De Chod, waar te beginnen? – Kevin Diederen

Favoriet Favoriet
De Chod, waar te beginnen? – Kevin Diederen

Kevin Diederen zien we regelmatig voorbij komen op KWO. Kenmerkend aan zijn visserij is zijn gebruik van de zogenaamde Chod rig. Uit diverse artikelen en video’s is gebleken dat deze CHODBAAS wel weet hoe hij zijn vissen binnen haalt met de behulp van dit korte rigje. Nu ben je natuurlijk benieuwd naar zijn techniek en tactiek, Mooi zo! Die legt hij hieronder namelijk uit. Let’s go!


Kevin vertelt: De afgelopen jaren is absoluut gebleken dat het vissen met een pop-up presentatie bij veel vissers veel populairder is geworden. Als ik kijk naar mijn eigen visserij, betrap ik mezelf erop dat ik het grootste deel van de tijd ook net iets boven de bodem vis.

Ik begin altijd direct met een observatie ronde zodat ik mijn ‘vallen’ tactisch bij de vis in de buurt kan plaatsen.

Hoewel ik soms zeker voer, vis ik het grootste deel van mijn tijd instant. Ik heb een druk schema, dus afhankelijk van het water dat ik bevis en mijn agenda, heb ik nogal de neiging om voor een instant aanpak te gaan. Ik begin altijd direct met een observatie ronde zodat ik mijn ‘vallen’ tactisch bij de vis in de buurt kan plaatsen. Door te kiezen voor een Chod rig heb ik een presentatie die ik bijna overal kan uitgooien met de zekerheid dat ik goed vis.

Ik probeer ook middels uitwerpen en voelen zoveel mogelijk over de stek te leren. Als het lood van alle hengels na een inworp met een tik landt, weet ik dat we te maken hebben met een harde bodem. Als ik het lood niet voel landen, weet ik dat ik te maken heb met iets van wier, andere waterplanten of een zachte modderbodem.

Stel je voor dat je een groep vissen volgt rond een meer. Je hebt al een goede kans om vissen uit die groep te haken, maar je leert zo ook nog eens de verschillende dieptes van de plas waar je vist kennen. Al met al dus genoeg reden om de chod altijd als hoofdwapen te gebruiken! Voor iedereen die benieuwd is geworden naar de chod en succesvol wil worden in deze visserij, heb ik een aantal ervaringen en handige tips & trucs die ik graag wil delen. Benieuwd hoe ik mijn chod knoop? Check dan de video van 1 minuut hieronder!

Leaders

Een van de grootste voordelen van de Chod, is dat je deze op nagenoeg elke bodem kunt bevissen. Ik kies er over het algemeen voor om gebruik te maken van een leadcore leader. Deze hebben namelijk een hoge schuurbestendigheid en bieden nét even wat extra sterkte. Mocht de vis langs een obstakel zwemmen tijdens de dril, biedt leadcore net even een extra beetje veiligheid.

Het Kable leader materiaal dat ik gebruik, heeft nog twee bonuspunten. In tegenstelling tot bij een Naked Chod systeem is het namelijk zeer eenvoudig om de onderlijn te wisselen, hierdoor kun je sneller op de vis reageren als dat nodig is.

Daarnaast heb ik het idee dat het beetje extra stijfheid en het gewicht ervoor zorgen dat er net iets meer druk op de haakpunt wordt uitgeoefend bij een aas opname. Meestal zorg ik er dus voor dat ik een aantal pakjes kant en klare leadcore leaders in mijn rugzak heb. Het enige dat ik hier namelijk aan verwissel is de normale ringwartel, die vervang ik met Quick Change wartels

Snelle choddies

Als je kijkt naar mijn specifieke Chod rigs, zul je een klein verschil zien met de Chod rigs die andere mensen knopen. In plaats van een wartel, hebben mijn Chods een gekrimpte lus aan het einde. De reden hiervoor is dat ik snel kan wisselen van Chod rig. Als het écht storm loopt, ben ik zelfs bereid om de Chod in het net al los te klikken. Hierdoor kan ik direct een nieuwe Chod monteren en ingooien om vervolgens de gevangen vis te bekijken.

Veel vissers hebben geen goed gevoel bij het gebruik van Krimps in hun onderlijnen. Met een materiaal als Mouthtrap is echter bewezen dat een goed gemonteerde Krimp sterker kan zijn dan aangegeven staat op de verpakking. Zelf heb ik nooit problemen ondervonden met de Krimps. Zelfs niet bij het landen van grote vis tussen diverse obstakels.

De subtiele curve

Iets anders dat ik graag doe met mijn Chods, is het aanbrengen van een lichte kromming in de rig. Het onderlijn materiaal moet het haakoog op eenzelfde manier verlaten als bij een traditionele shrinktube aligner. Je wilt de haaksteel namelijk verlengen en ook een beter draaivermogen geven in de bek van een karper.

Een lichte curve is meer dan genoeg, dit zorgt ervoor dat de haakbocht vrij genoeg is voor een juiste inhaking. Ga je voor een agressievere kromming, heb je kans dat de haakpunt teveel wordt afgeschermd. Hierdoor is de haak eerder geneigd om slecht vlees te pakken en de kans op het verspelen van een vis neemt ook toe.

Licht lood

Om zo min mogelijk vis te verspelen zijn er nog twee zaken die je in gedachten moet houden bij het vissen met een Chod. De eerste is het gebruik van licht lood. Als je kijkt naar de werking van de rig, zie je dat deze de mogelijkheid heeft om over de leader naar het lood te schuiven.

Kies je loodgewicht niet te zwaar.

Bij een grote vis kan de onderlijn dus naar het lood toeschuiven. Hierdoor kan de vis het gewicht van het lood gebruiken om de haak uit de bek te schudden. Een gewicht van ongeveer 50 gram is over het algemeen voldoende om ver genoeg te kunnen werpen, genoeg om de haak goed te laten prikken en zal losschieters minimaliseren.

Eén van de tientallen karpers die Kev dit jaar al op de chod wist te vangen.

Single hook bait of verspreid bijvoeren

De manier waarop karpers azen is minstens zo bepalend voor de werking van een onderlijn. In al de jaren dat ik de Chodrig nu gebruik, heb ik behoorlijk kunnen spelen en testen met verschillende zaken. Het grootste verschil heb ik waargenomen met het voeren. Voor een goede werking wil je dat de vis actief aan het azen is en dus in beweging blijft.

Bij passief azende vissen heeft de rig minder goede haakeigenschappen, probeer daarom weg te blijven van compacte voerplekken met kleine deeltjes. Verspreid voeren is de sleutel en dat doe je eenvoudig met de werppijp. De Chodrig heeft zich ook al meermaals bewezen als single hook bait, zonder überhaupt bij te voeren.

Binnenkort ben ik terug op KWO met wederom een interessant artikel. Dan gaan we onder andere dieper in op het vissen met uitgebalanceerd haakaas.

De visser die scherp is op de details zal over het algemeen meer karpers vangen!

Stay tuned!

Kevin Diederen

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl