De directe prik – Zes tips over het Korda COG-systeem – Arjan Braad

In deze update vertelt Arjan Braad alles over het Korda COG-systeem. Dit loodsysteem zorg voor een ongekend snelle inhaking, de zogenaamde ‘directe prik’! Lees hoe Arjan dit systeem inzet en leer van de tips die hij geeft.


Arjan vertelt: Elke vis die je haakaas opneemt vangen is een illusie. Met name op zwaarder bevist water zal je moeten accepteren dat een deel van de vissen je aas pakken en weer uitspugen. Doordat steeds meer vissers dit beginnen te beseffen hoor je al vaker het woord ‘resetvermogen’ vallen. Hiermee doelt men op het vermogen van de rig om na een mislukte poging weer effectief verder te vissen. Maar wat dacht je er van om de kans op een succesvolle inhaking zo groot mogelijk te maken? Een directe prik is hierbij de eerste stap.

Een snelle inhaking is essentieel!

Loodsystemen

Tot een aantal jaren terug waren inline loden een van de manieren om de directheid van de inhaking zo groot mogelijk te maken. Er is namelijk sprake van minder speling dan wanneer je een wartellood met lead clip zou gebruiken. Maar om de onderlijn echt aan het zwaarste deel van het lood te bevestigen hebben enkele productontwikkelaars moeten zoeken naar innovatieve oplossingen.

In plaats een langzaam opbouwende spanning krijgt de vis het volledige loodgewicht voor de kiezen!

Het is alweer enkele jaren terug toen Danny voor het eerst het COG-systeem liet zien. De afkorting COG staat voor Centre Of Gravity. Dit geeft het idee ook al een beetje aan: de onderlijn zit namelijk vast aan het middelpunt van het lood. Hierdoor merk je bij het optillen al gelijk dat er meteen heel veel druk op de haakpunt komt te staan. In plaats een langzaam opbouwende spanning krijgt de vis dus het volledige loodgewicht voor de kiezen! Hierdoor zal een scherpe punt sneller en dieper binnen dringen in de bek van een karper. Dit resulteert in betere inhakingen en maakt het tevens moeilijker voor de vis om kopschudden van de rig af te komen.

Het COG-systeem, waarbij de onderlijn aan het midden van het lood zit bevestigd.

Het COG-systeem inzetten

Wil je het COG-systeem een goede kans geven? Dan zullen de onderstaande tips je zeker helpen om het zo effectief mogelijk in te zetten!

Tip 1

Gebruik het lood bij voorkeur op een harde bodem waarbij het lood niet ver weg zakt. Met name een stevige zand, klei of grindbodem is erg geschikt om het COG-systeem in te zetten. Je stek goed in kaart brengen en voelen of je lood met een harde of zachte tik op de bodem terecht komt zal je de benodigde informatie verschaffen. Een harde tik geeft aan dat de bodem stevig is en je de COG in kan zetten.

Een Combi Rig aan het zwaarste gedeelte van het lood bevestigd. Enorm effectief!

Tip 2

Het COG-lood is in twee verschillende vormen en gewichten verkrijgbaar. Er is een speciaal distancemodel dat je met een stevige hengel over grotere afstanden weg kan zetten. Met oefening zal honderd meter geen probleem zijn. Daarnaast is er ook een plat model dat zich heel goed leent om uit te varen met bijvoorbeeld een bait boat. Deze is zelfs in gewichten tot 8oz (225 gram) leverbaar. Ook als je op stromend water of op erg grote afstand vist is er dus een COG-lood dat voldoet.

De nummers op de verschillende onderdelen van het COG-systeem maken het eenvoudig om de juiste onderdelen bij elkaar te zoeken.

De verschillende loden zijn voorzien van een nummer die correspondeert met het nummer dat op de bijpassende ?COG-Booms? staat. Hierdoor kan je in de tackle box makkelijk de juiste componenten terug vinden.

Het COG-lood laat zich uitstekend werpen!

Tip 3

De COG-loden komen na het prikken van de vis als een regulier wartellood in een lead clip te hangen. Hierbij kan je dus net zoals bij normale laadclips zelf bepalen hoe vast het lood komt te zetten. In omstandigheden met veel wier kan je er voor kiezen om bewust het lood vrij snel los te laten komen zodat je meer kans hebt om de vis veilig te landen. Maar door de rubber verder over de clip te schuiven kan je tevens voorkomen dat je onnodig lood kwijt zal raken.

Het volle loodgewicht in combinatie met een vlijmscherpe haak zorgen voor een effectieve inhaking!

Tip 4

Het is aan te raden om het systeem te combineren met een ruime lengte anti tangle tubing en onderlijn gemaakt uit stijver materiaal zoals IQ en semi stiff onderlijn materiaal. Dit zal er tijdens de worp voor zorgen dat het in de war werpen van het geheel zeer zelden voorkomt.

Om in de war gooien te voorkomen is het aan te raden om het COG systeem met stijvere rigs te combineren.

Tip 5

Wil je het in de war werpen van je montage nog verder minimaliseren? Dan is het aan te raden om tijdens het werpen gebruik te maken van de lijnclip of het geheel in de lucht tijdig af te remmen. Hierdoor zal de onderlijn zich voor de impact op het water mooi strekken en het geheel niet verdraaid naar de bodem zinken.

Arjan met een slachtoffer van “de directe prik’. En wat voor n!

Tip 6

Door de manier waarop de rig aan het lood zit bevestigd zal deze na de prik snel los komen en heb je met een visveilig systeem te maken. Dit betekent echter ook dat het met een COG-systeem niet aan te raden is om met PVA-sticks en Funnelweb zakjes aan de haak te vissen. Deze zouden tijdens de vlucht en een harde impact op het water er voor kunnen zorgen dat de insert los komt uit het lood.

Door de manier waarop de rig aan het lood vast zit kan je beter geen PVA-sticks gebruiken.

Tot slot

Door de bovenstaande punten toe te passen en het loodsysteem te voorzien van een vlijmscherpe haak zal je tijdens je volgende sessies je prikkansen optimaliseren. Leg daarom ook zeker eens een hengel met het COG-systeem op die hotspot en laat die directe prik voor zich spreken!

Succes aan de waterkant!

Arjan Braad


Meer weten over het COG-systeem en andere innovatieve producten van Korda? Check dan de website en de Facebookpagina!

Bekijk ook