ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

BTW Revealed: Raiden’s Lake – The Carp Specialist

Favoriet Favoriet
BTW Revealed: Raiden’s Lake – The Carp Specialist

In deze BTW Revealed vertelt KWO stagiair Michiel Jongste over zijn trip naar De Karperhoeve van afgelopen oktober. Michiel heeft samen met zijn maat Ron een midweek gevist op Raiden’s Lake, dat te boeken is via The Carp Specialist. Hoe het ze is bevallen dat lees je hieronder!


Michiel aan het woord: In september dit jaar ben ik begonnen aan mijn afstudeerstage voor de opleiding Ondernemerschap & Retail Management en ik heb het geluk dat ik dat bij KWO op kantoor mag doen! Ondanks dat het vissen bij mij op een wat lager pitje is komen te staan (lees: voornamelijk korte sessies of stalkend vissen) is het natuurlijk wel super tof om je studie deels met je hobby te kunnen combineren. Gelukkig staat er voor de tweede week in oktober weer eens een wat langere vistrip gepland en de zin om te gaan is groot.

Een weekje vissen in het vooruitzicht is nooit vervelend!

Omdat ik in mijn eigen visserij overal kom op een brommer met een viskar is mijn bescheiden Opel Corsa niet afgestemd op een lange visvakantie, laat staan voor twee personen. Vismaat Ron is niet in bezit van een rijbewijs dus moeten we zoeken naar mogelijkheden om toch ergens lekker een weekje te kunnen vissen. De belangrijkste eis voor de trip is dat er niet vanuit een tent gevist hoeft te worden (oftewel zo min mogelijk materiaal mee) en dat er zonder al te veel gedoe vis te vangen moet zijn. Met deze eisen in het achterhoofd kom je al heel snel bij de Karperhoeve uit, dus zo gezegd zo gedaan, op naar België!

De Karperhoeve biedt volop gelegenheid voor een sessie dichtbij huis!

De voorbereiding

Ondanks dat er geen tenten, stoelen, stretchers, boten etc. meegenomen hoeven te worden is het nog een hele operatie om de auto in te pakken, maar aan het eind van de ochtend kunnen we dan toch vertrekken. Wat ben ik blij dat we geen ‘gewone’ stek hoeven te bevissen! Zonder files komen we iets voor de klok van twee uur aan op het complex waar de forellenvijver voor de kantine druk bevist wordt. Snel gaan we de kantine in en melden ons bij Timmy, die ons vriendelijk met de koffie staat op te wachten.

Het is nog een hele operatie om de auto in te pakken!

Na de koffie krijgen we een korte rondleiding en informatie over de aanwezige faciliteiten op het complex. We besluiten deze week gebruik te maken van de maaltijdservice waar vissers gebruik van kunnen maken bij de Karperhoeve, voor 75 euro best een schappelijke prijs om de week niet te hoeven koken en afwassen. De maaltijdservice houdt in dat er iedere dag zowel ontbijt als avondeten op de stek gebracht wordt, met ’s morgens koffie of thee en ‘s avonds cola of een pilsje erbij. De maaltijden zijn niet restaurant waardig maar er valt ook niks negatiefs over te zeggen, gewoon prima vullend voedsel voor tijdens het vissen.   

Noodoplossing voor de visser zonder rodpod. Werkt prima!

De sessie

Tijdens het uitladen van de spullen zien we onze Duitse buren al geregeld met kromme hengels staan. Nou, dat beloofd wat voor de rest van de week! Bij het opzetten loop ik gelijk tegen een klein probleem aan. Het is de bedoeling bij Raiden’s Lake dat de hengels op de grindsteiger voor de bungalow geplaatst worden, uiteraard heb ik niet eens een rodpod dus moet ik zoeken naar een creatieve oplossing. Gelukkig mag ik mijn hengels links van het grind tussen het riet plaatsen. Tegen de tijd dat alle hengels goed en wel in liggen komt Timmy al langs met het avondeten, prima timing! Ondanks dat het vertrouwen hoog is blijft het toch akelig stil de eerste avond, maar tegen bedtijd is er dan eindelijk actie.

De eerste actie is niet helemaal zoals de mannen hadden gehoopt.

Een aantal piepen op de hengel van Ron zorgen voor de eerste aanbeet. De dril voelt niet als een karper aan en dichterbij de kant zien we dat we met een heuse steur te maken hebben, snel een foto schieten en weer terug. Niet veel later ben ik aan de beurt en bij het oppakken van de hengel voel ik dat de vis uit het water springt.

Op het complex zwemmen ook een aantal steuren.

Tot mijn grote verbazing heb ik er ook een steur aan hangen, wat krijgen we nu? We hebben de buren vanmiddag ook al twee steuren zien vangen. Ondanks dat ik blij ben dat we in ieder geval iets van actie hebben hoop ik niet dat we deze week alleen maar steuren vangen, want dit gaat wel erg hard zo.

Eerste ‘echte’ actie

De rest van de nacht gebeurd er helaas niets en bij het arriveren van het ontbijt brengen we Timmy op de hoogte. Het bizarre is dat er slechts enkele steuren op de vijver zwemmen die er dus ook met grote regelmaat uit komen. Timmy verteld ons dat hij die week nog twee nieuwe steuren op de vijver gaat zetten. Prima, maar mijn aas mogen ze met rust laten!

Ik hoop niet dat we deze week alleen maar steuren vangen!

Ondanks dat er bij ons nog geen enkel teken van leven te bekennen is vangen onze buren toch behoorlijk wat vis. Oke, de wind staat al een langere periode vol in hun hoek te blazen en de watertemperatuur is de laatste weken flink gedaald met een noordenwind, maar met ruim 300 vissen op het water zou het toch niet al te moeilijk moeten zijn om een aanbeet te forceren. We besluiten de hengels op allerlei verschillende dieptes en plekken te gaan bevissen en te anticiperen op actie die hopelijk volgt.

Eindelijk karper!

In het middaguur loopt er dan eindelijk een hengel op het wijd af en vang ik de eerste karper van de sessie. Een mooie schubkarper van net geen 12 kilo is meer dan welkom en de kop is er dan eindelijk af. Ondanks dat het vertrouwen een flinke boost heeft gekregen begint het nog steeds niet erg te lopen. We spreken Timmy en hij geeft ook aan dat het water van april tot september week in week uit veel vis oplevert maar het in het najaar toch wel een flinke omslag kent en er minder gebeurt.

De kop is er dan eindelijk af!

Goede zet

De dagen die volgen vangen we sporadisch een vis en ondanks dat we allerlei verschillende tactieken en technieken proberen loopt het geen storm. De buren zijn ook wat minder gaan vangen als dat ze de eerste dag deden. De laatste twee dagen besluiten we om de hengels extreem strak tegen de overkant aan te gaan vissen. Gelukkig hebben we een voerboot bij ons en kunnen we de rigs precies tegen de overkant aan leggen. Dit blijkt een goede zet en de vangsten komen wat meer op gang.

Aan het einde van de week begint het meer te lopen.

Uiteindelijk vangen we deze week een stuk of elf vissen en worden er een paar vissen gelost. Dit is ondanks de slechte omstandigheden natuurlijk helemaal niet slecht, maar de verwachtingen lagen wel degelijk een stuk hoger. De visserij op het water is niet heel uitdagend, maar voor een beginnende visser is het heerlijk om een weekje ontspannen te vissen.

De stekken

De blokhut is erg comfortabel.

Er zijn op Raiden’s Lake twee stekken voor vissers. Allebei de stekken zijn voorzien van een blokhut. Ondanks dat het nieuw is voor mij om vanuit een blokhut te vissen was dit wel echt ideaal. Er staan twee goede bedden in de blokhut en er is een stroomvoorziening. Zeker met slecht weer geeft de blokhut echt comfort. Ik zou wel iedereen aanraden om zelf een extra stekkerdoos en een waterkoker mee te nemen als je hier gaat vissen. Als je graag koffie drinkt zoals ik is het echt ideaal om geen gasstel mee te hoeven nemen. Gezien het comfort wat je krijgt geef ik de stekken een 8.

Weer eens wat anders dan slapen onder je brolly!

Faciliteiten

Over de faciliteiten kan ik kort zijn. Het toiletgebouw met douches zit op ongeveer 60 meter loopafstand van de blokhut. Luxe is het allemaal niet, maar je kan gewoon prima naar het toilet of even een douche pakken. Als visser zijnde hebben we toch over het algemeen geen enorm hoge eisen. Mocht je je vrouw meenemen die wel behoefte heeft aan wat meer luxe, dan is het hier misschien niet ideaal. Ook staat er in het gebouw een koelkast en stroomvoorzieningen waar iedereen zijn boodschappen in kwijt kan, wel zo makkelijk als je bijvoorbeeld vlees bij je hebt. Ondanks dat ik geen hele hoge eisen van de faciliteiten heb, kijk ik er wel kritisch naar een geef ik het een 6,5.

De faciliteiten zijn prima, maar verschillen wel een beetje met het gemiddelde Van Der Valk hotel 😉

Bestand

Wat wij hebben begrepen van Timmy is dat het bestand op Raiden’s Lake bestaat uit ongeveer 300 karpers met een 50/50 verhouding tussen schub- en spiegelkarpers. Ook zwemmen er graskarpers, koikarpers en een aantal steuren op het water. Het gemiddeld gewicht van de karpers zou rond de acht kilo moeten zijn. De zwaarste karper is een spiegel van 19 kilo.

De zwaarste karper op Raiden’s Lake weegt zo’n 19 kilo!

Het is helaas aan de vissen wel enigszins te zien dat het een runwater is. Er zijn een aantal regels op het gebied van visveiligheid maar wij zijn zelf niet gecontroleerd of we ons daadwerkelijk aan de regels houden. Dit is misschien iets voor de eigenaar om in de toekomst strenger in de gaten te houden. Het bestand krijgt van mij een 7.

Zeker voor de beginnende visser zwemt er een leuk bestand.

Bereikbaarheid

Het domein ligt vlak naast de snelweg. Dit is overigens ook goed te horen tijdens het vissen, hou hier dus rekening mee. Ik zelf slaap met oordoppen in omdat ik veel last heb van omgevingsgeluid. Het water is goed te bereiken, maar hou er wel rekening mee dat het terrein vrij ruig is om met een gewone auto overheen te rijden, dus matig je snelheid. Feit is wel dat de Karperhoeve heel goed aan te rijden is voor ons Hollanders en daarom krijgt de bereikbaarheid een 8.

Om ontspannen te vissen zit je hier wel goed!

Conclusie

De conclusie is dat we een leuke en ontspannen week bij de Karperhoeve hebben gehad. Op de site staat dat het water echt iets voor de beginnende visser is en daar is geen woord aan gelogen. Wij zijn zelf puur hier heen gegaan omdat we op zoek waren naar een water waar vanuit een huisje of blokhut gevist kon worden.

Al met al was het prima vertoeven bij de Karperhoeve!

De spanning of het avontuur ontbrak een beetje en daarom denk ik ook niet dat ik hier nog heel snel terug zal keren, al sluit ik zeker niet uit dat ik nog eens op een andere vijver van de Karperhoeve ga vissen want het is wel een erg mooi domein. Het eindcijfer dat ik geef voor Raiden’s Lake is een 7.

Wie weet tot de volgende!

Michiel Jongste


Lijkt het jou leuk om hier te vissen? Voor 2020 zijn er nog genoeg mogelijkheden om te boeken op Raiden’s Lake!

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl