ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

De Chod: mijn wapen in het voorjaar – Erik Hakvoort

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

Veel trends komen overwaaien uit Engeland en de chodrig is er één van. Sommige trends gaan snel weer voorbij maar de ‘chod’ is duidelijk een blijvertje. Niet alle karpervissers hebben vertrouwen in dit mini rigje, maar vaak komt dit omdat ze de kracht van de chod niet goed kennen. In dit artikel legt Erik Hakvoort haarfijn uit waarom dit zijn favoriete rig is tijdens de voorjaarsmaanden!


Erik aan het woord: Nu de winter definitief plaats heeft gemaakt voor het voorjaar begint het bij veel vissers weer hardcore te kriebelen en worden de eerste weekenden weer gevist. “Gewoon omdat het kan” is een veel gehoorde kreet tegenwoordig. Natuurlijk is het heerlijk om weer aan de waterkant te zitten en om de lijnen nat te maken, maar de karpervisserij in het vroege voorjaar draait in mijn ogen juist niet om ‘uren maken’.

Het voorjaar is begonnen…

...tijd om met de chod aan de slag te gaan!

…tijd om met de chod aan de slag te gaan!

De succesvolste vissers zijn vaak niet de mannen die dag en nacht aan de waterkant bivakkeren. Nee, de meest efficiënte vissers pakken de juiste uren op de juiste stekken. De karpers azen immers maar een aantal momenten per dag. Soms azen ze helemaal nog niet, maar tóch zijn die karpers vaak wel tot het ‘happen in een hookbait’ te verleiden. Hoe ik deze karpers vang? Heel simpel: met een chodrig, gevist op de juiste stek!

Erik-Hakvoort-chod-rig-karpervissen-9

Vooral tijdens zonnige voorjaarsdagen vis ik graag een chod in de ondiepe zones van het water.

Locatie is de sleutel tot succes

Na een lange winter niet bevist te zijn lijken veel karpers een beetje te zijn vergeten dat ze op moeten passen voor de karpervissers. Na de eerste warme dagen laten de karpers laten zich regelmatig zien in ondiepe zones, bij rietkragen en soms ook dicht langs de kanten. Een karper haken is vaak niet zo moeilijk mits je de juiste stekken uit kiest. Om tot de goede beslissing te komen loop ik vaak meermaals een rondje om het water en praat ik veel met andere vissers.

Als je de karpers eenmaal hebt gevonden kan het hard gaan! Hier twee dertigers die beiden de ondiep aangeboden chod niet konden weerstaan.

Als je de karpers eenmaal hebt gevonden kan het hard gaan! Hier twee dertigers die beiden de ondiep aangeboden chod niet konden weerstaan.

Vangsten uit het verleden (in dezelfde periode) kunnen immers een goed uitgangspunt zijn om je stekkeuze uit op te maken. Als je een stek hebt ingenomen en een aantal uren visloos bent, dan kun je meteen de conclusie trekken dat het wellicht loont om elders ook nog een aantal uurtjes een stek te bevissen. 

Waarom de chodrig?

Bij deze mobiele en vooral ‘snel-schakelen-visserij’ maak ik vrijwel altijd gebruik van de chodrig. De chod is immers een rig die je makkelijk en snel ingooit zonder dat deze in de knoop komt. Veel verkassen en veel werpen is dus geen probleem. Een voerboot kun je meenemen, maar de kracht van een chod zit hem ook in het feit dat je hem vaak ‘single’ vist. De karpers zijn in het voorjaar niet altijd even hongerig, maar een chod prikkelt ook de nieuwsgierigheid! Karpers hebben immers geen handen dus áls ze dat ‘gekke aasje’ willen onderzoeken zullen ze deze op moeten zuigen met hun bek.

Erik-Hakvoort-chod-rig-karpervissen-13

Perfect gehaakt in de onderlip. Je ziet op deze foto dat de kromming uit de chodrig is gegaan tijdens de drill. Als je goed rigmateriaal gebruikt kun je de kromming met je vingers terugbrengen.

Dankzij de licht gebogen vorm van de rig prikt de haak snel in de onderlip en deze blijft goed zitten mede dankzij de tegendruk van de leader/lijn. Immers: door het gewicht van de leader, de lijn en uiteindelijk het lood, zal er altijd een druk op de haakpunt blijven staan. Hierdoor kan de karper de haak niet makkelijk uit de bek werken. Ook het welbekende ‘kopschudden’ heeft minder effect omdat het lood vaak 20 tot 50 centimeter vanaf de haak zit. De gehaakte karper kan het lood nu niet gebruiken als contra-gewicht om de haak een zwieper mee te geven en hierdoor de rig uit de bek te werken. Ideaal!

Het liefst vis ik met zinkende (nylon) hoofdlijnen.

Het liefst vis ik met zinkende (nylon) hoofdlijnen.

Naked of op een leader?

Eigenlijk zijn er 2 keuzes in het vissen met de chod: gebruik je hem op een leader óf vis je hem ‘naked’. Deze laatste optie houdt in dat je de chodrig op je hoofdlijn (of voorslag) vist en de speciaal meegeleverde kralen/rubbers gebruikt om de rig op de door jouw gewenste afstand van het lood te fixeren.

Zelf kies ik het liefst voor een chod op een leader. Let ook op het ringetje zo'n 20 cm boven het lood, dit voorkomt dat de rig tijdens de drill te ver naar het lood kan glijden.

Zelf vis ik een chod het liefst op een leader.

Iedere visser heeft uiteraard zijn voorkeur maar zelf gebruik ik meestal de setup met de leader. Dit omdat ik vrijwel altijd de stekken probeer te vinden waar er nauwelijks of geen wier te vinden is.

Doordat je op dit soort ‘schonere’ stekken je leader vaak mooi vlak op de bodem kan laten afzinken zal ik altijd voor een leader kiezen. Dit tevens ook omdat de leader zwaarder is dan de meeste hoofdlijnen en daardoor een betere neerwaartse druk op de chodrig geeft (wat de inhaking uiteraard ten goede komt).

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

of

Trending

Bekijk ook