BTW Revealed – Livardière – The Carp Specialist

Favoriet Favoriet
BTW Revealed – Livardière – The Carp Specialist

In dit artikel vertelt Barry Jansen over zijn ervaringen op het Franse Etang de la Livardière, dat hij samen met zijn vrouw bezocht. We kunnen alvast een tipje van de sluier oplichten over zijn sessie: dit water, dat is te boeken via The Carp Specialist, was Barry uiterst goed gezind!

Barry beleefde een supergave week op Livardière!

Alvast meer zien van Livardière? Check dan de onderstaande video!

Barry aan het woord: Etang de la Livardière… Ik vind persoonlijk dat de Franstalige namen voor viswateren een warmer gevoel geven dan de populaire Engelstalige namen. Bij die laatste categorie heb ik altijd een beetje het gevoel alsof ik naar een pretpark ga, waar het karpervissen volledig ‘gemaakt’ is. Ik ken wateren waar obstakels in het water zijn aangebracht, om zo hotspots te creëren voor de karper of voor de karpervisser. Wie zal het zeggen… Zo’n water is Etang de la Livardière dus niet!

Etang de Livardière is gelukkig geen aangelegd karperpretpark!

Als je door het hek het terrein komt opgereden, word je direct meegezogen in de sfeer van het water. In de ochtendmist doet het water een beetje mysterieus aan. De vervallen boerenschuur en het idyllische binnenpleintje, dat je als eerste tegenkomt als je het terrein oprijdt, versterken dat gevoel alleen maar. Het water heeft negen genummerde stekken, maar daar zijn er in de loop van de jaren een aantal van tussenuit gehaald om de visser wat meer ruimte te geven. En met succes! Op Etang de la Livardière heb je meer dan voldoende ruimte om je eigen ding te kunnen doen. Er zijn ook geen vreemde regels die je in je visserij beperken. Het is echter geen gemakkelijk water en de resultaten zijn de afgelopen jaren het best te omschrijven als wisselvallig.

De resultaten op Livardière zijn de laatste jaren wisselvallig.

Er komt altijd een factor geluk kijken bij het vissen op een BTW. Bij Barry zat die factor mee!

Gezamelijke vakantie

Deze keer ga ik samen met mijn vrouw. Zij vindt het leuk om met mooi weer aan de waterkant te vertoeven en te relaxen met een boek. Van het karpervissen en de karpers in het bijzonder, moet ze niet al te veel hebben. Ze vindt het dan weer wel leuk om de karper samen met mij op de foto te zetten. Al bij al in alle opzichten een win-win situatie. Ik heb gekozen voor stek negen. Dit is de stek die het dichtste bij de faciliteiten ligt en is tevens het diepste gedeelte van het water. Het bodemverloop en de bodemgesteldheid op Etang de la Livardière is best gevarieerd en het is dus zeker de moeite waard om met de fishfinder op zoek te gaan naar interessante plekken.

Barry heeft het geluk dat zijn vrouw niet vies is van een weekje aan de waterkant vertoeven!

Bij aankomst zet ik op mijn gemak mijn boot op en ga alvast wat verkennen op het water. Na een tijdje zie ik mijn vrouw, samen met de beheerder Bernard, naar me zwaaien. Ik roei rustig naar de kant, maar hoe dichter ik bij de kant kom hoe meer ik begin te twijfelen of dit Bernard wel is. Als ik aan wal ben gekomen en heb vastgesteld dat dit Bernard niet is, stelt de man zich voor als de eigenaar van het water. Hij legt uit dat Bernard er niet is en voorlopig ook niet zal komen. Bernard heeft een tijdje geleden een ongeluk gehad met het zagen van bomen en ligt al een tijdje uit de roulatie. Een best treurig verhaal eigenlijk.

Niet op één paard

Ik wil deze week een aantal strategieën door elkaar uitproberen. Eén van die strategieën is om op een ruime strook een aantal dagen achter elkaar flink te voeren. Ik wil er pas na drie dagen op gaan vissen. Ik voer de strook van ongeveer vijf bij tien meter meerdere keren per dag aan. Met flink aanvoeren, bedoel ik zo’n vijf à zes kilo boilies per dag. Voor de andere stekken wil ik zeer geconcentreerd een voerplek aanleggen en daar een aantal meter vandaan vissen. Het idee is dat de kleinere vissen en vooral de brasems op de voerplek bezig worden gehouden en dat de grotere exemplaren, karpers wel te verstaan, om de voerplek heen zwemmen op zoek naar voedsel.

De voerstrategie bleek uiteindelijk perfect te werken!

Op Etang de la Livardière zijn de brasems wel iets om rekening mee te houden. Als je hier geen slimme strategie voor verzint, heb je kans dat je de hele week van die slijmerige beesten naar binnen aan het trekken bent. De plannen zijn dus gesmeed… Nu alleen nog de uitvoering! Ik heb de stekken ondertussen gemarkeerd in mijn GPS en de hengels liggen klaar om uit te varen. Ik vaar alles uit met mijn radiografische voerboot om de stekken zo min mogelijk te verstoren. Het voeren doe ik wel vanuit de roeiboot. Het verspreid voeren van een grotere strook gaat toch gemakkelijker ter plaatse vanuit de Zodiac.

Op Livardière moet je zeker rekening houden met de aanwezigheid van brasems!

Springfestijn

Ik vaar de eerste hengel uit, leg deze op de steunen en stel de Delkim in. Net als ik me heb omgedraaid om naar mijn tweede hengel te lopen, begint de eerste al te piepen. Enigszins geïrriteerd draai ik me om, want ik ben in de veronderstelling dat de lijn nog niet is uitgezakt en dat de beetverklikker te nauwkeurig staat afgesteld. Maar als ik goed kijk zie ik de top op en neer springen en loopt de lijn verder van de molen af. Ik hang direct in de hengel en ben na precies 30 seconden al in gevecht met een karper! Eenmaal op de kant heb ik de eerste dertig ponder te pakken. Een 32 pond spiegelkarper heeft zich in een recordtijd in mijn boilie vergist. Nu wist ik dat de boilies goed waren, maar zo goed… Dat wist ik ook weer niet. Het begin van de sessie is in ieder geval goed!

Binnen no-time is het raak en ligt de eerste karper op de mat!

Ik heb de dag en nacht die volgen, telkens wel wat actie. Wat opvalt is dat het gemiddeld gewicht hoog is. Ik ben karpers aan het vangen met een gemiddeld gewicht van rond de dertig pond. Nu weet ik wel dat 30 het nieuwe 20 is, maar ik kom nog uit een tijdperk dat 30-pond vissen als serieuze biggen worden gezien. Met andere woorden: ik ben meer dan tevreden. Het weer is ook nog eens goed en eigenlijk is er geen vuiltje aan de lucht. Ik sta wel te popelen om op de aangelegde voerstrook te gaan vissen. Het is daar een springfestijn van jewelste, maar ik heb mezelf voorgenomen om me aan mijn strategie te houden.

Een flink aantal van de gevangen vissen doorbreekt de 30 pond grens!

Bezoek

Pas op dinsdagochtend gaat daar een hengel op. Ik voel me als een obesitas patiënt die aan de lijn is en een baan heeft gekregen in de friettent als ik naar die springende karpers sta te kijken. Maar ik houd vol. Een plan is er om je aan te houden!

Ik voel me als een obesitas patiënt die een baan heeft in de friettent.

Op zondagavond staat er ineens een Nederlandse gast op onze stek. Hij legt uit dat hij op stek drie aan het vissen is. Zoals dat gaat met mensen die dezelfde passie delen hebben we snel een klik en een gespreksonderwerp. Maar omdat we het allebei ongemakkelijk vinden om in het bijzijn van mijn vrouw het over vrouwen te hebben, besluiten we over te schakelen op haken, onderlijnen en springende karpers. “Trouwens,” zegt hij tussen neus en lippen door, “Ik snap niet dat je hier links geen hengeltje uitgooit, daar springen vol continue karpers!” Ik leg hem de te volgen strategie uit en zeg dat ik nog eventjes geduld moet hebben.

Zelfs zonder zijn voerstrook te bevissen boekt Barry al het nodige succes!

Geduld wordt beloond

Op dinsdagochtend is het dan zo ver. Ik mag eindelijk vissen op de voerstrook en het is eigenlijk direct raak. Niet binnen 30 seconden helaas, maar toch na een aantal uurtjes weet ik daar de eerste karper van af te trekken. De nacht die daar op volgt kan ik het beste omschrijven als totale chaos. Ik heb de afspraak met mijn vrouw dat ik de vissen vang en dat zij de foto’s voor haar rekening neemt. Mijn vrouw zien drillen is altijd toch weer een soort van ongemakkelijk tafereel dat we allebei willen vermijden. Maar die nacht moet ik meerdere keren haar hulp inroepen.

De hulptroepen moeten ’s nachts meerdere keren uitrukken om Barry te helpen!

Op een bepaald moment staan we allebei een vis te drillen, of iets wat daarvoor door moet gaan en hoor ik tot overmaat van ramp mijn derde hengel afgaan. Ik wil ze eigenlijk alle drie zelf drillen, want ik weet natuurlijk niet op voorhand aan welke hengel mijn PB hangt. Je wil toch niet meemaken dat je vrouw je PB op de kant trekt! Ik hoor de plagerige opmerkingen al van mijn vismaten: “Dit is dus jouw PB die je vrouw heeft gevangen?” Na wat kunst en vliegwerk zijn alle drie de karpers moe gedrild en worden deze voor de voet gewogen, gefotografeerd en weer teruggezet.

Barry doet zijn uiterste best om iedere vis zelf af te drillen, maar dat blijkt nog best lastig te zijn!

Eén groot succes

De komende dagen is het telkens weer raak. Met name de hengel op de voerstrook loopt met regelmaat af. Vooral de laatste dag is een geweldige dag. Het weer is aangenaam warm, het bier is lekker koud en ik weet meerdere karpers op de kant te krijgen. Ik blijf dat toch het leukste vinden om overdag karpers te vangen. Bij licht is alles relaxter en de foto’s, het licht en de sfeer zijn toch veel beter.

Overdag vangen is toch nét iets relaxter!

Uiteindelijk heb ik samen met mijn vrouw een geweldige week. De vangsten zijn goed en ik weet meerdere vissen in de categorie van 30 pond en 40 pond te landen. Het gemiddelde gewicht van net geen 40 karpers ligt boven de 30 pond! Om eerlijk te zijn, is dit het beste resultaat wat ik behaald heb op Etang de la Livardière. Ik ben hier ook geweest in de herfst en toen moest ik hard werken voor de karpers en met een paar vissen in een week genoegen nemen. Je moet ook gewoon geluk hebben met de tijd en plaats. Ik realiseer me ook wel dat niet alles te danken is aan de geweldig uitgedachte strategie, maar dat er gewoon ook een dosis geluk bij komt kijken.

De combinatie van geluk en een goede strategie leveren Barry een heerlijke week op!

Eindoordeel

Als ik het water in cijfers zou moeten uitdrukken, zou ik op het volgende uitkomen:

Faciliteiten – 8,5

De faciliteiten zijn eigenlijk wat je daarvan mag verwachten. De douches en de WC’s zijn zuiver en worden netjes bijgehouden. Er zijn meerdere koelkasten en vrieskisten aanwezig waarin je je eten en visvoer gekoeld kunt bewaren.

Het is best prettig dat je een plek hebt om je visvoer op te slaan, zeker als je zoveel nodig hebt als Barry! 😉

Visbestand – 9

De karpers op Etang de la Livardière zijn geweldig en puntgaaf. Er zwemmen veel en vooral grote vissen rond. Het enige nadeel zijn de bijvangsten. Met name de brasems kunnen lastig zijn en je zult daar echt een weldoordachte strategie voor moeten verzinnen.

Met het visbestand is op Livardière weinig mis!

Service – 9

De service is meer dan goed. Als je vragen hebt is de beheerder of de eigenaar bereid je te helpen. De eigenaar is zelf geen karpervisser, maar hij vindt het zeker aangenaam om een praatje te maken.

De service is meer dan goed!

Stekken – 9,5

De stekken zijn uitzonderlijk groot vergeleken met andere betaalwateren. Doordat er een herverdeling heeft plaatsgevonden is het bijna niet meer mogelijk om elkaar in de weg te zitten en kun je lekker je eigen gang gaan.

Je hebt alle ruimte om je gang te gaan, wat zorgt voor een relaxte week vissen.

Kortom: Etang de la Livardière is een echte aanrader!

Cheers,

Barry Jansen


Meer weten over Etang de la Livardière? Bezoek dan de website van The Carp Specialist, en bekijk ook zeker de Facebookpagina van TCS om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes!

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl