De KWO hulplijn: Braid, dyneema, gevlochten? Mark en Joachim over hun keuzes

Favoriet Favoriet
De KWO hulplijn: Braid, dyneema, gevlochten? Mark en Joachim over hun keuzes

Waar vroeger vooral nylon, en later ook de (hybride) fluorocarbon de standaard hoofdlijn was voor veel hengelaars, lijkt het gros van de karpervissers inmiddels toch (al dan niet gedeeltelijk) te zijn overgestapt op de gevlochten variant. Een dyneema of braid heeft veel voordelen ten opzichte van een mono hoofdlijn, zoals het ontbreken van rek. Dit is één van de vele eigenschappen van ook vele varianten. Welke kun je nou het beste gebruiken? In dit artikel zetten we de verschillen op een rij.


Mark Hofman: Voor vele vissers is nylon de standaard, maar ik kan me eerlijk gezegd niet heugen wanneer ik voor het laatst echt serieus met nylon gevist heb..? Ik ben echt een fan van gevlochten lijn. Vooral het aspect dat er geen rek op zit vind ik een enorm voordeel. Zo kan op elke afstand vissen, met strakke of slappe lijn en krijg ik alles op de kant goed en meteen door. Ik zou niet meer anders willen!

Mark drilt op Bled, uiteraard met gevlochten lijn.

Ik krijg regelmatig de vraag met welke lijn is vis… Om heel eerlijk te zijn heb ik laatste jaren met verschillende gevlochten gevist en ben ik nog nooit echt iets slechts tegen gekomen. Een miskoop zal je niet snel doen dus. De eigenschappen waar ik op let:

  1. Is de lijn sterk en schuurvast
    Kan hij tegen een stootje en bestaat hij bijvoorbeeld uit veel verschillende draden? Ik pak mijn gevlochten lijnen ook relatief dik. Dunner dan 34/100 ga ik niet. Zo voorkom ik problemen bij obstakels en scherpe taluds.

Dunner dan 34/00 ga ik niet.

  1. Is de lijn zinkend of semi zinkend
    Ik vis het liefst met een zinkende lijn. Voornamelijk omdat ik wat trauma’s aan de combi gevlochten lijn en boot heb overgehouden. Lekker laten afzinken dus die lijnen. Daarbij weet je ook dat de lijn netjes over de bodem loopt waar de vissen hopelijk aan het azen zijn.

Een gevlochten lijn moet altijd wat water opnemen voordat ie zinkt. Neem hier de tijd voor of gebruik een toploodje.

De gevlochten lijn die ik nu op mijn spoel heb is de Korda Sub Braid. Heerlijk lijntje, maar zinkt wel als een baksteen. Hou daar rekening mee! Als je liever een iets lichter lijntje wilt, maar wel eentje die goed onderwater gaat, kijk dan is naar de Slackliner van Strategy. Ook hier heb ik goed mee gevist!

Ook op Cassien vis ik het liefst met gevlochten lijn.

Joachim Stelma: Ik heb nylon eigenlijk al snel vaarwel gezegd bij de statische visserij. Ik ben er nooit fan van geweest. Herinneringen die ik eraan heb zijn vooral grote pruiken op m’n spoel. En ik heb er echt wel veel geprobeerd hoor! Nu wil ik natuurlijk niet zeggen dat alle mono lijnen slecht zijn maar gevlochten vind ik echt zo veel fijner.  Grote voordelen vind ik:

Nooit je lijn vervangen
Ik heb het op sommige molens echt al jaren zitten. Wel controleer ik regelmatig of er beschadigingen zijn. Is dit het geval dan knip ik er een stuk af en knoop ik er gewoon weer een nieuw stuk aan vast. De knoop is zo klein dat je daar echt niks van merkt tijdens het uitvaren of werpen. Is de lijn echt al oud dan spoel ik het over op een andere molen. Zo zit het oudste stuk onderop de spoel en het zelden gebruikte gedeelte is weer als nieuw! Gevlochten lijn is op lange termijn dus ook nog eens veel voordeliger.

Geen rek
Wat Mark al zei, dit is wel het grootste voordeel. Nu denk je misschien wat maakt dat beetje rek nou uit? Nou, op 100 meter is slechts tien procent rek al tien meter he. En het gebeurt niet zelden dat ik verder dan 100 meter lig te vissen. Nu is het niet zo dat een karper eerst tien meter kan zwemmen voordat jij een piepje krijgt, maar dat er marge is is zeker. Iets wat ik niet kan gebruiken als ik in de buurt van obstakels vis.

Met vissen op 400 meter afstand kan ik geen procentje rek gebruiken.

Sterkte
Men beweerde altijd dat gevlochten lijn minder sterk was maar ik vond nylon juist altijd kwetsbaar ogen. Het beschadigt (gevoelsmatig misschien) sneller en ziet er ook snel ‘gebruikt’ uit. Waar ik met een doorsnee mono lijn altijd bang ben dat ie op een moment gaat breken heb ik bij gevlochten draad juist altijd het idee dat ik er een olietanker nog mee kan binnen takelen.

Oke genoeg over de voordelen. Wat betreft het type gevlochten lijn ben ik niet zo kritisch. Zoals gezegd zijn er verschillen in de ‘zinkbaarheid’. Dat is iets waarover je goed moet nadenken alvorens je gaat aanschaffen. Vis je zoals ik bijvoorbeeld graag op rivieren, dan is een zinkende eigenschap eerder nadeel dan voordeel. Hoe meer die op de bodem plakt, hoe groter de kans op beschadiging of erger nog: lijnbreuk! Aangezien ik mijn lijnen ook graag boven water naar de overkant span met een breeklijntje heb ik er ook geen last van met uitvaren of drillen. Wil je je lijn juist laten afzinken dan is een te erg drijvende lijn wel echt een nadeel. Toplood biedt dan uitkomst, maar je lijn gaat dan alsnog wel zweven.

Veel wier en obstakels. Dan heb ik liever een drijvende lijn.

Bedenk dus goed waar je aan de slag gaat. Een semi zinkende lijn is op zich een uitkomst. Een nylon of fluorocarbon voorslag met flink wat rek is dan wel echt een must wat mij betreft. Een meter of tien is voldoende om de ergste klappen van de dril op te vangen, maar ook om de laatste meters op de bodem te ‘plakken’.

De gevlochten lijnen zijn er in allerlei prijscategorieën en ik heb er veel geprobeerd. Zelfs van Ali express, en ik moet je zeggen hier zitten ook echt prima producten bij. Voor zo’n vijf euro voor 500 meter kun je er ook gemakkelijk een paar testen natuurlijk. Voor het ruige rivierwerk pak ik dan wel altijd minimaal 40 lbs. Voor het doorsnee vissen is 30 lbs ook voldoende. Lijnen die ik nu op mijn spoelen heb zijn Gator Braid van PB Products en Slackliner van Strategy. Over beide lijnen ben ik zeer content, al pak ik op de Lot toch liever iets nóg sterkers.

Mark & Joachim