince rekening met wilde dieren!

Op de dag van aankomst plaatste ik een afvalbak een paar meter bij mijn tent vandaan. Hier lag op dat moment helemaal niets. Na een paar dagen dat ik de afvalbak ging legen vond ik er een slang onder. Deze is er hoogstwaarschijnlijk in de nachtelijke uren onder ‘gekropen’. Ook hebben de zwijnen er ’s nachts geen moeite mee om in de buurt van je tent te komen.

Aan natuurschoon geen gebrek op Lac du Prince!

Hou er dan ook rekening mee dat je alles rondom je tent goed opruimt en laat geen emmers met aas open staan. Dit zou vragen zijn om problemen. Gelukkig zijn er ook dieren waar je wel van kan genieten zoals meerdere soorten roofvogels, fazanten en reeën. Kortom, Prince Lake is een avontuur op zich!

Mijn aanpak

Zoals op ieder ander betaalwater vis ik graag subtiel en afwijkend. Op de meeste betaalwateren worden de karpers continu belaagd waardoor ze meestal al meer op hun hoede zijn dan karpers die hun rondjes zwemmen op een doorgaans openbaar kanaal of rivier. Het is dan ook de truc om anders te vissen dan wat de meeste karpervissers doen.

Anders vissen dan anderen is één van de tactieken die Thimon inzet op betaalwateren.

Zelf heb ik dan ook gebruik gemaakt van voorgeweekte boilies van Originals. De B1 om precies te zijn. Dit balletje heeft een mooie elastische structuur wanneer ze zijn voor geweekt. Dit resultaat krijg je het beste wanneer je de boilies even een paar dagen in het water laat staan.

Thimon zet graag voorgeweekte boilies in.

Met een dunne boilienaald kan je ze dan vervolgens voorzichtig op een hair zetten. Wanneer je vist met dun onderlijn materiaal kan je het beste voorkomen dat de boilies gaan splijten. De truc en gedachte achter voor geweekte boilies is eigenlijk heel simpel. Verse boilies die gevoerd worden geven onder water in de meeste omstandigheden vrijwel meteen hun flavours en smaak af.

De ‘washed out’ uitstraling van de boilies vermindert de argwaan bij de karpers.

Karpers kunnen dit herkennen als gevaarlijk voedsel omdat ze er meerdere keren op geprikt zijn. Een voor geweekte boilie is zijn flavours en sterkste geur al kwijt wanneer ze gevoerd worden. Tevens zijn ze mooi ‘washed out’ wat een karper doet denken dat ze er al een tijdje liggen. Ze zullen dit aas dus veel sneller als veilig beschouwen. Een truc die op meerdere wateren en met name betaalwater zeer goed is toe te passen.  

Door boilies een washed out uitstraling te geven kun je argwanende vis over de streep trekken!

Onze vangsten

Het is zaterdagavond als we gezellig samen voor onze bivvy’s zitten. We drinken een biertje en rusten uit van de zware dag. Eerst een reis van dik acht uurtjes waarna we moe van het rijden aangekomen zijn op het mooie Prince lake. Vervolgens na aankomst hebben we meteen onze bivvy’s opgebouwd gezien er flink wat regen voorspeld stond. Achteraf bleek dit een verstandige keuze. Kort nadat we alles hadden opgebouwd begon het al te hozen, en niet zo’n klein beetje ook!

Ook in Frankrijk kan het weer soms flink omslaan!

Het maakte ons het zoekwerk naar potentiële stekken er niet makkelijker op. Toch na een hele middag en deel van de avond zoeken en goed kijken vonden we wat we zochten. Een paar mooie plekjes om onze rigs te droppen. Voorzichtig plaatsten we een paar vallen en hoopten er het beste van voor de eerste nacht. Toch werden we compleet verrast want op de eerste avond loopt er gelijk voor vismaat Maico al een hengel af. Na een flink stevige dril mag ik voor hem het net steken onder een spiegel die op de gram na exact de 17 kilo klokt. Een super begin van de sessie!  

Maico met de eerste prachtige spiegel van de sessie!

Vertrouwen

Nadat de mooie spiegel zijn vrijheid weer terug heeft varen we weer secuur de hengel uit. Het vertrouwen voor de nacht is nu natuurlijk al een stuk hoger aangezien het eerste resultaat er al is. Tevreden besluiten we dan ook te gaan slapen. Moe gestreden van deze eerste zware dag!  

Met de eerste vis op zak slaapt het meteen extra lekker de eerste nacht. Maar lang tijd om te slapen krijgen we niet als onze wekker wederom alweer zeer vroeg in de ochtend afgaat. Wederom is het een vis die zich meld op de hengels van Maico. Sterk als ze hier zijn heeft hij ook met deze vis flink moeite. Toch uiteindelijk na een stevige dril kunnen we het net steken onder wederom een mooie spiegel.  

Met 13,5 kilo op de schaal wederom een mooie vis!

Inmiddels is het alweer goed en wel ochtend als we de spiegel zijn vrijheid weer terug geven. Een resultaat van twee vissen in de eerste nacht is prima. Nu kunnen we de rest van de dag weer verder bouwen met de kennis die we hebben opgedaan de afgelopen nacht. Het aas waarmee de vissen zijn gevangen en de stek is namelijk allemaal belangrijke info om te onthouden.  

Het resultaat van twee vissen in de eerste nacht is prima!

Stilte bij Thimon

We maken even een sprongetje in de tijd… Helaas is het de gehele zondag stil gebleven. Na de twee vissen op de eerste nacht hadden we de hoop dat er wel meer aanbeten zouden komen. Deze bleven gek genoeg uit. Toch hadden we het vertrouwen dat het niet lang meer kon duren aangezien er wel vissen op de stek sprongen en we geregeld aasbellen zagen. Ze moesten er wel zijn. Toch besloten we wederom lekker op tijd te gaan slapen en af te wachten wat de tweede nacht zou brengen. Uiteindelijk bleken onze vermoedens te kloppen want wederom ’s morgens vroeg liep er weer een hengel af.  

Maico zijn derde buit is een prachtig beschubte spiegel. Ondanks dat het een kleinere vis betreft is hij niet minder welkom!

Maico is na twee nachten gevist te hebben al lekker op weg. Drie mooie spiegels heeft hij al op zak en het ziet er naar uit dat hij het juiste aas en een goede stek te pakken heeft. We genieten ondertussen van onze vakantie. Toch zijn er ondertussen vraagtekens waarom het op mijn stek stil blijft. De lijnen zijn al een paar keer opnieuw uitgevaren en ook van aas heb ik gewisseld. Het blijkt helaas nog niet te werken.  

Soms is het een raadsel waarom het op de ene stek wel loopt en op de andere niet…

Verkassen

We besluiten dezelfde avond dat één van ons even een observeer rondje gaat lopen na het eten. Zo kunnen we even goed kijken wat er op de rest van het meer gebeurt aangezien we het water momenteel toch voor ons alleen hebben. Wanneer ik vervolgens ’s avonds een rondje loop vallen mij meteen een aantal dingen op. In een bepaald gebied van het water zie ik zeer regelmatig vissen springen en zijn er ook opvallend veel watervogels aanwezig. 1+1 = 2 en ik besluit dan ook met de informatie naar Maico te gaan.

Al snel zijn we het er over eens dat we de volgende ochtend gaan verkassen!

Al vrij snel zijn we het er over eens dat we de volgende ochtend vroeg zullen gaan verkassen. Immers is anticiperen op wat de vis doet op een betaalwater vaak een goede optie. De volgende ochtend verkassen we en na een klus van een paar uur zijn we opnieuw geïnstalleerd. Maico kan vanuit deze plek nog steeds zijn vertrouwde stek bevissen en ik kan de plek gaan bevissen waar ik met observeren de springende vissen en de watervogels zag. Onze kaarten staan er nu een stuk beter voor!

Nog dezelfde avond na het verkassen vangt Maico wederom een prachtige spiegel.

Eerste vis voor Thimon

We drinken gezellig een biertje en besluiten we niet veel later te gaan slapen. Na een paar uur verkassen en wederom een mooie vis laat op de avond is het voor vandaag wel weer mooi geweest. Een beetje extra rust komt wel goed uit!  

De volgende ochtend word ik na twee nachten blanken beloond!

De volgende ochtend word ik na twee nachten blanken eindelijk beloond met de eerste vis. Na wederom een stevige dril kan ik het net steken onder een mooie dikke spiegel. Nadat ik de stek voorzichtig voorzien had van een paar voorgeweekte B1 balletjes bleek de vis geïnteresseerd. Altijd fijn als je redelijk snel resultaat ziet op een nieuwe stek nadat je de moeite hebt genomen om te verkassen.  

Altijd fijn als je de sessie begint met een vis van 17,1 kilo!

Ook na mijn eerste vis van de sessie blijft het vervolgens de rest van de dag akelig stil. Ik probeer zoveel mogelijk te observeren en er achter te komen wat er momenteel onder water gebeurt. ’s Middags zie ik wel een paar vissen springen en af en toe ook op dezelfde plek. Het wordt tijd om die stek eens voorzichtig van een paar extra voorgeweekte balletjes te voorzien.

Ik probeer zoveel mogelijk te observeren!  

Veertiger op de mat

Inmiddels is het alweer avond geworden en word het buiten alweer een stuk frisser. Het houdt ondertussen ook maar niet op met regenen. De stek is ongeveer veranderd in een modderpoel en we besluiten dan ook maar op tijd om onze stretchers op te zoeken. Buiten is er momenteel toch niks te beleven. Gelukkig staat er voor morgen beter weer voorspeld dus hopen we maar dat het betere weer ons zal helpen naar meer mooie karpers.

Beter weer is onderweg!

De nacht sluipt inmiddels langzaam voorbij en ondertussen regent het keihard door. ’s Nachts om een uur of vier klinken er twee piepen uit mijn delkim. Ik denk nog in mezelf…. Als ik nu maar geen aanbeet krijg in de stromende regen. Toch na een paar seconden gaan de twee piepen over in een volle aanbeet. Dan maar een nat pak halen! Dat het uiteindelijk een kletsnat pak werd was wel duidelijk. Ruim een half uur drillen en nat tot op de onderbroek. Maar goed! Uiteindelijk ligt er toch een heerlijk dikke schub in het net.

Een schub van 20,7 kilo is mijn tweede vis van de sessie. Heerlijk!

Nadat ik de prachtige schub heb terug gezet voorzie ik snel mijn rig weer van een nieuwe boilie. Zo snel mogelijk daarna vaar ik de lijn weer uit terug naar de plek waar ik de schub heb gevangen. Waarschijnlijk is de schub niet in zijn eentje geweest en hebben er wel meer vissen zin om te gaan azen. Ook voorzie ik de stek van wat extra balletjes aangezien ik vermoed dat ze wel wat aas hebben opgegeten.

De release van een grote karper…. Altijd een mooi moment!

Om ze op de plek te houden vind ik het dan slim om een klein beetje bij te voeren. Dat mijn vermoeden over het bijvoeren blijkt te kloppen zie ik een uurtje later. Nadat ik de hengel weer secuur heb neergelegd loopt hij een uurtje later ook alweer af en sta ik vervolgens in een heerlijk ochtend zonnetje met een prachtige spiegelkarper te poseren voor de lens.

Een prachtige spiegel die in het ochtendzonnetje langskomt.

De stek werpt zijn vruchten af

Nadat ik de spiegel zijn vrijheid weer terug heb gegeven is het alweer middag. Ik heb nogmaals de stek voorzien van wat balletjes zodat de aanwezige vissen er lekker van kunnen blijven snoepen. Immers is het altijd handig wanneer je beet krijgt om steeds wat bij te voeren. Meestal kan je dan de stek aan de gang houden als de karpers zin hebben om te azen.  

Mijn tactiek blijkt te werken als ik wederom een aanbeet krijg en een prachtige 17,1 kilo spiegel vang!

Dat mijn tactiek werkt blijkt wel als ik ’s middags wederom een aanbeet krijg op de opnieuw aangevoerde stek. Werkelijk alle hoeken van mijn stek laat deze vis ons zien. Op allerlei manieren probeert hij te ontkomen en zelfs een poging om uit het net te springen laat hij niet liggen. Gelukkig weet ik uiteindelijk deze vechtersbaas toch te vangen en mocht hij even voor de lens poseren.  

De vis laat me wederom alle hoeken van de stek zien!

Nog dezelfde avond is het wederom raak. Een kleinere spiegel heeft mijn stek gevonden en heeft zich tegoed gedaan aan de voorgeweekte balletjes. Een tactiek die met systematisch bijvoeren na iedere aanbeet prima zijn vruchten blijkt af te werpen. Mooi om te zien dat ook de jonge aanwas door onderhoudsuitzettingen te doen prima is vertegenwoordigd op Lac du Prince. Zo zie ik het graag op een goed beheerd betaalwater.  

Een mooi beschubt spiegeltje is de derde buit van de dag vlak voor het avondeten.

Dertiger

Nadat de kleinere spiegel zijn vrijheid weer terug heeft gekregen besluiten we eerst maar eens om rustig te gaan eten. Dat hebben we wel verdiend na deze drukke dag met hard werken. Drillen, bijvoeren, aas klaar maken, lijnen uitvaren en weer door. Soms lijkt vissen net op werken. Maar goed, we gaan natuurlijk op vis vakantie voor een mooi resultaat en dan is een beetje hard werken helemaal niet erg. Voor een paar mooie vissen hebben we dat graag over.  

Soms lijkt vissen net op werken!

Na het avondeten besluiten we op tijd te gaan slapen. Moe van de drukke dag en de vroege aanbeten is het verstandig om weer even een beetje rust in te halen. Hopelijk kunnen we dan morgen weer profiteren van onze rust die we gepakt hebben. Helaas blijft het vervolgens de hele nacht angstvallig stil. ’s Morgens vroeg komt één van de hengels pas weer tot leven. Het is een trage aanbeet die doet vermoeden dat ik weer met een goede vis te maken heb. Ze zijn natuurlijk allemaal welkom maar voor de grote karpers ga ik natuurlijk naar Frankrijk.  

Een prachtig beschubte spiegel in de 30 ponds categorie. Je kan de dag slechter beginnen!

Met nog het enige slaap in mijn ogen en een portie flinke wallen sta ik de vis in het ochtend zonnetje te drillen. Eigenlijk best zonde met zo’n slaapdronken hoofd, maar ja! De aanbeet tijden kunnen we nu eenmaal niet kiezen. We zijn al lang blij dat we regelmatig beet krijgen zullen we maar zeggen. Inmiddels hebben we de prachtige spiegel gewogen en gefotografeerd. Met 16,5 kilo wederom een mooi resultaat om de dag mee te beginnen.  

We zijn al lang blij dat we regelmatig beet krijgen!

Sprongetje

We maken een sprongetje in de tijd… Na de aanbeet vroeg op de ochtend blijft het wederom een aantal uurtjes stil. Er is geen springende vis meer te zien en ook de wind is volledig gaan liggen op het water. Meestal een teken dat het even rustig blijft. Toch loopt er ’s middags uit het niets weer een hengel af. Blijkbaar zijn er toch een paar vissen geweest die gereageerd hebben op de bijgevoerde balletjes! Iets dat ik de laatste paar jaren wel geleerd heb op betaalwateren. Continuïteit in je stek brengen is zeer belangrijk. Als de karpers maar door hebben dat er steeds iets gebeurd dan maak je de stek een stuk interessanter!

Een prachtig gekleurde spiegel kwam even de onthaakmat bezoeken op een stil moment.

Dat we toch nog midden op de dag een vis vangen geeft hoop voor de avond. Wie weet wat er dan nog staat te gebeuren. De laatste dagen is er tenslotte overdag best een beetje actie geweest en dat geeft hoop voor het vervolg.  

Een vis midden op de dag geeft hoop voor de avond!

’s Avonds zitten we in de tent even een biertje te drinken en te genieten van onze rust. Het is heerlijk windstil en het voelt daarmee ook direct wat aangenamer aan. We horen allerlei dieren in het bos achter ons en ook een uil laat van zich horen. Het is genieten hier op Lac du Prince! Ondertussen worden we ook nog beloond als er wederom een hengel besluit vandoor te gaan. Maico is na een stevige dril de gelukkige en mag op de laatste avond nog poseren met een mooie spiegel. Het is een heerlijke sessie geweest tot zover.  

Tot zo ver verloopt de sessie meer dan prima!

Overall

Als ik Lac du Prince met een cijfer zou moeten beoordelen dan kreeg het van mij een:  

Service: 10

De service op Lac du Prince verdient van ons een absolute 10. Bernard is bij aankomst op het domein aanwezig om iedereen persoonlijk te ontvangen. Daarna worden de vissers allemaal individueel  naar hun stek gebracht. Doordeweeks laat Bernard zich ook regelmatig zien om te horen of alles naar wens is en of hij nog iets kan betekenen voor je. Ook kan je voor tips en trics bij hem terecht. Zeer goede service zoals het hoort op een betaalwater!  

Bernard staat iedere visser bij, waar hij maar kan! Zo wordt er alles aan gedaan om een prachtvis zoals deze te vangen 😉

Vangsten en bestand: 9

Op Lac du Prince zwemt een gevarieerd bestand met zowel spiegel, schub en graskarpers rond. De spiegels zijn opvallend mooi beschubt wat het voor ons extra mooi maakte. Alleen maar kale spiegels zijn we persoonlijk niet zo van. Voor de rest zien alle karpers er super gezond uit en maken door de sterke drils aan de hengel een zeer fitte indruk. Als karpervissers zien we dat natuurlijk graag. Er zwemt ook genoeg jonge aanwas om ook voor de toekomst een mooi bestand te kunnen garanderen. Daarom een terechte 9.

Geen verkeerde score!

Sanitair: 7

Het sanitair op het domein is basic maar verder prima verzorgd. Het word dagelijks netjes schoon gehouden en het is voor zowel dames als heren goed toegankelijk. Je kan naar deze bestemming dus ook met een gerust hart vrouwelijk gezelschap meenemen. Daarom een 7.  

Het sanitair scoor een prima 7.

Stekken: 7

De stekken op Lac du Prince zijn allemaal keurig verzorgd. Op iedere stek staat een bordje met een nummer waaraan je kan zien op welke stek je bent. Verder worden de stekken keurig op tijd gemaaid en is er meer dan genoeg ruimte om met twee personen op te vissen en te zitten. Persoonlijk is het ons prima bevallen.  

De stekken zien er keurig uit!

Bereikbaarheid

Lac du Prince is zoals eerder vermeld bereikbaar via het domein van Livardiere. De toegangsweg op het domein is een mooi grindpad waarover je prima kan rijden. Verder is het domein waar Livardiere en Prince gelegen zijn goed bereikbaar vanuit Nederland. Het grootste deel gaat over de snelweg waarna je de laatste 40 kilometer ongeveer binnendoor rijdt over een 80 weg. Overigens is het vanaf Nederland ook nog een comfortabele reisafstand. Een aanrader voor de vissers die niet al te ver willen rijden!

Lac du Prince is prima aan te rijden!

Conclusie

Na een week vissen in verschillende weersomstandigheden kunnen we toch wel concluderen dat we een prima week hebben gehad. De visserij was zeker niet makkelijk maar door slim te anticiperen op het gedrag van de vis en ons niet veel aan te trekken van het beroerde weer wisten we toch succesvol te zijn.

Beheerder Bernard is een voorbeeld voor vele andere beheerders. Super vriendelijk, gastvrij, begaan met zijn water, de vissen en vooral passie voor zijn werk!

Het domein is prima verzorgd en verraste ons met haar natuurschoon. Alles bij elkaar gaf het ons de mogelijkheid om er een prima vakantie van te maken. Met vieze kleding, een volle camera en stinkende netten gaan we tevreden terug naar Nederland. We komen absoluut terug op dit mooie betaalwater!

See you next time!

Thimon Dokter

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl