ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Carp & Friends – Niels van Vooren

Favoriet Favoriet
Carp & Friends – Niels van Vooren

Buiten dat Niels erg fanatiek is houdt hij vooral ook van gezelligheid. Eerder dit jaar wist hij dit perfect te combineren tijdens een social met zijn vrienden Richie, Luc en Kris, vandaar de titel ‘Carp & Friends’. In dit verhaal neemt Niels ons mee naar dit geslaagde weekendje vissen. 


Niels vertelt: We staan aan het begin van een tweedaagse vistrip op het water Lochristi waar mijn goede vriend Luc Den Hert ons met een brede glimlach op wacht. Lochristi is een water met een imposante geschiedenis, een water dat jaar in jaar uit telkens opnieuw bakken van karpers voortbrengt. Dit weekend vissen mijn goede vriend Richie en ik (en de tweede nacht ook Kris) op dit magische water. Richie is een doorwinterde visser met een goed gevoel voor humor en we hebben dan ook veel zin in de komende dagen.

Richie en ik bevinden ons aan een prachtig meer met prachtige karpers.

Richie en ik bevinden ons aan een prachtig meer met fantastische karpers.

Luc vertelt ons dat hij afgelopen drie uur al twee aanbeten wist te verzilveren; twee spiegels van respectievelijk twaalf en veertien kilogram. Na een frisse pint en enkele goedlachse verhalen strijken we neer op onze stek, die bestaat uit een ruime oever waar je makkelijk enkele hengeltjes kwijt kan op verschillende dieptes. Eveneens liggen er ook enkele uitdagende richels en ondiepe plateau’s waar zeker wel een visje gevangen kan worden.

Luc vangt zijn vissen en we genieten met zijn allen!

Luc vangt zijn vissen en we genieten met zijn allen!

Snelle start

Voor mij persoonlijk heeft dit water iets wat ik moeilijk kan neerpennen. De natuur en de plas die omringt is door gigantische wilgen heeft duidelijk mijn hart gestolen. Wanneer de hengels op scherp liggen en de barbecue heet is, is het tijd voor een overheerlijke maaltijd. Echter wordt die voor even wordt onderbroken door een karper die de Big Chili S boilies niet kon weerstaan. Van een snelle start gesproken!

De karpers zijn echt mega sterk hier en moeten werkelijk alles uit de kast halen.

De karpers zijn echt mega sterk hier en moeten werkelijk alles uit de kast halen om ze door de planten te krijgen.

Na luttele minuten drillen ligt er een schub in het net en deze mag even voor de foto poseren met een tevreden visser. Naarmate de avond vordert en de biertjes leeg raken is het tijd om het dons op te zoeken van onze slaapzak. Ik vertel Richie nog even over mijn eerdere vangst van de grote leder hier en vol vertrouwen gaan we de nacht in.

Dit is pas genieten...

Volop genieten.

Wanneer de kerktoren drie maal over de velden van de polder klinkt staat Richie met een hoepel kromme hengel in het water zijn eerste vis van de sessie te drillen. Ik hoop voor hem dat het meteen een mooie is en assisteer hem door het landingsnet te nemen. Wanneer de vis dichter naar de oever komt en voor de eerste maal zijn flank laat zien zien we meteen dat het om een rijenkarper gaat. De spanning is om te snijden en beiden hopen we dat de vis snel tussen de mazen van het net kan glijden. De karper in kwestie haalt geen noemenswaardige streken meer uit en met een laatste haal weten we hem netjes te scheppen; Yes!

Wat een plaatje!

Wat een plaatje!

Terug in haar vertrouwde omgeving.

Terug in haar vertrouwde omgeving.

Ik zie een brede glimlach bij Richie en feliciteer hem met zijn vangst. De rest van de nacht blijft stil maar iets voor zonsopgang is het opnieuw raak. De rechter hengel is aan de beurt en Richie snelt richting plaats delict; hangen! Aan de uithalen van de vis blijkt dat het wel eens om een mooie zou kunnen gaan en Richie drilt rustig aan zodat hij dit gevecht zeker in zijn voordeel kan beslechten. Wanneer de karper uitgeraasd is en klaar ligt om te scheppen zien we meteen om welke vis het gaat. Het is nota bene de grote leder die ik afgelopen jaar ook mocht verwelkomen!

Het is de leder!

Het is de leder!

We wegen de mastodont en lezen een gewicht van 17,8kg af. Een nieuw PB voor Richie en een beauty van een leder. We schieten enkele leuke shots van de vis en daarna mag hij terug vrij in zijn vertrouwelijke omgeving bij zijn soortgenoten.

Een nieuw PB voor RIchie, en wat voor een!

Een nieuw PB voor Richie, en wat voor een!

Intussen krijgen we ook bericht van Luc die op het eiland zit. Hij heeft ook twee mooie vissen gevangen afgelopen nacht waarvan de grootste net onder de dertig pond blijft. Ik ga op bezoek bij Luc om wat plaatjes te maken en zo is onze social al zeer goed van start gegaan!

We proberen optimaal scherp te vissen en dat lukt aardig.

We proberen optimaal scherp te vissen en dat lukt aardig.

Snel schakelen

Wanneer de zon hoog aan de hemel staat en een ijsvogel parallel langs de waterspiegel vliegt merk ik een rollende karper op. Ik twijfel geen seconde en knoop een chodrig aan de hoofdlijn die ik voorzie van een 15mm Juicy Pineapple fluor pop-up. Voor extra attractie dip ik deze even in de gloednieuwe Bait Steam uit het Pro Line gamma. De steam bereikt alle waterlagen en zorgt ervoor dat de karper wordt getriggerd om het haakaas op te nemen en zo wordt de kans op een aanbeet aanzienlijk verhoogd.

Snellere attractie door de steam dip.

Snellere attractie door de steam dip.

De hengel ligt amper in de steunen wanneer de nylon al met een rotvaart van de spoel vliegt. Ik zet de haak en kan het gevecht aangaan met mijn derde karper van de Het blijkt een mooie 14,8kg te zijn die zeer welkom is deze middag.

De koek is nog niet op!

De koek is nog niet op!

Kris arriveert

Ondertussen is Kris ook gearriveerd. Hij vist de laatste nacht mee en hoopt te kunnen delen in het geluk dat bestaat uit het vangen van enkele leuke karpers. Hem kennende zal dit wel lukken. Ik voer de stekken nog even lichtjes aan en zet daarna koers richting Kris om hem te verwelkomen en de hand te schudden.

Vele karpers zagen deze sling van binnen dit weekend.

Vele karpers zagen deze sling van binnen dit weekend.

De avond valt en de zon zakt langzaam weg achter de horizon. De maan doet haar intrede en wij zijn klaar voor de tweede en laatste nacht. We horen de karpers met regelmaat uit het water komen wat wil zeggen dat ze wel actief zijn. De vertrouwensmeter slaat hoog uit en ik verwacht elk moment een aanbeet. Iets over elf komt de verlossende fluiter en een mooie schub is voor even van mij.

De avond gaat al goed van start.

De avond gaat al goed van start.

Gedeeld succes is gedeelde vreugd

Wanneer de ochtend komt en ik berichtsgewijs op de hoogte wordt gehouden van de vangsten hoor ik dat iedereen vis heeft gevangen afgelopen nacht. Kris wist er vier te vangen met daarbij een beauty van een spiegel. Ook Luc wist zijn mannetje te staan en heeft met zeven aanbeten de meeste vissen op zijn conto staan. Richie heeft de tijd van zijn leven en kan met vijf vissen tevreden terugkijken. Ikzelf mag met zes sterke gezonde vissen ook niet klagen en prijs mezelf eens te meer gelukkig dat we zo’n mooie hobby hebben.

Richie kan zijn geluk niet op.

Richie kan zijn geluk niet op.

Hier doen we het voor.

Hier doen we het voor.

Deze sessie stond in het teken van vriendschap en amusement. Plezier maken is een must in onze visserij en dat hebben we dan ook volop gedaan. Het was een fijne sessie die we absoluut nog eens gaan overdoen komend najaar. Wie weet welke monumenten we dan gaan vangen. Stuk voor stuk zijn het vissen met een verhaal en daar houden we van!

Kris deelt ook mee in het succes en de vreugde!

Kris deelt ook mee in het succes en de vreugde!

Tight Lines,

Niels Van Vooren

Jong, gedreven en kundig: dat is Niels van Vooren in een notendop. Voor KWO gaat deze Oost-Vlaming zijn avonturen aan en rond de waterkant op (digitaal) papier vastleggen. Tactiek, techniek en mooie vangsten in binnen- en buitenland zullen voorbij komen in zijn schrijfsels! Houd het in de gaten!