ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

BTW Revealed – OC Carplake – The Carp Specialist

Favoriet Favoriet
BTW Revealed – OC Carplake – The Carp Specialist

In deze nieuwe BTW Revealed vertelt Jesper Schothorst over zijn ervaring op het Franse OC Carplake, dat is te boeken via The Carp Specialist. De omstandigheden waren behoorlijk taai, maar alsnog werd er volop genoten op dit bijzondere water!


Video

Voordat de review begint kunnen jullie de video die de mannen van hun sessie hebben gemaakt hieronder bekijken. Onder de video gaat de review verder!

Review

Jesper aan het woord: Begin juli was het eindelijk zover: de geplande Frankrijktrip kon gaan beginnen! Samen met Tjeert Kruijer en Pim Grootnibbelink begonnen we onze reis naar de Frans-Duitse grens. Na een soepele reis kwamen we aan bij het water en onze eerste indruk was zeer positief!

Het vissen kan beginnen!

Over het water

OC Carplake is een klein water van drie hectare groot. Je kunt er maximaal met vier vissers vissen en er zwemt een interessant bestand aan karpers tot wel 24 kilo groot!

De dronebeelden liegen er niet om: volop ‘carpy’ spots op dit water!

Een groot eiland, diverse kleinere eilandjes, plateaus, wiervelden en diepteverschillen tot maar liefst vier meter maken het water tot een prachtige bestemming voor de karpervisser die op zoek is naar avontuur en uitdaging. Dit water is ook perfect om exclusief af te huren, wat wij hadden gedaan.

Dit kleine betaalwater zit vol met eilandjes, plateaus, wiervelden en ga zo maar door.

Door de unieke vorm van het water heeft iedere visser een soort eigen deel dat hij kan bevissen. Zo heb je dus geen last van elkaar en kun je allemaal je eigen ding doen. Het water is langgerekt en bevisbaar vanaf één kant. Je zit dus vrij dichtbij elkaar, zonder dat je elkaar voor de voeten loopt. Wel zo gezellig, wat ons betreft!

Er zijn drie verschillende stekken, waarvan dit de meest linkse is.

Faciliteiten

De faciliteiten op OC Carplake zijn dik in orde. Het terrein is volledig omheind wat je een veilig gevoel geeft. Op twee van de drie stekken staat een soort woonwagen, die wij alleen hebben gebruikt om spullen in op te bergen. De woonwagens zijn eenvoudig, maar netjes ingericht en de woonwagen op de middelste stek bevat zelfs een kleine koelkast!

Het terrein is volledig omheind met een hekwerk, wat een prettig gevoel geeft.

Verder stond er een barbecue met kolen, een complete set met stoelen, een tafel en zitkussens voor ons klaar. Veel beter wordt het niet! Indien gewenst kun je ook gebruik maken van de Whally bootjes die al klaarliggen bij het water. Gemak dient de mens!

Je hoeft ‘m alleen nog maar aan te steken en je vlees te braden, de rest is al gedaan!

Op zo’n 60 – 80 meter lopen staat het toiletgebouw(tje). Dit gebouw is een soort losse unit met daarin een nette WC en een douche. Het enige nadeel aan dit gebouw is dat de spoelbak van de WC handmatig moet worden gevuld, wat een beetje een k*t klusje is. Verder is het sanitair prima in orde! Voor een overzicht van alle faciliteiten kun je de website van The Carp Specialist bekijken.

De faciliteiten op OC Carplake zijn dik op orde!

Onze ervaring

Bij aankomst aan het water is het warm, heel warm. Een Duitse visser is bezig om zijn laatste spullen op te ruimen en vertelt over zijn vangsten van het afgelopen weekend. Hij heeft meerdere vissen weten te vangen tot 19 kilo. Dat belooft wat voor onze sessie!

Dat belooft wat voor onze sessie!

Nadat we kennis hebben gemaakt met de supervriendelijke eigenaar van het water, Olli, pakken we onze spullen uit. Het water bestaat uit drie langgerekte delen die via allerlei rietkragen en kanaaltjes aan elkaar vastzitten. Na kort overleg besluiten we dat we allemaal een eigen ‘deel’ bevissen om zoveel mogelijk wateroppervlak te bevissen. Zo hopen we te voorkomen dat de vissen op een plek gaan liggen waar niet wordt gevist.

“Wij slapen zelf niet in de woonwagens, maar ze zijn ideaal om als opbergruimte te gebruiken!”

Op onderzoek uit

Olli vertelt ons dat het water vanaf de zijkanten snel diep wordt en dat met name deze zijkanten populair zijn bij de vissen. Hij heeft zelfs een kaart met de zogenaamde ‘hot spots’, maar waarschuwt ons wel meteen dat het gros van deze stekken stevig bevist worden. Zelf op zoek gaan naar alternatieven is dus zeker aan te raden!

