Carp & Backpack Adventures – Part 3

Favoriet Favoriet
Carp & Backpack Adventures – Part 3

­

Het zijn drukke tijden voor ondernemer en rasvisser Bas van den Broek. Zowel in zijn winkel als met BFP Baits was het een ‘gekkenhuis’ en dat zorgde ervoor dat hij de afgelopen maand wat minder tijd had om te vissen. Toch werden er iedere week wel een paar uurtjes aan de waterkant doorgebracht. In deze derde blog kijkt hij terug op de afgelopen periode, met zowel een geschreven stuk als een toffe video (zie onderaan de update)… Enjoy!


Blankloos!

Bestaat dit woord? Of beter gezegd: bestaat dit in de praktijk?  Een lange tijd waande ik mij op een roze wolk op visgebied en leek een blank eerder ver weg dan dichtbij. Mijn kanaalstek leverde keer op keer vis op, soms 1 karper per nacht, maar meermaals kwamen er 3 tot 6 vissen op de kant. Van 1,5 kg tot over de 20 kg, van alles was er dus mogelijk. Na 20 nachten op rij met vis kon ik het al haast niet meer geloven en had ik het idee dat het elk moment over kon zijn…

Het najaar, een prachtige periode om op jacht te gaan naar de dikbuikige karpers die zich opmaken voor de winter.

Het najaar, een prachtige periode om op jacht te gaan naar de dikbuikige karpers die zich opmaken voor de winter.

Wel moet ik zeggen dat ik elke dag voerde, ik hield de vis dus goed bezig. Zo ging er geen dag voorbij zonder dat er lekkere bolletjes werden voorgeschoteld aan deze kanaalvissen. Na de twintigste nacht volgde een vijftal nachten met iedere keer maar 1 vis. Daarvan kwamen er 3 vissen tijdens het inpakken en werd het me duidelijk dat een blank dus écht op de loer lag. Totaal niet erg natuurlijk, maar een dergelijke unieke reeks zo lang mogelijk rekken is vanzelfsprekend een leuke doelstelling  😉  Mijn gevoel klopte, en nacht 26 ging voor het eerst visloos voorbij, nacht 27 kwam er weer vis op de kant maar ook nacht 28 verliep stil. Verkassen dus!

bas-van-den-broek-blog-3-bfp-baits-2

In september ging het helemaal los!

Inmiddels kijk ik er op terug als een zeer geslaagde periode en in mijn ogen was het ook een perfect voorbeeld van de werking van kwaliteitsaas. De vis bleef lange tijd terug komen en vrijwel elke vis liet een flink spoor van voer achter op de onthaakmat. Dit alles gedurende 2 maanden op een lang kanaal. Inmiddels heb ik een paar kilometer verder het voeren weer opgepakt op een op het oog zeer interessante T-splitsing.

‘Zoekende’

Hoe goed het de afgelopen maanden liep zo lastig is het momenteel om de vis te vinden, zelfs op mijn nieuwe stek waar ik dik een week heb voor gevoerd blank ik 2 nachten. Ook op een andere stek vang ik slechts 1 vis in 2 nachten. Hoe raar kan het lopen? “Dat moet anders!” Google Maps wordt er weer bij gehaald en zo valt mij oog op een klein maar lang gerekt watertje half verscholen tussen bossen en weilanden.

Karpervissen-in-het-najaar-KWO-3

Om 18 uur sluit ik de BFP Carp Store en rij ik direct op de navigatie naar dit water toe, bij aankomst valt het me tegen hoe ver ik moet lopen. In mijn visserij is het normaal geworden om een flink stuk te sjouwen, maar deze afstand valt me toch wel tegen. Toch voer ik hier in 4 dagen tijd twee maal zo’n 2,5 kilo Fruit Punch voordat de eerste nacht aanbreekt.

Back on track

De eerste nacht op een nieuwe stek, we kennen het gevoel allemaal. “Zit de vis wel in de buurt, heb ik wel genoeg gevoerd ? En in dit geval zit er überhaupt karper? Weet ik veel?! We gaan het zien!” Om 22 uur krijg ik een paar piepen die overgaan in een trage aanbeet, met twijfel pak ik de hengel op, zou dit wel karper zijn?

bas-van-den-broek-blog-3-bfp-baits-3

Gelukkig wist ik na wat blanks toch weer op het goede pad te geraken.

Yes! Zeker is dit karper, meteen volgt er een goede spurt waarna het ook snel gebeurt is. De eerste is binnen en later in de nacht los ik helaas nog een vis. Met vertrouwen voer ik weer 2,5 kg om 48 uur later weer terug te komen. De tweede nacht levert mij 4 aanbeten op waarvan ik er 2 verspeel. Gewoon in het midden van het water verlies ik 2 keer een karper door leadcore breuk. Kennelijk ligt hier iets wat echt vlijmscherp is want ik voel nauwelijks dat de vis ergens langs op schuurt.

bas-van-den-broek-blog-3-bfp-baits-4

Een pleister op de wond na het verspelen van twee karpers.

Ook de derde nacht herhaalde dit zich weer. Ook al kreeg ik voldoende aanbeten, de visveiligheid gaat voor, en daarom besloot ik toch om hier te stoppen. Er zwommen immers al 3 vissen rond met een onderlijn in de onderlip, dit geeft een naar gevoel. Als karpervissers moeten we dit soort stekken gewoon mijden!

Autumn is comming

Het is begin oktober wanneer ik dit allemaal op (digitaal) papier zet en mijn video net af heb. Als ik op de thermometer kijk zie ik dat de temperatuur eindelijk begint te dalen. Echter, nog niet met de gehoopte regen en Westenwind. Maar toch zal dit weertype de vis gaan activeren. Ik ben terug op het kanaal, maar dan een paar kilometer verderop als de afgelopen maanden, de eerste nacht op deze stek leverde 3 vissen op. Een gras, een spiegel en een schub, een prima combi dacht ik zo. Al ben ik niet zo gek op grassers 🙂 Deze nacht doet mij in ieder geval goed en de motivatie om de komende herfst vol gas te gaan is sky-high.

Het najaar is nu echt in volle gang!

Het najaar is nu echt in volle gang!

Vlog 3

Uiteraard is een blog niet compleet zonder video. Check dan mijn vlog waarin ik jullie weer meeneem in mijn visserij, voornamelijk van de succesvolle maand september!

Alle karpervissers die aan het najaarsoffensief beginnen, heel veel succes. Tot de volgende update!

Bas van den Broek

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl