ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

De kracht van Chod en Hinged Stiff Rigs – Willem Kwinten

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

Rigs horen zonder twijfel bij de meest besproken onderwerpen binnen de karpervisserij. Twee daarvan zijn de laatste jaren flink in populariteit gestegen: de Chod-rig en de Hinged Stiff rig. Wie heeft er niet eens mee gevist? Toch zijn er veel verschillen tussen deze twee rigs en iemand die zich daar al meerdere seizoenen in heeft verdiept is Willem ‘Pietje Precies’ Kwinten  😉


Willem vertelt: Iets waar ik me al jaren in interesseer is de effectiviteit van rigs. Ik ben een echte ‘procentjes visser’ en alle factoren waar ik zelf invloed op heb probeer ik tot in detail te verzorgen (en telkens te verbeteren). Iets aan het toeval overlaten doe ik liever niet, daarvoor heb ik tegenwoordig te weinig vistijd!

Soms zijn het de details die ervoor zorgen dat er vis op de mat komt. En karper(s) op de mat is wat ik het liefste iedere sessie (meermaals) heb.

Welke rig?

Samen met mijn maatje Jan van de Zanden heb ik al menig discussie gevoerd over de werking en effectiviteit van verschillende rigs. Telkens blijven er maar drie rigs terugkomen, al jaren aan een stuk. Drie rigs waar we zo’n beetje al onze vissen op vangen. Ik heb zelfs alle rigs waar ik mijn ‘targets’ op heb gevangen bewaard! Twee van die drie rigs vis ik met een pop-up en dit tweeluik wil ik deze twee rigs graag tot in detail met jullie doornemen, namelijk de Chod-rig en de Hinged Stiff rig.

Een kromme hengel is altijd verbonden met een rig (die zijn werk goed heeft gedaan).

Pop-up

Voordat we ingaan op de details van deze twee rigs is het belangrijk om te weten waarom deze rigs met pop-up gevist worden. We weten allemaal dat een Pop-up een lekker attractief snoepje is voor onze vriend karper en de vangsten op deze ronde drijvende balletjes liegen er dan ook niet om. Toch is het zo dat ik mijn Pop-up rigs niet in iedere situatie wil inzetten. Pop-ups blijken in mijn ervaring het perfecte aas om snel aanbeten te forceren waarbij het vaak kleinere, ‘makkelijke’ vissen betreft. Pilootvissen, zoals Luc de Baets deze in zijn boek De Dunne Lijn noemt.

Pop-ups blijken in mijn ervaring het perfecte aas om snel aanbeten te forceren.

Deze vissen pakken dit opvallende haakaas veel sneller op dan hun grotere soortgenoten. Dit neemt niet weg dat er geen grote vissen gevangen worden met Pop-ups, maar gemiddeld zet ik een Pop-up rig niet in om gericht op de toppers van een water te vissen. Hiervoor zal ik liever met 18mm boilies vissen zonder poespas zoals fake mais of als snowman met felle Pop-ups. Een grote vis is niet voor niets groot geworden, die vreet het liefste (veel) bollen!

Staar je niet blind op Pop-ups. Voor de grotere vissen is een onopvallend 18mm haak-aas vaak veel effectiever.

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €7,95 per maand of €64,95 per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €7,95 per maand of €64,95,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

Trending

Bekijk ook

1