De zijkanten van OC Carplake liggen VOL met interessante plekjes!

We hebben drie rubberbootjes bij ons, maar eentje daarvan blijft in de auto liggen. Tjeert kiest er namelijk voor om de Whally boot van Olli te gebruiken.

Even de elektromotor monteren en je bent klaar om te gaan!

Het water wordt zo nauwkeurig mogelijk in kaart gebracht door onder andere de dieptemeter af te lezen en rond te voelen met een stuk lood. Al snel zijn er een aantal stekken in kaart gebracht en worden de eerste rigs te water gelaten.

In de schaduw is het goed vol te houden tijdens de warme zomerdagen!

Het is nog steeds vreselijk warm dus we verwachten de komende uren nog geen aanbeet. We ploffen heerlijk neer op de tuinset met tuinkussens die al voor ons klaarstaat en proosten op een goede vangst.

We proosten op een goede vangst!

Eerste nacht

Terwijl we zitten te genieten van het mooie weer klinken er plotseling een aantal piepen uit de rechter Fox van Pim. De kanthengel loopt af! Met z’n drieën sprinten we naar zijn stek toe en Pim vliegt de boot in om achter de vis aan te gaan. Helaas blijkt het om een slim exemplaar te gaan: hij heeft zich in de takken ontdaan van de haak. Shit, zo wil je de sessie natuurlijk niet beginnen!

In de steile oevers staan flink wat takken onderwater.

Later die nacht krijg ik zelf een aanbeet op mijn middelste hengel. Deze hengel ligt een behoorlijk einde uit de kant, vlak naast een groot wierveld. Deze vis heeft het trucje goed afgekeken van de vis die de eerste aanbeet veroorzaakte, want ook dit exemplaar weet zich van de haak te ontdoen. We staan al 2-0 achter!

We staan al 2-0 achter!

Hitte

Ook de tweede dag is het verschrikkelijk warm. Er staat geen zuchtje wind en er is nul komma nul activiteit op het water te bespeuren. We vliegen nog wat rond met de drone maar ook in de oppervlaktes en ondieptes kunnen we geen vissen bespeuren. We zien wel dat er achteraan het water vrij veel plekken zijn waar de vissen ook nog kunnen zwemmen. Deze zone is vrij lastig te bevissen, zeker gezien het feit dat je op OC Carplake niet met gevlochten lijnen mag vissen.

Niet alle zones van OC Carplake zijn even gemakkelijk te bevissen.

We verplaatsen een aantal hengels om het op nieuwe plekjes te proberen en voeren ook een aantal stekken aan. Zo hebben we alvast wat stekken achter de hand mocht er de komende nacht niets gebeuren. Helaas blijkt deze voorspelling uit te komen: er gebeurt helemaal NIETS de tweede dag. We genieten van de zon en hebben af en toe contact met Olli, die ons de nodige tips probeert mee te geven. Het grootste probleem is echter het weer: de zon en het ontbreken van wind maakt de vissen niet bepaald actief.

Een aantal rigs worden verplaatst. Zou dit vis gaan opleveren?

Eindelijk vis!

De derde nacht lijkt opnieuw zonder actie te verlopen, maar ’s ochtends vroeg loopt er bij Pim een hengel af. Ook deze hengel lag dichtbij de takken, maar dankzij een stevige voorslag weet hij de vis toch te landen. De vis had zich namelijk vastgezwommen in een aantal takken onderwater, die Pim één voor één los moest zien te krijgen. De boot ligt vol met afgebroken takjes, bladeren en andere troep. Dat moet een flink gevecht zijn geweest! De vis is niet bijzonder groot: een kleine spiegel van zo’n zeven kilo. Toch zijn we blij dat we van de nul af zijn!

Dankzij deze kleine spiegel zijn de mannen eindelijk van de nul af!

De rest van de dag genieten we van de zon en de barbeque. Ondanks dat het qua vissen nog niet bepaald loopt, hebben we wel een heerlijk vakantiegevoel. Een biertje smaakt toch lekkerder als de zon flink schijnt!

Door het zonnige weer hadden de mannen een echt vakantiegevoel! 😉

Laatste nacht

Nadat Olli nog is langs geweest voor wat laatste tips gaan we onze laatste nacht in. Je merkt aan alles dat Olli het vervelend vindt dat we zo weinig vangen en hij doet er alles aan om ons op weg te helpen. Het blijft echter vissen, en als de karpers niet meewerken kan zelfs Olli er weinig aan veranderen.

De linkerhengel produceerde de aanbeten op Pim’s stek.

Rond middernacht weet Pim een hele fraaie spiegel van zestien kilo te vangen, op dezelfde plek als waar de kleine spiegel vanaf kwam. Dat geeft ons wel even een lekker gevoel! Ikzelf krijg ook nog een aanbeet en weet nog een klein schubje te vangen.

Een mooie afsluiter van de trip!

Al met al kijken we terug op een paar hele relaxte dagen, waarbij we ondanks de ietwat tegenvallende vangsten volop hebben genoten. Het water is prachtig, de omgeving is mooi, de stekken zien er top uit en ook de vriendelijke eigenaar maakte de trip tot een succes. Op naar de volgende!

Je kunt heerlijk genieten aan OC Carplake!

Eindoordeel

Faciliteiten – 9

De faciliteiten op OC Carplake zijn echt dik in orde! Alles is netjes aangelegd en wordt goed onderhouden. Wij hebben zelfs de heg nog een aantal keer van water voorzien 😉 De woonwagens zijn handig om spullen in op te slaan of om in te slapen natuurlijk.

Strakke woonwagens én een aangelegde plek om je tent op te zetten. Veel beter wordt het niet!

Het sanitair vonden wij ook prettig. De douche is snel warm en is erg comfortabel. Het enige minpuntje is de spoelbak van de WC, die is wel aan vervanging toe. Veel problemen hadden we daar niet mee, dus de faciliteiten scoren een dikke 9!

Vlakbij de visstek zit een sanitairgebouwtje met een prima toilet en douche.

Visbestand – 8

Ondanks dat wij niet veel vissen hebben gevangen en dus geen nauwkeurige inschatting van het bestand kunnen maken is het bestand op OC Carplake prima in orde. Er zwemmen zo’n 200 karpers rond en de topvis weegt maar liefst 24 kilo. Het leuke is dat de verhouding tussen de schub- en spiegelkarpers ongeveer gelijk is en het gemiddelde gewicht bedraagt zo’n tien kilo. Er zitten naast de 24 kilo vis nog een flink aantal 15 kilo plussers dus er zijn meer dan genoeg interessante vissen te vangen!

Ondanks dat er tijdens deze trip geen monsters op de kant kwamen, zitten ze er wel degelijk!

Service – 10

De eigenaar van het water, Olli, is echt enorm aardig en hulpvaardig. Door zijn dagelijkse werk komt hij niet iedere dag langs, maar via WhatsApp of eventueel een belletje kun je alles aan hem vragen.

Vanaf het eerste moment gaf Olli ons een positief gevoel!

Hij staat je graag te woord om je te helpen en je kunt goed merken dat hij er alles aan doet om iedere bezoeker een leuke ervaring te geven. Vanaf het eerste moment dat wij Olli hebben ontmoet gaf hij ons een bijzonder positief gevoel. Persoonlijk denk ik niet dat een watereigenaar veel beter kan worden dan dit, vandaar het eindcijfer 10!

Als er tijdens de sessie iemand gebrand was om de beetmelders te laten piepen, dan was Olli het wel!

Stekken – 8

De stekken zien er top uit en zijn netjes aangelegd. Je bootje kun je eenvoudig bij de stek leggen en er is voldoende ruimte voor je hengels. Ook voor je tent is voldoende ruimte op de speciaal aangelegde plekken. De paden tussen de stekken in zien er ook netjes uit.

Vissen op dit soort stekken is natuurlijk niet vervelend 😉

Het enige nadeel van de stekken is dat ze aan één kant van het water liggen. Hierdoor wordt de vis dus altijd vanaf dezelfde kant bevist, waardoor ze geneigd zijn om helemaal aan de andere kant te gaan liggen. Vanaf de stekken is deze kant weer wat lastiger te bevissen, zeker omdat alleen een nylon hoofdlijn is toegestaan.

Op deze foto is het goed te zien: het water loopt behoorlijk ver door vanaf de stek gezien.

Eindcijfer – 8.8

Al met al hebben wij het enorm naar ons zin gehad op OC Carplake, ondanks de tegenvallende vangsten. Het blijft immers vissen en de eigenaar kan de vissen nu eenmaal niet commanderen om ons haakaas op te pakken.

De mannen beleefde een prima trip op OC Carplake!

Door het heerlijke weer, de goede faciliteiten en het leuke contact met Olli was het voor ons een geslaagde trip.

Op naar de volgende sessie!

Jesper Schothorst


Meer weten over OC Carplake? Bezoek dan de website van The Carp Specialist, en bekijk ook zeker de Facebookpagina van TCS om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes!

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl