De 3 meest gestelde vragen aan Kevin Diederen tijdens de KWO in Action Day!

Het is alweer even geleden dat we aan de oevers stonden van De Koperen Plas in Zwolle. Niet om te vissen, maar voor de derde editie van de KWO in Action Day. Een dag waar jullie ons ’t hemd van het lijf konden vragen én dat hebben jullie (gelukkig) gedaan! We hebben naast Michiel ook Kevin Diederen gevraagd om de drie meest gestelde vragen te noteren zodat we deze met jullie kunnen delen.


Vraag 1: Vis je ook in het donker met pop-ups?

Kevin Diederen aan het woord: Absoluut! Veel mensen denken bij het gebruik van pop-ups gelijk aan felle kleurtjes, het vissen met single haakaas en het actief werpen naar zones waar je activiteit ziet. Nu snap ik dat dit een zeer effectieve mannier van vissen kan zijn, maar met een pop-up kan je zoveel meer! Ik zet ze vaak in om een bepaalde presentatie mogelijk te maken.

Met een pop-up kun je zoveel meer…

Een goed voorbeeld is de chod-rig die zich perfect leent om over haast elk type bodem te laten vissen. Van opkomend wier in het voorjaar tot en met ingezakte tapijten van afstervend groen, lagen bladafval of juist stinkende modder… Met een chod-rig en pop-up kan je daar perfect over vissen. Ook tijdens de donkere nachturen heb je met die situatie te maken en heb je dus profijt van een pop-up. Dit is natuurlijk slechts één enkel voorbeeld, maar het geeft al aan dat pop-ups zeker niet vergeten mogen worden als je een nachtje gaat vissen.

Door met een chod op het wier te vissen, wist Kevin deze spiegel in de nachtelijke uren te vangen!

Ook is het opvallend dat sommige mensen pop-ups enkel in zeer felle fluo kleuren inzetten. Dit is natuurlijk een perfecte manier om de nieuwsgierigheid van een vis te prikkelen. Vergeet zeker niet een “match the hatch” aanpak! Dit dure woord zegt eigenlijk niet meer dan dat je vist met iets dat lijkt op wat je voert. Als je in de zomer of het najaar vissen goed op een voerstek aan het azen hebt, kan het soms opvallend beter werken om te vissen met een pop-up die kwa kleur en attractors lijkt op dat wat je voert.

Vergeet in het najaar zeker niet een “match the hatch” aanpak!

Vraag 2: Welk smaak boilie werkt op water “X” het beste? Moet ik met vismeel of juist zoet aan de slag?

De ene keer is de vraag over welke smaak boilies het beste is op een vijver met veel dressuur. De andere keer over boilies versus tijgernoten op een kanaal… Wat is het beste? En kan je soms beter met zoet en de andere keer beter met vismeel vissen? Aas is iets dat zorgt voor flink wat vragen bij een groot deel van de karpervissers. En dat terwijl vertrouwen in het aas juist zo ongelofelijk belangrijk is, maar waar komt dat vertrouwen vandaan? Juist, door ergens mee aan de slag te gaan en het een goede kans te geven in plaats van steeds nieuwe dingen te proberen. Pas als je ergens goed op vangt, ga je er in geloven. En voor die vangsten zal je het echt en ook op een goede manier moeten gebruiken.

Geef ieder aasje een kans, soms komt het vertrouwen pas later.

Recent viste ik als begeleider een nachtje mee tijdens een jeugdevenement. Daarbij viel het gelijk al op hoeveel verschillende aangebroken zakjes ik in de emmer van een van de jongens zag. Hij had zonder twijfel meer opties bij zich dan hij dat jaar al aan karpers had gevangen. Nu is het natuurlijk goed om meerdere opties te hebben, maar jezelf verwarren en aas niet de kans geven om zich te bewijzen lijkt mij niet de beste zet.

Zo nu en dan probeert Kevin ook iets anders ;-).

Als ik naar mijn eigen visserij kijk (en mij daarbij even beperk tot boilies), zie ik dat ik al meer dan acht jaar voornamelijk gebruik maak van hetzelfde aas. Het begon met een “test emmertje” van Mainline die nu al jaren onder de naam Banoffee op de markt is. En ik moet het eerste water, waar ik er nog geen vis mee vang, nog tegenkomen. Natuurlijk gebruik ik ook wel eens enkele andere opties uit Mainline’s range, maar dat kan dan soms echt vanuit een praktische reden zoals de kleur van het aas in verband met duikende watervogels zijn. Of gewoon om weer eens iets anders in mijn handen te hebben, want laten we eerlijk zijn… Als karpervisser wisselen we vaker van product uit nieuwsgierigheid dan uit noodzaak.

Door het aas te mengen zal je hoogstwaarschijnlijk een grotere groep karpers aanspreken.

Iets dat ik overigens wel geregeld doe is aas mengen. Ik heb nooit het idee gehad dat het kan schaden om verschillende type boilies en ander aas (zoals tijgernoten) door elkaar te mengen. Stel dat er dan al sprake zou zijn van een specifieke voorkeur van bepaalde vissen, dan is de kans zo groot dat er iets tussen ligt waar ze wel voor te porren zijn.

Vraag 3: Hoe kan je de beste stekken vinden?

Het allerbelangrijkste van elke tak van de hengelsport, is vissen op een plek waar je ook daadwerkelijk vis voor je neus hebt. Nu scheelt het enorm dat je als karpervisser heel comfortabel veel uren kan maken en zo gewoon kan gaan wachten tot er eens een keer een vis voorbij komt, maar vissen op een plek waar veel rond hangt of langs komt zwemmen is natuurlijk een stuk effectiever. Zelf zoek ik zelden naar stekken en vind ik het vinden van vis veel belangrijker.

Door goed te luisteren wist Kevin in 2018 een serie grote vissen te vangen.

Tot teleurstelling van veel vissers is dit ook gelijk een lastige, want er zijn geen quick fixes die je helpen om hier gelijk een antwoord op te geven. Voor mijzelf vind ik het erg belangrijk om daadwerkelijk karper te kunnen spotten. In het gros van de gevallen ga ik daarom ook actief op zoek naar tekenen zoals springende of rollende vis, bellensporen, kaal gevreten plekjes tussen wier of zo voor de kant en andere hints. Tijdens het voorjaar, zomer en vroege najaar merk je op veel wateren dat je met name heel vroeg in de ochtend een goede kans maakt om de vis te spotten. Wat later in deze periode vaak verschuift naar de avond tot zelfs middernacht. In die gevallen kan het heel goed werken om in het donker goed te luisteren. Vaak kan je vissen wel horen als ze springen.

Zelfs in het donker zijn er genoeg aanknopingspunten!

Ga je op een water aan de slag waar je echt niks kan zien? Dan zal je vaak op basis van het weer en eerdere ervaringen in soortgelijke situaties een gok moeten wagen. Hoe meer je kijkt, hoe meer je zal zien, hoe meer je zal leren. Deze kennis neem je ook weer mee naar nieuwe wateren. Mede hierdoor zijn vissers als Darrell Peck extreem succesvol. In heel veel situaties heeft de uitspraak “ze laten zich hier niet zien” vooral te maken met het niet goed of op de juiste momenten kijken en luisteren. En zo zou ik zelf ook echt nog een stuk beter kunnen opletten!

Kevin Diederen


Heb je de KWO in Action Day 2021 gemist? Bekijk dan hieronder de aftermovie en dan zien we je volgend jaar!

Bekijk ook