Carp & Backpack Adventures – Part 2

Favoriet Favoriet
Carp & Backpack Adventures – Part 2

‘Work hard, play hard’ is het motto van Bas van den Broek. Deze gedreven ondernemer en hardcore karpervisser is niet vies van een lange wandeling om bij zijn stekken te komen. Dit zorgt er dan ook voor dat hij meermaals op stekken komt waar hij de zaken snel naar zijn hand kan zetten. Check zijn avonturen van de afgelopen weken in onderstaande video en lees ook het verhaal achter zijn vangsten in dit artikel.

Wat vliegt de tijd, een maand geleden kwam deel 1 online. Mijn streven is om eens in de 4 á 5 weken een nieuwe vlog voor KWO klaar te hebben. De laatste weken zijn de vangsten zeer gestaag door gegaan en heb ik genoeg avonturen meegemaakt om weer een leuke blog + vlog voor jullie in elkaar te zetten. Enjoy!

Tekenparadijs

Diverse malen ben ik nog terug gegaan naar het Boswatertje ofwel ‘het tekenparadijs’. Alleen om te observeren, enkele uren heb ik er ‘s avonds doorgebracht in de bomen, die mij een perfect uitzicht over het heldere water boden. Ik heb nog wel enkele vissen gespot maar geen dusdanig grote karpers om de enorme wandeling inclusief bepakking ervoor over te hebben. Daarentegen heb ik de laatste weken geen enkele teek meer waargenomen, vermoedelijk wordt het al minder richting de nazomer. Goed teken dus, wie weet staat dit najaar het Boswatertje nog eens op het programma…

De laatste vangsten...

De laatste vangsten…

...van het Boswatertje!

…van het Boswatertje!

Trolley overuren

Inmiddels viste en voerde ik stevig door op mijn nieuwe kanaalstek, tijdens mijn vorige blog viste ik hier al een nacht of 5. Inmiddels heb ik er zeker alweer 10 nachten opzitten en er rond de 30 vissen weten te vangen. Variërend van 1,5 tot ongeveer de 20 kg. Het bestand is er kennelijk zeer gevarieerd wat het erg aantrekkelijk maakt om hier misschien wel het jaar uit te vissen.

Ondanks mijn behoorlijk drukke bestaan vis ik nog altijd (gemiddeld) 3 nachten in de week. Tijdens het gros van deze sessies maakt de trolley overuren, nooit eerder gebruikte ik dit handige hulpmiddel zo vaak als afgelopen weken. Inmiddels is het een gewoonte geworden om een flink stuk te moeten lopen met de trolley, maar als je het gewicht goed verdeeld is het zo erg nog niet. En een beetje beweging is ook niet mis 🙂 Het grote voordeel blijft dat ik in deze 15 nachten nog geen enkele andere karpervissers gezien heb. Puur door het feit dat het zover lopen is, althans dat vermoed ik.

Vermoedelijk een SKP’tje die in januari in onze regio is uitgezet.

Vermoedelijk een SKP’tje die in januari in onze regio is uitgezet.

Bizar koude nacht

Als je nu naar buiten kijkt kun je het jezelf niet voorstellen maar eind juli was het de koudste nacht sinds lange tijd. In Twente daalde het kwik tot 0,0 graden en in Drenthe tot net iets erboven. Toeval of niet? Merk de vis het? Het blijft gissen, maar deze nacht werd er eentje om niet snel te vergeten.

De koopavond in de BFP Carp Store liep uit tot ongeveer 22.00 uur, het regende de hele dag al waardoor het al veel vroeger dan normaal donker werd. Haast had ik dan ook al lang niet meer, want voor het donker opzetten was dus niet meer haalbaar. Voordat ik ook maar op de stek gearriveerd was kon ik mij kleren al uitwringen. Dat is dan toch wel het nadeel van een op stek op verre loopafstand, het enige nadeel zullen we maar zeggen. Nadat de hengels binnen no-time in positie lagen, was het tijd om de slaapzak maar eens op te zoeken. Lang hoefde ik echter niet te wachten. Tot halverwege de nacht liepen de hengels om en om af met vissen tot laag in de 20 pond.

Van slapen kwam niet veel…

Van slapen kwam niet veel…

Om 3.30 uur kreeg ik een vage aanbeet, even dacht ik aan een brasem maar na het aanslaan kreeg ik direct het vermoeden dat een kleine karper er met mijn haakaas vandoor was gegaan. Met groot gemak drilde ik de vis richting het net, tot mijn grote verbazing kwam er een gigantisch karperlichaam aan het water oppervlak te liggen. Met trillende handen schoof ik direct het net er onder.

Dat ging makkelijk, bijna vreemd eigenlijk! Een goede dril hoort er toch ook wel een beetje bij, of niet? Ach, de vis was in ieder geval binnen en ik scheen met mijn koplampje in het net. “Poeh, wat een bak” zei ik tegen mezelf terwijl de regen maar door kletterde. Aangezien ik nooit een vis zak werd de camera snel gereed gemaakt en de vis vlot op de film gelegd. Althans dat was mijn plan. De vis zat echter vol energie en was maar lastig vast te houden en na enkele korte shots vond ik het wel goed. De vis mocht weer terug het water in en ik liep kletsnat terug door het bos naar mijn auto. Zelden was ik zo blij met een setje reserve kleding als tijdens dit frisse nachtje.

Bammm, ondanks de slappe dril ben ik natuurlijk super happy met deze bak.

Bammm, ondanks de slappe dril ben ik natuurlijk super happy met deze bak.

Wat een afsluiter

Om 6.30 uur werd ik weer gewekt, ditmaal door een waanzinnig harde fluiter. Ik pakte de hengel op en de spoel bleef maar doorgieren. “Dit moet een kleintje zijn”, dacht ik bij mezelf. De vis nam harde runs om vervolgens de lijn bijna weer slap te laten vallen. De vis zwom op een meter 30 het wier in, strak onder de kant. Zeer voorzichtig probeerde ik de vis uit het wier te loodsen en ik was er haast 100% zeker van overtuigd dat het een kleine rakker betrof.

Maar ik zat er naast (opzich geen ramp)… Nog meer verbaasd dan een paar uur geleden kwam er ineens een mega schim uit het wier zetten. Met het hart in mijn keel zette ik de slip iets meer open “deze mag je niet verspelen Bas!” De karper leek het nu te begrijpen en de dril duurde nog dik 15 minuten, wat een power. Het scheppen van de vis verliep rampzalig, tot twee keer toe zat het net vast aan de bodem op het moment dat ik deze wilde liften. Telkens dobberde het zwaargewicht tergend traag mijn net uit. Ik werd letterlijk GEK! Gelukkig ging het bij de derde poging wel goed en kon ik met een enorme grijns op mijn gezicht de vis bewonderen in het net.

Een brute kanaalbak, wat een heerlijke rakker!

Een brute kanaalbak, wat een heerlijke rakker!

Na slechts een aantal shots merk ik al dat ik te weinig kracht meer over heb in mijn armen en zet ik deze oude strijder terug. Yes wat een nacht ! Ik besluit dan ook om direct in te pakken zodat ik op tijd in de winkel ben en mezelf even goed kan opfrissen.

Er moet ook gewoon gewerkt worden, dus ik was op tijd weer terug in de Carp Store.

Er moet ook gewoon gewerkt worden, dus ik was op tijd weer terug in de Carp Store.

Tijdens het schrijven van deze blog zijn er al weer enkele nieuwe prachtvangsten geboekt op dit kanaal, maar die bewaar ik voor deel 3 😉

Tight lines,

Bas van den Broek

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl