De Nash Combi Rig – Mike van Delft

Favoriet Favoriet
De Nash Combi Rig – Mike van Delft

Op het moment zijn er talloze rigs die wij karpervissers toepassen in onze visserij. Chods en Ronnie Rigs zijn momenteel erg “hot”. Mike van Delft heeft er lekker op los geknoopt, de ultieme rig is voor hem de Combi Rig. Waarom hij voor deze rig kiest en hoe je deze maakt, lees je in dit artikel.

Mike van Delft vertelt: We kunnen geen magazine openslaan of online platform openen of de meest geweldige doordachte rigs komen aan de orde. Voor ieder afzonderlijk watertype hanteren sommige onder ons de meest gemoderniseerde rigs met de daarbij behorende attributen wat naar eigen zeggen de montage nog completer maakt. Een Ronnie rig, Chods en de KD rig om maar eens wat beestjes bij naam te noemen zijn op dit moment een absolute hype. Nou ben ik de laatste die wil beweren dat bovengenoemde rigs niet uiterste effectief (kunnen) zijn. Ook ik snap maar al te goed dat we als echte jagers altijd maar opzoek zijn naar de “ultieme rig “.

Ook ik snap maar al te goed dat we als echte jagers altijd maar opzoek zijn naar de ultieme rig .

Mijn advies luidt dan ook: “knoop er maar lekker op los totdat je de rig hebt gevonden waarop je jezelf volledige kan focussen en deze rig voor 80% van jou visserij uiterst effectief is.” Voor mij is dit de zogenaamde “Combi Rig”. Ik maak al gebruik van deze rig sinds jaar en dag en durf deze rig op vrijwel iedere stek te positioneren. Hierbij komt er voor mij geen enkele twijfel opzetten over de efficiëntie van mijn rig en ben ik met deze aaspresentatie 100 procent overtuigd van de functionaliteit hiervan.

In deze blog wil ik jullie graag meenemen welke materialen ik hiervoor gebruik en zal ik dieper ingaan op de efficiëntie en functionaliteit van de voor mij ultieme rig: de combi-rig.

Benodigdheden

 • Skinlink 20 LB
 • Tungsten anti Tangle Sleeve (Long )
 • Quick Change Uni Swivel
 • Blow out Tube 0.75 mm
 • Pinpiont Twister size 5
 • Stripper Tool
 • Hook Kicker
 • Cutter
 • Cling-on Putty
 • Boilie needle
 • Extender Stops
 • Knot puller
Neem 25 tot 30 cm van het gecoate onderlijnmateriaal Skinlink 20lb. Dit materiaal heeft een duurzame en harde coating die er tevens voor zorgt dat je sterke knopen kunt leggen en die je niet kapottrekt bij het aantrekken van de knoop. Ook bevat dit materiaal een soepele kevlar binnenkern die enorm sterk en uiterste schuurbestendig is.
Verwijder de voorste 12 a 16 cm van de coating middels een Stripper Tool.
Maak een lus aan het einde van het gestripte gedeelte, deze lus zal als de “hair” gaan functioneren waarop je je aas kunt bevestigen
Schuif op de hair je boilie en bevestig een extender stop wat ervoor zal zorgdragen dat je aas perfect op de juiste plaats blijft zitten.
Schuif vanaf bovenaan op de onderlijn een stukje Blow out Tube (0.75 mm) en schuif deze door tot enkele centimeters boven de boilie. Prik hierna de haakpunt van een Pinpiont Twister (size 5) door de Blow out Tube. De Tube zal ervoor zorgdragen dat de hair mooi langs de haaksteel blijft hangen.
Haal vervolgens de onderlijn van buiten naar binnen door het oog van de haak. Hierna kun je perfect de lengte van de hair bepalen.
Wanneer je de lengte van de hair bepaald hebt kun je de haak bevestigen middels een Knotless Knot. Ik gebruik hiervoor niet meer dan 6 a 7 wikkelingen.
Knip de achterste ringlaag weg van een hook kicker en schuif deze op de onderlijn. Deze hook kicker zorgt ervoor dat de haaksteel word verlengt en bij een aasopname de haak sneller zal doen laten indraaien in de onderlip van de vis.
Plaats op het overgangsgedeelte van soepele naar het stijve materiaal een klein stukje cling-on putty. Dit zorgt ervoor dat de onderlijn mooi plat op de bodem komt te liggen en werkt ook nog eens mooi af.
Schuif een tungsten anti tangle sleeve (Long) op de onderlijn. Deze sleeve zal het in de war werpen voor een groot deel reduceren aangezien deze de onderlijn wegduwt van het lood. Tevens heb je met deze tungsten variant nog twee bijkomende voordelen, door zijn gewicht van de sleeve zal de onderlijn extra verzwaard worden en dus mooi plat op de bodem komen te liggen. Ook heeft deze sleeve in combinatie met het stijve onderlijnmateriaal een uitstekende recet-vermogen.
Knoop nu aan het uiteinde van de onderlijn een lus middels een achtknoop om de onderlijn te kunnen bevestigen aan een quick change uni swivel.

Naar mijn mening dankt deze onderlijn zijn succes aan het feit dat de vis moeite heeft met de combinatie van soepel en stijf materiaal. Zoals je goed kunt zie op de bovenstaande foto krijgt de vis bij een aasopname enkel de vrije bewegingsruimte van het soepele gedeelte van de rig (dit creëert vertrouwen). Wanneer dit bewegingsvrije gedeelte zich ook strekt staat het stijve gedeelte van de onderlijn direct in contact met het lood en zal de haak zich in de onderlip prikken.

Mike van Delft


Alle benodigdheden zijn terug te vinden op de website van Nash. Like ook de Facebookpagina om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes!

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl