ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Bullshit Of Noodzaak – De Ronnie Rig

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

De meest besproken Rig van 2017 is zonder twijfel de Ronnie Rig, ook wel Spinner Rig genoemd. Fabrikant Korda deed daar pas geleden nog een flinke schep bovenop door de Spinner Rig centraal te laten staan in de nieuwste Masterclass en dus begint 2018 waar 2017 eindigde. Met al die aandacht voor deze ene rig, kunnen wij van KWO natuurlijk niet achterblijven en nemen we de rig graag voor jullie onder de loep! Voor dit artikel ben ik (Mathijs Lourens red.) gaan onderzoeken of alle aandacht bullshit óf noodzaak is en hopelijk volgt er een nuttige conclusie.

De Ronnie Rig is zonder twijfel dé righype van het moment!


Oorsprong

De Ronnie Rig vindt zijn oorsprong, zoals zoveel karper gerelateerde noviteiten, bijna traditioneel in Engeland op Elstow Lake. Voor zover bekend is de uitvinder van deze toch wel innovatieve rig Gary Archer. Gary is een vriend van, jawel, de enige echte Danny Fairbrass en zijn bijnaam is Ronnie Apache. Waarom dat is, weten wij niet, maar who cares? Feit is dat hij nogal wat teweeg heeft gebracht in het huidige karpervissen.

Het finetunen van bestaande rigs naar eigen inzicht wordt regelmatig gedaan langs de waterkant.

Dat er heel veel fanatieke vissers experimenteren met rigs is algemeen bekend. Deze creativiteit tijdens de vele uren langs de waterkant zorgt er nog wel eens voor dat er mooie ideeën en nieuwe rigs ontstaan. Alles wordt uit de kast gehaald om onderscheidend te zijn op dat ene moeilijke water om zodoende de topvis te strikken. Maar wat maakt de Ronnie Rig nu zo bijzonder?

Commercie

Bijna ieder jaar neemt Korda wel een andere rig onder de loep wat me meteen even brengt bij het commerciële aspect van de Spinner Rig. Ik wil hier echter niet al te lang bij stilstaan! Zonder de commercie zou de karpervisserij namelijk niet zo ver zijn ontwikkeld als hij nu is. Dat is wat mij betreft iets positiefs, want ik vind het leuk om met mijn hobby te ‘spelen’.

Dankzij de commercie is het mogelijk om onze geliefde visserij steeds aangenamer en prettiger te maken. Dankzij de commercie slapen wij bijvoorbeeld langs de waterkant (bijna) op een beter bed dan we thuis hebben staan. En dankzij de vele fabrikanten die zich allemaal proberen te onderscheiden hebben wij ieder jaar weer vele uren kijkplezier op beurzen, maar ook op Youtube. De mooiste video’s worden namelijk jaarlijks uitgebracht en dat kan natuurlijk niet zonder commercie. Wat mij betreft, brengt de commercie de karpervisserij vooruit. En laten we eerlijk zijn; je kunt het zelf zo primitief of simpel houden als je zelf wilt. Niemand verplicht je om iets te kopen.

Wat mij betreft, brengt de commercie de karpervisserij vooruit.

Simpel, praktisch en effectief

Veel vissers prijzen de Ronnie Rig omdat deze simpel, praktisch en effectief is. Dat doet trouwens niets af aan het gegeven dat andere rigs, die in het verleden zijn besproken, ook nog altijd prima inzetbaar zijn. Maar laten we eerst eens kijken wat de Ronnie Rig ons te bieden heeft.

Allereerst lijkt het alsof er nogal wat componenten nodig zijn om een gelikt eindresultaat te bewerkstelligen. In mijn ogen bedriegt die schijn, want ik kwam er namelijk achter dat ik het meeste al  in mijn tacklebox had zitten. We zetten de ingrediënten voor een verse Ronnie Rig even op een rijtje:

 • Quick Change Ring Swivel
 • Hook Beads
 • Kicker (of een stukje krimpkous)
 • Micro swivel (hook swivel)
 • Haak naar eigen inzicht, maar let op: wel met een naar binnen staand oog
 • Onderlijnmateriaal naar eigen inzicht
 • Putty of knijploodje
 • Krimps (optioneel)
 • Krimp tool (optioneel)
 • Schaar

(Op de foto is gekozen voor producten van Korda, maar uiteraard kun je kiezen voor welke fabrikant je maar wilt. Ik word niet gesponsord, maar ik vind het prettig om producten uit één enkel rek te kiezen van een fabrikant voor mijn visserij.)

Zoals je al kunt zien, zijn het vrij algemene producten, waarmee je ook nog eens eindeloos kunt experimenteren naar eigen inzicht en budget.

Zoals je al kunt zien, zijn het vrij algemene producten, waarmee je ook nog eens eindeloos kunt experimenteren naar eigen inzicht en budget. De krimps bijvoorbeeld zijn makkelijk te vervangen door een lusje. De krimp maakt het geheel echter net even iets strakker af. Kies je echter voor soepel onderlijnmateriaal, dan zal een krimp niet functioneren en zul je dus aan de slag moeten met een lusje. Check hieronder de foto’s hoe je stap voor stap jouw eigen Ronnie Rig kunt maken:

 • Knip een stuk onderlijn naar keuze. Neem 4 centimeter extra voor het maken van de lusjes.

 • Duw het uiteinde van de onderlijn door de krimp (maat S), maak een lusje en duw hem terug door het andere gat van de krimp. Knijp de krimp plat met behulp van de Krimp tool.

 • Doe hetzelfde met het andere uiteinde, maar zorg dan wel dat de Quick Change Ring Swivel in het lusje zit!

 • Bij het gebruik van Boom is het aan te raden om het onderlijntje even recht te stomen.

 • Pak de haak en duw een stukje krimpkous over de haakpunt richting haakoog. Ik doe het zelf met een Kicker, maar knip dan een stukje van het dikke gedeelte af en duw dat uiteinde richting haakoog.

 • Micro swivel over de haakpunt.
 • En als laatste een hookbead over de haakpunt. Zorg ervoor dat je deze tot ongeveer tegenover de haakpunt schuift.

Nu kun je het haakoog aan het Quick Change gedeelte van de wartel hangen. Trek het lipje iets opzij voor wat meer ruimte. Schuif als laatste de Kicker wat over die connectie.

Maar wat is er dan zo op het eerste oog zo onderscheidend? Dat zijn een aantal elementen:

 • De vrije bewegingsruimte die de haak heeft, wat wel doet denken aan de 360 rig. Het idee is dat het op deze manier niet uitmaakt uit welke richting de karper komt aanzwemmen. De haak zal zich altijd zonder moeite in de onderlip zetten.

 • Het makkelijk verwisselen van je haak. Zonder voor elke situatie een nieuwe onderlijn te knopen, kun je makkelijk inspelen op veranderingen, maar ook variëreren. Werkt de ene haak niet, dan werkt de andere haak misschien wel. In ieder geval is de drempel een stuk lager om te experimenteren. En het scheelt juist wellicht wel materiaal omdat je nu niet dat wellicht overbodige onderlijntje hoeft te knopen.

Je kunt de Ronnie Rig ook prima aanbieden met een wafter of snowman!

 • De hoogte van een aangeboden pop-up. Zelf ben ik helemaal niet zo van de pop-ups, maar dat is puur gebaseerd op gevoel. Echter, toen ik de presentatie zag van de Ronnie Rig werd ik toch wel enthousiast. Een pop-up wordt namelijk maar minimaal van de bodem getild, wat het in mijn ogen natuurlijk(er) maakt en tegelijk interessant. Een chodje krijg ik namelijk niet zo kort geknoopt. Daarbij komt nog dat je ook prima met een snowman of een wafter kunt vissen.

Ik kreeg trouwens nog een tip van een Member die ik met jullie wil delen: Snijd eens een pop-up door midden en vis hem dan als een omgekeerd parapluutje vlak boven de bodem! Bijvoorbeeld met de Ronnie Rig 😉

Members over de Ronnie Rig

In de KWO Community Facebookgroep vroegen we aan jullie wat de ervaringen (en de meningen) zijn over dit vernuftige rigje. Klik HIER voor alle resultaten en de discussie. Bedankt voor de vele reacties, want mede dankzij jullie input is het mogelijk om een duidelijk beeld te schetsen. Blijf dat dus ook vooral doen in de toekomst 🙂

Pas een tactiek toe waar je vertrouwen in hebt.

Een reactie van Patrick Smits viel mij direct op. Hij begon namelijk over vertrouwen! Hij is zelf vooral fan van de hinged stiff rig (artikel Willem Kwinten) maar geeft aan dat je vooral een tactiek moet toepassen waar je vertrouwen in hebt. Daar sluit ik me bij aan Patrick!

Met een Ronnie rig is het mogelijk om je pop-up zéér dicht tegen de bodem te presenteren.

Op de vraag of we die ene vis wel of niet gevangen zouden hebben op dat ene moment met die andere rig… tja, dat is en blijft een lastige vraag! Feit is wel dat de Ronnie Rig vele mogelijkheden biedt en ook nog eens opvallend gepresenteerd kan worden.

De uitslag van de poll was een beetje 50/50. Dat geeft wat mij betreft mooi weer hoeveel terrein de Ronnie Rig in korte tijd gewonnen heeft!

Conclusie

De reacties op de Spinner Rig waren wisselend, maar toch overwegend positief. De minder positieve reacties waren voornamelijk gericht op de commercie, maar dat onderdeel is inmiddels besproken. Daarnaast zou het een hoop poespas zijn voor een rig die niet nodig is, maar ook dat durf ik tegen te spreken. Eerlijk gezegd, denk ik dat deze rig zelfs makkelijker gemaakt is dan menig andere rig en er gaat geen materiaal verloren.

Alles bij elkaar opgeteld, durf ik wel te concluderen dat de Ronnie Rig een blijvertje is!

Alles bij elkaar opgeteld, durf ik wel te concluderen dat de Ronnie Rig een blijvertje is! Het is geen absolute noodzaak, maar ook zeker geen bullshit. Andere rigs doen het ook prima, maar als aanvulling is de Ronnie Rig zeker aan te raden vanwege zijn gebruiksgemak, effectiviteit en multifunctionaliteit. Bij mij zit hij al in m’n rigwallet, klaar om de eerste karpers van 2018 te gaan strikken. Voor mij is het nog wat te vroeg in het jaar, maar wie heeft zijn eerste karpers al gevangen op de Ronnie Rig?

KWO Redactie – Mathijs Lourens


Gelukkig heeft een ieder zijn eigen mening over bepaalde ontwikkelingen. Zo behouden we immers onderwerpen om over te discussiëren. Want wat is er nu leuker dan met je vismaat langs de waterkant eens een flinke discussie te hebben over de bullshit of noodzaak van een aspect uit onze geliefde hobby? Deel die onderwerpen gerust met ons zodat alle members uit de Community met ons mee kunnen denken. Mail je suggesties naar mathijs@karperwereld.nl.

Lees ook het vorige deel van ‘Bullshit of Noodzaak’ terug. Dat ging over het wel of niet gebruiken van swingers en hangers. Klik op de afbeelding om naar het artikel te gaan.

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

of

Trending

Bekijk ook