ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Bullshit of Noodzaak – Hangers en Swingers

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

Er zijn talloze producten in de huidige karpervisserij die door vrijwel iedereen gebruikt worden en die als ‘must have’ worden beschouwd. Mensen, en dus ook karpervissers, zijn ‘gewoontedieren’ en het kan geen kwaad om zo af en toe in te zoomen op een product of productgroep om te bekijken of we er wellicht niet zonder kunnen. Immers: de talloze bedrijven willen maar wát graag dat we hun producten kopen en meedoen met alle hypes… 

Vandaar dat we de serie ‘Bullshit of noodzaak’ in het leven hebben geroepen en in dit eerste deel zoomen we in op hangers en swingers, let’s go!


Dansende wakers…

Het gebruik van hangers en swingers is niet meer weg te denken uit de karpervisserij. Deze praktische beetverklikkers zijn de opvolgers van de monkey-climber en de commercie speelt er handig op in. Ze zijn er namelijk in allerlei kleuren, varianten en formaten. Maar zijn ze nu eigenlijk noodzakelijk? In dit artikel gaan we wat dieper in op het gebruik ervan zodat je in de praktijk een gerichtere afweging kunt maken: Gebruik ik ze wel of gebruik ik ze niet!

Nadat de monkey-climbers verdrongen waren door de swingers en hangers, hebben ze een doorstart gemaakt! Diverse merken hebben ze nu in een modern jasje gestoken!

Wij stuitten op een artikel van ‘Carp Legend’ Terry Hearn op het Engelse CARPology. Kort samengevat schreef hij het volgende over deze kwestie:

Op grote afstand is het gebruik van hangers zeker aan te raden. In situaties waarin het aannemelijk is dat je te maken zou kunnen krijgen met een ‘terugzwemmer’, is het verstandig om er gebruik van te maken. Denk hierbij ook aan het vissen tegen de overkant, een eiland of tegen een talud. Zo zul je sneller een aanbeet registreren.

Het is echter niet altijd noodzakelijk om een aanbeet snel te registreren omdat de karper zichzelf al gehaakt heeft door de vlijmscherpe haakpunt en het loodgewicht. Uiteraard is het bij obstakelvisserij wél van belang om de aanbeet zo snel mogelijk te registreren!

‘Carp Legend’ Terry Hearn!

Een hanger zorgt ervoor dat er spanning op de lijn komt. Misschien wel meer dan je zou willen. Zeker met wat wisselvallig weer, wil dit nog wel eens zorgen voor ‘valse piepen’. Maak je geen zorgen over het registreren van een aanbeet als je ze niet gebruikt!

Als je met hele slappe lijnen vist, zorgt de hanger er weer voor dat je lijnen te slap komen te liggen. Zonder een hanger te gebruiken heb je zelf dus de controle over hoeveel spanning je op de lijn wilt hebben.

De mening van drie ervaren vissers

Erik Hakvoort – Slechts voor de sier bij de ‘slack-line vissers’?

Erik kiest voor hangers of swingers, afhankelijk van de situatie.

‘De juiste hangers of swingers zijn voor mij net zo belangrijk als de laatste meter van mijn montage. Zonder een goede beetindicatie zul je namelijk een hoop informatie missen over wat er gaande is onderwater, en dan met name op je stek! Vaak zullen vissen die zich op je stek bevinden en druk aan het azen zijn, in aanraking komen met je lijn. Zelfs met slappe lijnen zul je door middel van je hangers (mits deze licht genoeg zijn) lijnzwemmers en andere signalen kunnen waarnemen die je zonder hangers absoluut niet had kunnen registeren.’

Zoals gezegd; de commercie speelt er handig op in. Maar er zijn ook echt hele gave hangertjes verkrijgbaar!

Zou Erik deze vis ook gevangen hebben zonder hangers?

Als je geen hanger of swinger gebruikt, kan het gebeuren dat de vis zonder enige indicatie het lood kan verplaatsen.

‘Het gebruik van hangers en swingers is ook van groot belang om terugzwemmers en twijfelende aanbeten waar te nemen. Omdat er door het gebruik van een hanger of swinger altijd spanning op de lijn staat, kun je makkelijker een aanbeet detecteren wanneer de vis naar je toe komt zwemmen. Als je geen hanger of swinger gebruikt, kan het gebeuren dat de vis zonder enige indicatie het lood kan verplaatsen. Het is dan zelfs mogelijk dat de vis de haak lost nog voordat je een aanbeet zult opmerken, ook bij een slappe lijn!’

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

of

Trending

Bekijk ook