Catfish Camp Caspe: Karper- en meervalvissen op de Ebro

Favoriet Favoriet
Catfish Camp Caspe: Karper- en meervalvissen op de Ebro

Catfish Camp Caspe verzorgt al zestien jaar visvakanties op de rivier de Ebro in Spanje, ook wel de big game bestemming voor de meerval en karper genoemd. Het bedrijf wordt gerund door Gert en Jacintha en hun beide zonen. Lees in deze update hoe ze zijn begonnen en hoe het er inmiddels allemaal voorstaat.


Het team van Catfish Camp Caspe aan het woord: Wijzelf zijn zo ongeveer 25 jaar geleden begonnen met vissen op de Ebro, eerst voor onze ontspanning tijdens onze vakanties met het gezin, later volgden er vele visvakanties naar verschillende delen van de Ebro, vanaf de kust tot ver in het binnenland.

Typische Ebro torpedo.

In de beginjaren had in Nederland nog bijna niemand van de Ebro gehoord. Dit veranderde half jaren 90 toe de gebroeders Terlouw de video ‘Monsters van de Ebro’ uitbrachten. Wij viste toen dus al enkele jaren in Spanje op meerval en karper, waarbij een karper van tien kilo al een groot exemplaar was. Qua aantallen mochten we niet klagen, dat was enorm. Vissend met een pen- of feederhengel en een paar handjes mais op de juiste stekken vingen we zonder problemen 30 tot 50 karpers per dag.

Dubbelruns zijn zeker geen uitzondering op de Ebro.

Beroemde stekken aan de Ebro waren de broodfabriek in Amposta en de kippenslachterijen. In 2002 zijn we ons eigen bedrijf in Spanje begonnen voor de meerval en karpervisser: Catfish Camp Caspe. Meerval was in de eerste jaren hoofdzakelijk een visserij voor de roofvisfanaat. Er werd met levend aas en kunstaas gevist, en in de eerste jaren was een meerval van 180 centimeter al een behoorlijke vis die aan licht materiaal voor Nederlandse begrippen heftige drils gaven. Langzaam veranderde het systeem van meervalvissen met aasvis en kunstaas naar het pelletvissen met als resultaat dat veel karpervissers het ook eens op meerval gingen proberen. Sommigen vinden het misschien een lelijke vis maar de drils maken alles goed: een uur met een tot in het handvat kromme karperhengel in je handen staan met aan het andere eind van de lijn een zware meerval was voor velen de reden dat ze verslaafd raakten aan het meervalvissen.

De karpervisserij was in het begin vooral aantallen maken met het gewicht als ondergeschikt belang. Een superleuke bezigheid. Ook werden de kleinere karpers gebruikt als aasvis voor de meerval. Daardoor, en door de aanwezigheid van de grote meervallen nam het enorme karperbestand in de jaren af. Het resultaat was wel dat het bestand gezond werd en de vis kon doorgroeien, wat voorheen door voedselgebrek niet mogelijk was.

Door het gebruik van steeds meer boilies en pellets groeide de karper snel. Toentertijd was een veelgehoorde klacht dan men geen kleine karpers meer kon vangen om mee te meervallen. Het was weer slecht, hoezo? Alleen karpers gevangen van 15 kg en geen enkele kleine. Het karpervissen werd volwassen, waardoor steeds meer vissers zich gericht op karper gingen toeleggen. Gewoon overdag zonder extreem gesleep met tenten en ander materiaal, een lekkere dag karperen met de mogelijkheid om een mooi aantal vissen te landen.

Lekker overdag karpers rossen.

In tegenstelling tot veel andere wateren is karper hier gewoon overdag te vangen en zijn de vangsten ’s nachts vaak beduidend minder. Dit omdat een grote vijand van de karper, de meerval juist dan actief wordt en op jacht gaat. Als je als karper veel soortgenoten s´nachts hebt zien verdwijnen dan leer je vanzelf om je in het donker kalm te houden. Nachtvissen en wildkamperen zijn in Spanje verboden. In het begin werd hier niks aan gedaan maar doordat ‘sportvissers’ er een zooitje van maakten en enorme campings langs het water bouwden met veel rommel als resultaat wordt hier tegenwoordig toch regelmatig op gecontroleerd.

Een two-tone hadden we nog niet eerder gezien.

Het grootste deel van de vangsten bestaan uit schubs, welke tijdens de dril alles geven wat ze waard zijn. Af en toe wordt er een Ebro pareltje geland zoals een volschub of spiegel. Kom je voor een 60 ponder of zwaarder dan moet je je geluk ergens anders beproeven maar kom je voor een mooi aantal drils met vissen tussen de 15 en 25 kg met als mogelijkheid een dikke 50 + ponder te vangen dan zit je op de Ebro goed.

Wil je dit een keer gaan doen dan is de juiste periode belangrijk voor succes. Wij bieden karpervissen aan vanaf maart tot half november. In de winterperiode is er wel karper te vangen maar de kans op succes neemt sterk af. De Ebro brengt in de korte maanden vaak koud smeltwater uit de Pyreneeën waardoor de watertemperatuur snel zakt en de kans op aanbeten erg klein wordt. Tijdens de warmere maanden met langere dagen (dus ook langer vissen) is de kans op een mooie visweek bijna gegarandeerd.

In de zomermaanden is drillen gegarandeerd!

Bij ons kun je kiezen uit zelfstandig vissen of met een gids op pad te gaan. Met een gids ben je verzekerd van voorgevoerde stekken en hoef je aan niks meer te denken, alles wordt voor je geregeld. Onze Nederlandse gidsen met meer dan vijftien jaar ervaring hoef je niks meer te vertellen over het vissen op de Ebro, ze brengen je naar mooie en rustige stekken waar je te midden van de Spaanse natuur in alle rust van het vissen kunt genieten. Je moet niet vreemd opkijken al er een vos naast je hengels verschijnt of er een groep gieren rondjes cirkelen boven je stek als je een beresterke Ebroschub staat te drillen.

Behalve gieren boven je stek komt er af en toe ook een Canadair langs ;).

Hoe ziet zo een visweek er nu uit? Je kan er voor kiezen om met eigen vervoer te komen of om te vliegen. Als je met gids vist hoef je immers niks mee te nemen. Vis je zelfstandig dan kan je na uitleg van de boot meteen beginnen. Op de dag van aankomst wordt met de gids doorgenomen waarop je wilt vissen en zorgt de gids ervoor dat het juiste materiaal en aas mee gaat naar de stek. De volgende dag wordt er met vissen begonnen, afhankelijk waarvoor je kiest is de gids de hele dag aanwezig of een paar uur. Hij helpt met het klaarmaken van de hengels, aanwijzen van de stek, waar te vissen op de stek, hoe te voeren, hoeveel te voeren, etc. Na de visdag ga je met de gids en zijn 4×4 auto weer naar de appartementen waar je in een goed bed kunt overnachten.

Weer ff rustig bijkomen bij de appartementen.

Speciale KWO aanbiedingen

In de week van 14 tot 21 september: Privé appartement, boot en gids afhankelijk van de gekozen optie. Vissen met gids normaal € 540,00 per persoon, nu speciale prijs € 490,00 per persoon. Kom je met meer personen, dan is het € 425,00 per persoon.

Halfguiding normaal € 435,00, twee personen € 390,00 of meer personen € 350,00 per persoon.
Wil je zelfstandig vissen met boot en appartement: normaal € 320,00, twee personen € 290,00 of meer personen € 250,00 per persoon.

Prijzen zijn exclusief visvergunningen en aas.

Catfish Camp Caspe


Wil jij het eens gaan proberen op de Ebro? Kijk dan snel op de website van Catfish Camp Caspe. Ook kun je ze volgen op Facebook

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl