De 3 meest gestelde vragen aan Michiel Pilaar tijdens de KWO in Action Day!

Inmiddels is het alweer een maandje geleden dat we aan de oevers stonden van De Koperen Plas in Zwolle. Niet om te vissen, maar voor de derde editie van de KWO in Action Day. Een dag dat waar jullie onder andere de vissers ’t hemd van het lijf konden vragen én dat hebben jullie (gelukkig) gedaan! We hebben MP gevraagd de drie meest gestelde vragen te noteren zodat we deze met jullie kunnen delen in dit artikel.


Michiel aan het woord: Jaaa, wat een toffe dag hebben we mogen beleven aan de oevers van De Koperen Plas. Vooral dankzij de massale toestroom van enthousiaste karpervissers. Ikzelf heb vooral rond gedarteld en overal lekker staan kletsen. Gedurende de dag zijn er tientallen vragen gesteld en hieronder licht ik drie vragen uit die totaal verschillend zijn. Let’s go.

Ruim 2.000 enthousiaste karpervissers bezochten de KWO in Action Day!

Vraag 1: Ik ga voor het eerst naar Frankrijk, zal ik naar een openbaar water of een betaalwater gaan?

Oefff, daar zou ik uren over kunnen praten, maar laten we het simpel houden: als je maar één tripje per jaar van vier tot zeven dagen de tijd hebt: ga naar een betaalwater. Vaak is het lastig om op openbaar water meteen ‘met je neus in de boter’ te vallen. Meerdere trips (of één langere trip) is vaak nodig om een openbaar water te doorgronden en écht succesvol te zijn.

Flexibiliteit is key.

Als je ervoor kiest om openbaar te gaan, zorg dat sowieso dat je alternatieve wateren en/of stekken hebt. Want het komt zelden voor dat je aan komt, er een topstek vrij is en je vervolgens één week op dezelfde plek successen gaat boeken. Flexibiliteit is key.

Bij een betaalwater is één ding zeker: er zwemmen genoeg karpers 😉

Kies je wél voor een betaalwater dan zou ik mezelf goed voorbereiden door veel kennis van het water op te doen. Lees reviews, zoek naar video’s en laat je inspireren door bijvoorbeeld de video’s van René Treffers. Hoe later in het jaar (hoe kouder het water) hoe effectiever de madenvisserij wordt. Andere tips voor BTW in het late najaar: vis met klein aas, kortere rigs (geef de vis minder speling om met je aas te rommelen) en denk zeer goed na hoe jouw lijnen door het water lopen. Als je niet meteen snapt dat ik daarmee bedoel: check dan even deze How To video.

Geef jouw wintervisserij een boost met de maden-rig van René Treffers.

Vraag 2: Het najaar is in volle gang, ik wil wel gaan voeren maar heb weinig budget om aas te kopen. Wat zou jij doen?

Er zijn een aantal manieren om met een kleine portemonnee meer karpers te bereiken met je aas. Let wel altijd op dat je niet teveel voert, zeker als eind oktober / november de watertemperatuur snel kan dalen. Kouder water betekent dat de stofwisseling omlaag gaat en de karper minder voedsel kan verwerken. Zeker als het water onder de twaalf graden komt moet je minderen met voer.

De brute spiegel wist Michiel te vangen door zijn voerhoeveelheid aan te passen.

Een aantal dingen die je kan doen om met weinig budget tóch een voercampagne te starten:

  • Gebruik partikels. Ik zou het prima aandurven om nu te voeren met 25% boilies, 25% tijgernoten, 25% gekookte mais en 25% hennep. Je bent zo aanzienlijk goedkoper uit dan wanneer je enkel boilies zou gebruiken.
  • Gebruik kleinere boilies zodat je méér aasopnames hebt. (Voor)voeren doe je om vertrouwen te kweken bij karpers. Iedere aasopname = wat extra vertrouwen. Als je twee kilo 24 millimeter boilies voert, dan voer je eigenlijk maar een bolletje of 150. Dat zijn dus 200 aasopnames. Voer je één kilo 15 millimeter boilies, dan voer je maar de helft van het gewicht maar toch heb je flink wat meer aasopnames (in een kilo 15 millimeter bollen zitten ongeveer 3 tot 3,5 keer zoveel boilies als in één kilo 24 millimeter). Voer je klein aas: dan zou je iets minder kunnen voeren (tenzij je veel last van witvis hebt en je kleine aas al weg is voordat de karpers er aan toe kwamen).
Attractief aas in het najaar; karpers houden ervan!
  • Focus niet altijd op voorvoeren, durf ook instant te vissen. Zeker als je super attractieve haakaas in kan zetten, bijvoorbeeld een Krill Special gesoakt in Krill liquid. Daar kun je zeker brokken mee maken. Stekkeuze is hierbij extra belangrijk: zorg dat je zoveel mogelijk informatie hebt over jouw water en als je de juiste stek kiest zal je instant met attractief aas meer kunnen vangen dan op een voerstek op een ‘random’ stek.

Overigens heb ik nog wel een leuk artikeltje voor jullie die vraag één en twee een beetje combineert! We hebben namelijk een artikel gemaakt met de titel: 5 tips om met een klein budget naar Frankrijk te gaan. Daarin geven we tips over aas, voeren, locatie en het maken van de juiste keuzes!

Naast alle tips, moet je ook een beetje geluk hebben.

Vraag 3: Pilaar, wat zou jij doen? Nieuwe hengels kopen of mijn tacklebox perfect inrichten?

Bovenstaande vraag heb ik niet exact zo gekregen, maar wat ik wel opmerkte was dat veel van de vissers heel erg bezig zijn met ‘hardware’… “Welke hengel, welke molen, welke tent?” Ik begrijp dit helemaal en het is ook een mooi onderdeel van onze hobby. Heel eerlijk: we hebben allemaal een gave set-up die er gelikt uit ziet.

Met alleen een hengel vang je nog karper(s) 😉

Echter, wat sommige vissers nog wel eens vergeten: de karpers hebben geen idee wat er voor duur materiaal op de kant staat :-). Om meer karpers te vangen moet je laatste meter en je aas in orde zijn. Ik denk dat veel vissers daar nog winst kunnen behalen door: te focussen op het gebruiken van de juiste rigs, het juiste (haak)aas kiezen én vissen op de juiste plek.

Om meer karpers te vangen moet je laatste meter en je aas in orde zijn.

Immers: wie vist waar de karpers zwemmen zal meer vangen. Vis je daar ook nog eens met topaas en een perfect prikkende rig, dan zal je sessie een succes worden!

De laatste meter is véél belangrijker dan je set-up!

Bonusvraag: wat vind je zelf het leukste aan de KWO In Action Day?

Ik kan beter de tegenvraag stellen “Wat is er niet leuk aan de KWO IAD?” 🙂 Ikzelf krijg er een kick van als we met vrienden (zo zie ik de KWO Crew inmiddels wel) andere mensen blij kunnen maken. De reacties van bezoekers waren GOUD! Bijna iedereen kon wel wat leren van de clinics en demonstraties. Of het nou secuur werpen bij Shimano betrof of rigtips van Thijs Last: het motto Keep Learning stond absoluut centraal.

De ‘fotomomentjes’ mogen dan ook zeker niet ontbreken.

Daarnaast was het natuurlijk het eerste evenement ná de Corona lockdowns en borrelde zowel het team als de bezoekers van de energie om er een geslaagde dag van te maken. Dit gecombineerd met gezelligheid én het lekker weer zorgt ervoor dat ik nu al uitkijk naar de editie van 2022.

Michiel Pilaar


Heb je de KWO in Action Day 2021 gemist, bekijk dan hieronder de aftermovie en dan zien we je volgend jaar!

Bekijk ook