Carp & Backpack Adventures – Wintervissen op de Rhône

Favoriet Favoriet
Carp & Backpack Adventures – Wintervissen op de Rhône

“Je bent gek” zeiden veel maten van Bas van den Broek toen hij zijn plannen openbaarde om in de kerstvakantie de machtige Franse rivier de Rhône te gaan bevissen. Echter, als eigenaar van BFP Baits en BFP Carp Store is het voor hem niet mogelijk om in andere maanden van het jaar op vakantie te gaan. Ongeacht de weersvoorspellingen stond de trip rondom de jaarwisseling vast in de agenda. Vismaat Johnny zag een avontuur als dit ook wel zitten en samen trokken ze er op uit. Voor zijn blog Carp & Backpack Adventures maakte Bas onderstaande video én beschreef hij zijn avontuur van A tot Z. Enjoy!


Een winters rivieravontuur

Het is eerste kerstdag als ik om 21.30 met Johnny app, “we zijn hier eigenlijk al klaar met eten” krijg ik terug. “Kom hier maar heen” stuur ik hem toe. Johnny komt uit Emmen gereden naar Arnhem toe waar ik de kerst vier bij mij ouders. Rond 23 uur rijden we bij mijn ouders weg en kan een lange rit naar Zuid-Frankrijk 8 uur komen we aan op de eerste beoogde stek, wat is Google Maps dan toch handig in de voorbereiding. Enkele straatnamen zijn thuis al opgeschreven en de navigatie leidt ons er rechtstreeks heen. De eerste dag bekijken we diverse stekken om net voor het donker uit te pakken op keuze 1.

Geen water voor mietjes.

De wind blaast op het water veel harder dan we in eerste instantie dachten, het lukt dan ook niet om met boot de rivier op te gaan. Tja wat moet je op zo’n immense rivier zonder boot? Verkassen zien we niet zitten na het doorhalen van afgelopen nacht, we zijn moe! De hengels worden op de gok achter een talud gepositioneerd en de wind veroorzaakt geregeld piepen. Tot er om 21 uur wel veel piepen achter elkaar klinken… Ik pak de hengel op en direct voel ik een goede weerstand. Geheel onverwachts levert dit enkele uren na aankomst al een brute schub op.

Zeer onverwachts en ontzettend welkom, de eerste riviervis is een feit !

De eerste vis van de Rhône en dat bij een watertemperatuur van 6 graden en slechts na enkele uren vissen, hier kwam simpelweg veel geluk bij kijken. De rest van de nacht blijft het stil en ’s ochtends pakken we snel in. Doorvissen is inmiddels niet meer mogelijk, zo hard waait het.

Kilometers vreten

De tweede en derde dag wordt nuttig besteed en doen we niks anders dan opzoek gaan naar de aangewezen nachtzones en uiteraard brute stekken die buiten deze zones liggen. De Rhône is zo groot dat we slechts een stuk van 50 kilometer in kaart brengen, deze dagen hebben we zoveel mooie stekken gezien en genoteerd in ons boekje dat we hier nog jaren vooruit kunnen.

Brute stekken te over!

Tussendoor vissen we 1 nacht instant waarin we niks vangen, en vissen we een nachtje op de stek van de eerste dag. Hier vangt Johnny zijn eerste vis en verspelen we helaas een vis door lijnbreuk. De Rhône ligt op veel plekken (het gekanaliseerde deel overigens minder) bezaaid met afgezaagde bomen en andere obstakels. Na de derde nacht besluiten we ondanks 2 aanbeten toch te verkassen en wel een departement zuidelijker.

In de derde nacht vangt ook Johnny zijn eerst Rhône vis.

Het rond touren en opzoek gaan naar stekken is voor ons een erg leuke bezigheid, zo leer je een gebied beter kennen en heb je voor de komende jaren weer een aantal stekken extra op je verlanglijstje staan. Omdat dit het departement waar we naar toe zijn gereden niet bij onze vorige vergunning hoort gaan we opzoek naar de juiste papieren voor dit departement. Dit blijkt erg lastig te zijn, ondanks mijn goede Franse taal worden we van het kastje naar de muur gestuurd en hebben we vlak voor het donker pas de juiste papieren. De temperatuur is ook flink gezakt en we besluiten dan ook om een hotel op te zoeken. Zo kunnen we in het hotel alle nachtzones voor dit departement in kaart brengen, een flinke douche nemen en ’s ochtends met nieuwe energie op pad.

Een nachtje hotel doet ons erg goed en de volgende dag gaan we er weer vol tegen aan.

Jaarwisseling

De meeste mensen zullen zich opmaken voor een knallend uiteinde met vuurwerk, familie en de nodige biertjes. Voor ons is het dit jaar even anders, maar eerlijk gezegd beviel dit prima! We sliepen deze nacht onder een treinbrug, dit klinkt armoedig maar dat was zeker niet. Wát een stek! Echter resulteerde dit in een blank, geen spetterende jaarwisseling maar wel een heerlijk nachtrust, nooit sliep ik zoveel uur in een nieuwjaarsnacht 🙂 Ongeduldig als we zijn bleven we ook hier niet langer dan 1 nacht zitten, misschien denken sommigen bij het lezen “damn, wat verkassen ze veel…”

De jaarwisseling wordt ‘gevierd’ op een bijzondere plek: onder een treinbrug.

Normaal geef ik een stek 48 uur, maar ervan uitgaande dat de vis zich in de winter meer centreert moet het naar mijn mening binnen 24 uur raak zijn. Dit werd overigens direct bevestigd nadat we ’s avonds net voor het donker de hengels hadden in liggen op de allereerste stek (waar we de eerste nacht die ‘lucky’ schub vingen).

De beste nacht

Nadat de hengels goed en wel een uurtje inliggen op stek 1 krijgen we al spijt dat we hier zijn weg gegaan. Er loop namelijk vrijwel meteen een hengel af en na een winterse dril ligt er wederom een flinke schub in het net!

Nailed!

Shitttt!

Nee, niet om de vangst, maar om het kleine baalmomentje dat we hier 48 uur geleden zijn weggegaan, terwijl juist de laatste 48 uur zonder stormachtige wind verliep. Het is niet anders, de komende 24 uur blijft het nog rustig waarna de mistral terugkeert volgens de weersvoorspellingen. In de komende 24 uur vangen we 5 ijskoude riviervissen en het is heerlijk om geregeld met een kromme hengel te staan.

Eén van de vijf ijskoude karpers.

Helaas klapt de stormachtige wind snoeihard terug in een tijdbestek van een uur en wordt het vissen onmogelijk, de hengels die nog inliggen laten we dan ook voor wat ze zijn en gelukkig lopen ze allemaal nog af. De hengels weer perfect op de beoogde spots krijgen lukt simpelweg niet meer, we proberen nog wat maar de laatste 24 uur verlopen zonder vis. We besluiten om in te pakken, de wind blijft nog zeker een volle week zo hard. In het noorden van Frankrijk ben ik goed bekend en zo overwegen we om hier nog wat aan te pakken, maar als we de weersvoorspellingen bekijken blijkt dat het in Noord-Frankrijk wel heel erg koud wordt, gek genoeg veel kouder dan in Nederland. We besluiten daarom om nog 1 nacht in het hoge noorden te vissen als tussenstop, zo rijden we ontspannen in twee etappes weer naar huis.

Eén van de laatste karpers van de trip. Het was een mooi avontuur!

Ondanks dat we geen grote aantallen hebben gevangen, was het een zeer geslaagde trip. Veel avontuur beleefd en een regio leren kennen waar ik gegarandeerd terugkom. Johnny bedankt voor het gezelschap en jullie bedankt voor het lezen (en kijken)!

Tot in Zwolle op de BFP Baits stand!

Bas van den Broek

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl