ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Cell, een ‘super ingrediënt’. Maar wat is het eigenlijk?

Favoriet Favoriet
Cell, een ‘super ingrediënt’. Maar wat is het eigenlijk?

Een wonderboilie bestaat niet, net zo min als een aas dat altijd vangt. Toch zijn er ingrediënten die volgens de aasmakers een hele grote meerwaarde hebben. Het product ‘Cell’ is er één van. Veel vissers zullen zich afvragen “wat het is?”, terwijl de harten van veel boilie producenten al sneller gaan kloppen bij het horen van de naam. Chris Gabriele is ook een groot fan van dit mysterieuze poeder en geeft tekst en uitleg bij de vraag: “wat is Cell?”


Chris aan het woord: Boilies zijn gemaakt van verschillende melen, flavours (smaken en geuren) en feeding simulanten (stoffen die de indruk van natuurlijk voedsel wekken). Daarnaast wordt er regelmatig écht natuurlijk voedsel in de bol verwerkt. De bedoeling van het aas is om een signaal af te geven dat de karper prikkelt. Deze prikkel moet er uiteindelijk voor zorgen dat de karper het aas opneemt.

Invloeden uit Engeland

De karpervisserij in Engeland loopt nog altijd voor op veel andere landen. Mede omdat de dressuur op veel wateren erg groot is blijven de vissers keihard op zoek naar nieuwe sleutels tot succes. Ook in de ontwikkeling van aas loopt de Engelse markt voorop. Er wordt meer gestreefd naar aas met nét dat ene extra ingredient dan de ‘standaard bol’. Elk aas kan immers vis vangen, maar sommige ingrediënten prikkelen de karpers net wat meer! Zo zijn er verschillende additieven/ingrediënten die je aas een ander signaal meegeven en de instant kracht verhogen.

chris-gabriele-keramine-hd

Een product dat in Engeland erg ‘hot’ is, is het meel Keramine HD. Deze toevoeging bestaat voor 48% uit vrije amino zuren, die garant staan voor grote attractiviteit. Niet voor niets bevatten veel ‘instant boilies’ uit Engeland dit ingrediënt.

Het bekendste poeder van allemaal: Cell

Maargoed, terug naar het ingrediënt welke centraal staat in dit artikel. Cell is een zuivere gistcultuur (niet te verwarren met gist op zich) op basis van Saccharomyces Cerevisiae, het meest gebruikte gist. Deze gist zorgt voor het fermenteren van koolhydraten. Door een speciaal procedé worden er ‘metabolieten’ gevormd, die het product zijn specifieke eigenschappen geven. Metabolieten zijn o.a. aminozuren, adenosinetrifosfaat of ATP, glucose, adrenaline, alkaloïden en glycosiden. Cell is bovendien rijk aan vitamine B. Het is een bron van eiwitten die bestaat uit volledige aminozuurgroepen.

boilies-cell

Aan de buitenkant van een boilie…

...zul je niet snel zien of er Cell in zit.

…zul je niet snel zien of er Cell in zit.

Cell wordt al jaren gebruikt in mixen van diverse fabrikanten, waaronder Nutrabaits, Mainline en mijn eigen bedrijf: CG Baits. Cell is zo’n product dat voor nét dat beetje extra kan zorgen en zeker in combinatie met enkele additieven is het een ijzersterk wapen in een boilie. Bij gebruik in je boiliemix is 2 tot 4% meer dan genoeg om je aas een flinke boost te geven.

Hoe in te zetten (als je er aan kunt komen)..?

Helaas is het niet zo eenvoudig om aan dit product te komen, Cell is een schaars goed. Bij een hengelsportzaak zul je het niet snel vinden; zoek dan ook bij gespecialiseerde bedrijven/aasfirma’s die losse ingrediënten verkopen. Vaak liggen de prijzen tussen de €8,- en de €15,- per kilo. Mocht je een verpakking Cell hebben weten te bemachtigen (verkoop gaat vaak per 500 gram of 1 kg), dan is het zaak dat je het product efficiënt inzet.

De meeste vissers willen dat hun aas zich kan onderscheiden ten opzichte van de meeste boilies die te water gaan (op het meer waar ze vissen). Vooral voor de visser die niet de tijd (of de financiën) heeft om voor te voeren, kan met Cell rekenen op aas met een extra hoge vangkracht. Het wordt dan ook vaak ingezet op commerciële wateren.

De laatste jaren wordt het ook steeds meer als additief gebruikt door stick- en method mixen! Een dosering van 8 à 10 gram per kilo mix is al genoeg. Als er veel hengeldruk is, en bijna geen witvis, kun je deze maximale attractie goed gebruiken op je stek. Ik weet het, er zijn veel factoren in het spel; de stek, activiteit van de vissen en zelfs geluk, maar ik probeer graag scherp te vissen en mijn spaarzame tijd zo goed als mogelijk te besteden.

Karper heeft geen moeite met het aas als er Cell in verwerkt is.

Deze karper liet zich de boilies smaken. De paar % Cell zal zeker een bijdrage hebben gehad om de vis aan het azen te laten slaan.

Hitte bestendig

Cell wordt niet alleen door karpervissers gebruikt. Het zit ook in voer voor huisdieren, veevoer en het wordt gebruikt in de aquacultuur. In de diervoerder industrie wordt het ingezet als acceptatieverbeteraar, daarnaast heeft Cell tevens een gunstig effect op de microflora in het darmstelsel. Het is geschikt voor elke diersoort en kan in alle productieprocessen worden toegepast. Dit betekent dan ook dat het hitte bestendig is en daardoor dus prima in onze boilies verwerkt kan worden  😉

Chris-Gabriele-karper

Chris Gabriele met een mooie schub die ‘sneuvelde’ op een attractieve boilie.

Kortom, Cell gaat goed in alle soorten mixen en kan gecombineerd worden met vrijwel alle ingrediënten. Verder is het voor ruim 80% water oplosbaar en, dit is misschien wel het belangrijkste; het geel-bruine poeder is een sterke natuurlijke attractor. Mede hierdoor reageren de karpers er zo goed op!

Binnenkort kun je op KWO een volgend artikel verwachten. Dan bespreken we een ander interessant ingrediënt: vismeel. Stay tuned!

Chris Gabriele

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl