De aftrap van 2014 – Ronald van Bruggen

Het is nu half maart en ik heb al een aantal keer mijn auto vol geladen met hengelmateriaal. Ondanks dat de watertemperatuur nog laag is kan ik mij niet inhouden en moet ik af en toe naar de waterkant. Het voorjaar lijkt dichtbij te zijn, maar de vissen zijn nog niet helemaal los. In deze blog ga ik schrijven over twee sessies van ieder drie dagen. Een sessie in Nederland met mijn klasgenoot Rick Kamperman en een sessie in Frankrijk met Pieter van de Werfhorst. Beide sessies zijn gevist op een kanaal en het ging niet van een leien dakje.

De sessie met Rick Kamperman

Zolang ik nog bezig ben met mijn studie, is de voorjaarsvakantie een uitgelezen kans om achter de karpers aan te gaan. Meestal laat het weer het niet toe, maar dit keer is het super lekker weer en Rick heeft voor mij gevoerd in een kanaal bij hem in de buurt. Het lijkt me een goed plan om eens lekker drie dagen er op uit te gaan en proberen een karper te vangen. Bovenal is het meestal super gezellig met Rick. Drie weken lang hebben we in Frankrijk tijdens een stage bij elkaar op de lip gezeten, dus we kennen elkaar redelijk en ik verwacht dan ook geen onderling gezeur of iets dergelijks. De eerste nacht vissen we in een buitenbocht, maar dit levert niets op. In de ochtend is alles bevroren en zelfs mijn brillenglazen zijn voorzien van ijs! Het is balen dat we geen beet hebben gehad, maar de bevroren wereld levert toch een prachtig decor op. Na de eerste nacht blanken besluiten we om de bruggen van het kanaal af te vissen in de hoop op een aantal karpers te stuiten. Dit zijn vaak goede winter hotspots. We voeren hier met gebroken boilies, boiliekruim en mais.

Ronald-van-Bruggen-strategy
Koud… Maar we zetten door!

We proberen op deze manier een vis te activeren. De vissen liggen graag tegen de betonnen pijlers van de brug aan. Het is super belangrijk dat de slip dicht staat en je constant achter de hengels zit. ‘S nachts leg ik mijn montage altijd twee meter van de pijlers af en zet mijn beetmelders op standje super gevoelig, zodat ik snel wakker wordt van een aanbeet en de hengel uit de steun kan grijpen. Het lukt me om met informatie van Rick een aantal aanbeten te krijgen en de eerste vis van 2014 is dan ook een feit in de tweede nacht!

Ronald-van-Bruggen-KWO-muts
Een koude schub, daar houden we van.

Een mooie karakteristieke schub van midden in de twintig pond die ik beheerst voor de pijlers langs laat scheren. Ik ben er super blij mee en wil Rick dan ook bedanken dat ik op de goede stek mocht plaats nemen. Het waren drie super gezellige dagen en er is uiteraard veel gelachen, ondanks dat het niet storm liep met aanbeten.

Voor het eerst op pad met Pieter (Albert)

Ronald-van-Bruggen-players

Het is woensdagnacht als Pieter en ik vertrekken richting Frankrijk. Het doel is om nieuwe wateren te verkennen. Dit gaat meestal niet zonder slag of stoot en dit keer zit het dan ook weer goed tegen! De eerste paar wateren die we gaan bekijken gaan pas in april open voor het legale nachtvissen of zijn privé geworden. We balen, maar geven niet op!

Ronald-van-Bruggen-Prive
Shit, dat hebben wij weer…

De zoektocht gaat verder en na een paar uur rondrijden komen we op een fantastisch ogend water uit wat ruikt naar dikke donker gekleurde spiegelkarpers. Bij aankomst staat op het bord te lezen dat je hier mag vissen, zelfs in de nachtelijke uren! Er is niemand aanwezig en er heerst een serene rust. Ik voel me er meteen thuis en Pieter ziet het ook zitten. We hebben nog geen idee wat ons te wachten staat qua diepte. Dit lossen we op door met een peilhengel rond het water te lopen en af en toe te werpen, zodat we een globaal beeld krijgen van de diepte. Het is gemiddeld rond de vier meter, dus niet al te diep.

Aangezien het weer de laatste twee weken goed is geweest, schatten we onzen kansen om een karper te vangen redelijk hoog. We kiezen een stek uit tactisch oogpunt. De kant waar het langst de zon op schijnt heeft onze voorkeur, mede omdat er ook een aantal eilandjes liggen met daarom heen een ondiepe zone. Ruim voordat het donker is hebben we de stek in kaart gebracht met behulp van een rubberboot, dieptemeter en H-blok markers. Het gevoel is goed. De watertemperatuur is rond de 8 graden dus we besluiten minimaal te voeren. Het merendeel van ons voer bestaat uit boiliekruim wat al geruime tijd gesoakt staat in de salminol, aminol en melasse. We hopen dat dit de vis activeert.

Controle

We hebben net het hele kamp staan als we controle krijgen. Voor ons gevoel is er niets aan de hand, want we hebben de vergunning in orde en we mogen op dit water nachtvissen, tenminste dat staat op het bord. De Garde de Peche (franse controleur) vertelt ons dat ook dit water privé is geworden, maar dat het bord nog niet verwijderd is. We moeten vertrekken. Op het moment dat we alles in de auto hebben liggen en willen vertrekken verdwijnt de zon achter de bomen. In het donker gaan we op zoek naar een nieuwe put. In het begin van de nacht hebben we een laatste alternatief gevonden, maar ik ben zo moe van al het rijden, zoeken, verkassen en alle nieuwe indrukken en ervaringen dat ik alleen mijn stretcher, slaapzak en plu pak en direct in een diepe slaap val. Pieter zet nog even door en gaat zijn lijnen uitvaren.

Wil je weten hoe dit afloopt??? Check het filmpje dat Pieter heeft gemonteerd van deze trip!

Ronald-van-Bruggen-schub-mat
Blijf genieten!

Ronald van Bruggen

In deze blog neemt Ronald ons mee naar zijn visserij in het eerste kwartaal van dit jaar. Een aantal koude sessies in zowel Nederland als Frankrijk komen voorbij. Als ’toetje’ een zeer tof filmpje van een Frans avontuur samen met Pieter van de Werfhorst.

Bekijk ook