Carp & Backpack Adventures – Bas van den Broek

Favoriet Favoriet
Carp & Backpack Adventures – Bas van den Broek

Het avontuur opzoeken, het liefst ver weg van de bewoonde wereld? Kan dat nog? Ja zeker kan dat nog. Als je maar zoekt en vooral wilt ‘sjouwen’! Bas van den Broek is inmiddels helemaal verknocht aan deze visserij en op KWO gaat hij regelmatig bloggen over zijn avonturen aan de waterkant en vooral over zijn unieke manier van vissen.

Dit ‘backpacken’ heeft Bas zo in zijn greep dat hij totaal geen motivatie meer heeft om aan een doorsnee put achter zijn hengels te zitten, ongeacht de mogelijke vangsten die deze ‘standaard’ visserij met zich mee brengt. Zie het als ‘pionieren in Frankrijk’, maar dan dichtbij huis. Belangrijk hierbij is: een natuurlijke omgeving én moeilijk bereikbare stekken…

In de visserij van Bas moet het niet te makkelijk gaan..!

In de visserij van Bas moet het niet te makkelijk gaan..!

Een korte introductie

Nou, als uit de intro blijkt is mijn naam Bas van den Broek  🙂  In het dagelijks leven ben ik eigenaar van BFP Baits en van de winkel BFP Carp Store te Emmer Compascuum (nabij Emmen). Zoals velen wellicht weten was BFP Baits eerst van Eino Gangelhof maar door gezondheidsredenen is Eino ermee gestopt en heeft hij het stokje aan mij overgedragen. Het ondernemen in de hengelsport beviel me wel en het openen van de hierboven genoemde winkel was dan ook een logische volgende stap.

Eino Gangelhof, de man van wie Bas veel heeft geleerd op het gebied van aas.

Eino Gangelhof, de man van wie Bas veel heeft geleerd op het gebied van aas.

Terug naar het onderwerp, inmiddels woon ik in Drenthe, in dit deel van Nederland hebben we niet zo gek veel water, natuur is er wel genoeg. Naast alle bekende en goed bereikbare putjes houdt het als snel op in deze regio. Of valt het eigenlijk wel mee? Ik heb mijn visserij volledig omgegooid en ben letterlijk gaan backpacken. Toen merkte ik dat er eigenlijk veel meer water ligt dan ik altijd dacht, alleen moet je er een hoop moeite voor doen om er te komen. Inmiddels heb ik veel meer plezier in mijn visserij dan ooit tevoren. Elke karpervisser beleeft zijn/haar visserij anders, zolang je van je visserij geniet ben je goed bezig in mijn ogen. Voor de een is dit een dressuur water of een rivier en voor de ander een betaalwater. Plezier hebben in je hobby staat voorop!

De boog kan niet altijd gespannen staan, hier Bas tijdens een 'chill' momentje!

De boog kan niet altijd gespannen staan, hier Bas tijdens een ‘chill’ momentje!

Voor mij is dit ‘backpacken’ het ultieme (of een eind met de trolley lopen om op stukken te vissen waar ik in ieder geval geen andere visser tegen kom). Secret River deel 1 & 2 zijn hier een uitstekende voorbeelden van, wat koste het Jeroen en mij veel moeite om hier te komen, maar wat was het resultaat fantastisch. Enfin, met onderstaande video + blog trap ik af met deel 1 van ‘Carp & Backpack Adventures’.

Secret River: Backpacken ! Jeroen brengt al een deel van de uitrusting naar het droge land, en doet nog een laatste wens :-)

Secret River: Backpacken ! Jeroen brengt al een deel van de uitrusting naar het droge land, en doet nog een laatste wens 🙂

Boswater

Op maps zie ik op zo’n 30 minuten van huis een klein watertje in een bos liggen, gelukkig is het zondag en kan ik op mijn enige vrije dag van de week direct in de auto stappen op weg naar dit water. Eenmaal aangekomen in dit gebied, blijk dat het ver lopen is en dat het water volledig is omringd door een sloot. Een grijns verschijnt op mijn gezicht, ideaal! Met een waadpak loop ik er zo doorheen op weg naar mijn ‘privé’ water. “Dit doet toch niemand anders” dacht ik bij mezelf, en dit bleek later ook zo te zijn. Nooit heb ik hier ook maar iemand gezien. Zit hier wel karper? Binnen 5 minuten krijg ik antwoord op die vraag, ja er zit zeker karper. De dagen erna keer ik met regelmaat s avonds terug om te observeren, meerdere keren zie ik karper zwemmen. Ik besluit om 2,5 kg mierzoete bollen te verspreiden, op onbeviste wateren is dit mijn eerste zet om de vissen op mijn voer te krijgen. Mijn ervaring leert namelijk dat vismeel bollen moeizamer geaccepteerd worden.

Als ik 1 dag later terug ben om te kijken of het voer weg is zie ik door het kraakheldere water perfect te bodem. Er ligt geen enkel bolletje meer, wel zie ik twee buffels rustig weg zwemmen. Bingo ! “Deze zijn voor mij” zeg ik tegen mezelf, in de 2 weken die volgen vissen ik er 4 nachten waarin er meerdere prachtige donkere schubs op de kant komen, waaronder de twee buffels die ik heb zien zwemmen.

Een van de vissen op het boswatertje die ik op de voerplek zag zwemmen.

Een van de vissen op het boswatertje die ik op de voerplek zag zwemmen.

Helaas besluit ik dit water per direct niet meer te bezoeken, het is een waar paradijs voor teken. Diverse malen moet ik er een aantal verwijderen, wat heeft geleidt tot een bezoek aan de dokter en lichte klachten. Erg jammer, maar het is niet anders!

Trolley kilometers

Vrijwel direct ben ik doorgegaan op een ander water welke ik al langere tijd op het oog had. Dit water is voor iedereen prima toegankelijk alleen lang niet overal met de auto. De plekken waar je wel met de auto kunt komen worden dan ook het meeste bevist, echter liggen er kilometers water langs een fietspad waar geen mogelijkheid is om met de auto te komen. Dan maar alles op de trolley en lopen…! Dit resulteert in een stuk water waar amper tot niet gevist wordt, de vis merkt dit ongetwijfeld.

Hier heb ik geen vis gespot tijdens het observeren, wel gaf het me voldoende vertrouwen om er een serieuze voerplek te starten. Een voerperiode van 10 dagen ging vooraf aan mijn eerste korte nachtje die meteen 3 vissen opleverde!

Wat een superstart!

Wat een superstart!

“Yes wat een heerlijk begin.” De nachten die volgden waren stuk voor stuk succesvol met zo nu en dan een serieuze vis er tussendoor. Hier blijf ik wel even doorgaan, bekijk de video voor deze vangsten:

Hoe de vangsten hier verder verlopen lees je in mijn tweede blog!

Bas van den Broek

community-trigger-mark-hofman

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl