De ideale stek voor in het voorjaar – Martin Post, Michiel Pilaar en Mark Hofman

Het voorjaar is een fantastische tijd om te vissen. De temperatuur stijgt, de natuur krijgt weer kleur en op de juiste stekken kun je bizarre sessies beleven! In dit artikel vertellen Martin Post, Michiel Pilaar en Mark Hofman over de stek die zij kiezen bij hun voorjaarsvisserij. Doe er je voordeel mee!

Met je beentjes omhoog op de juiste stek. Het is genieten geblazen in het voorjaar!

Martin Post

Martin: Wat ik rond deze tijd probeer te doen is de trekroute richting de paaigebieden te bevissen. Je zult zien dat de vissen aankomende weken gaan paaien en de routes die de vissen afleggen naar deze gebieden zijn dan de állerbeste stekken. De vissen liggen al voor die paaigebieden of ze trekken er naartoe. Je ziet vaak dat de mannetjes als eerste gaan en de (dikke) vrouwtjes als laatste komen.

De dikke vrouwtjes komen als laatste het paaigebied binnen.

Door voor de paaigebieden te vissen kun je al deze vissen opvangen. Je zult dan eerst de mannelijke vissen vangen en daarna de vrouwelijke.

Eerst de mannetjes vangen en daarna is het tijd voor het zware geschut!

Het voordeel van de trekroutes bevissen in plaats van de paaizone zelf is dat de vissen hier vaak gedurende een langere periode blijven hangen. De laatste jaren schommelt de temperatuur behoorlijk in het voorjaar en kan het na een week met heerlijk weer ineens weer heel koud zijn. De vis bereikt de paaizone dan niet, maar blijft er net voor hangen op die trekroute.

Kleine verschillen qua stek kunnen van grote invloed zijn op je vangsten!

Zou je dan zo’n paaigebied zelf bevissen, dan kan het zijn dat je ze juist misloopt. De trekroute is daarom mijn nummer één stekkeuze in het voorjaar!

De juiste stek heeft Martin al vaak een mooi resultaat gebracht!

Michiel Pilaar

Michiel: In mijn optiek bestaat de perfect voorjaarsstek niet, aangezien de karpers per graad opwarming (van het water) vaak ander gedrag vertonen. De eerste helft van april was het zeer warm en wat je veel zag: vissen die op half water of aan het oppervlakte lagen te chillen.

In zulke situaties is het lastig vissen, zeker in het voorjaar. De beste stek zou zijn: een zig tussen de karpers of een brokje op het plafond van de karpers 😉

Een mooie aprilkarper gevangen met drijvend hondenbrokje!

Maar zodra de zon weg was en er een windje op stak: dan zag je dat de karpers snel de wind volgden om te profiteren van de ophoping van het opgewarmde water. Van chillen in de zon ging de modus over naar azen in de kantjes.

Tijdens de ochtend- en avonduurtjes kun je de karpers onder je hengeltop strikken.

Dat zou dan ook mijn nummer één tip zijn tijdens warme voorjaarsdagen: volg de wind en vis in de kantjes. Zeker tegen rietkragen en overhangende bomen/struiken is het vaak goed scoren! Veel succes 🙂

Met de pen valt er overigens ook goed uit te halen, zeker tegen rietkragen op ondiep water.

Mark Hofman

Mark: Een heerlijk ondiep plaatje, uit de wind en beschermd door wat riet… Dat klinkt toch als de perfecte voorjaarsstek? In het voorjaar willen de karper de warmte van de zon kunnen voelen, dus zoek ze ondiep. Je gaat ze gegarandeerd tegenkomen op deze ondieptes, maar is dit ook de beste plek om ze te vangen?

Vis juist niet op de ondieptes, maar op de route er naartoe!

Mijn ervaring leert dat soms best lastig kan zijn om ze in deze zones te haken. De vissen lijken drukker bezig te zijn met zonnen dan met eten. Het kan daarom lonen om juist op de trekroute naar deze ondieptes te vissen, in plaats van op de ondieptes zelf. Overigens kan een chodje op deze ondieptes nooit kwaad hoor, dus spreid je kansen!

Een chodje op het ondiep: altijd een goede optie voor de ‘bonushengel’ 😉

Hopelijk heb je iets aan deze tips. Succes in de laatste fase van het voorjaar!

Martin, Michiel & Mark

Bekijk ook