De natuurlijke aanpak van James Hutton – Deel 2 – Tactiek en techniek

In het eerste deel van ‘De natuurlijke aanpak’ sprak het CC Moore team met James over de keuze van locatie en het aas. In dit tweede deel wordt het gebruik van slappe lijnen besproken, maar ook de rig die James graag inzet! Eenmal aangekomen bij deze onderwerpen is het ‘aasmoment’ aangebroken en weet hij een mooie vis te vangen!

De natuurlijke voermix van James die bestaat uit de ingredinten van CC Moore.

Het CC Moore team aan het woord: Op wierrijke wateren is er vaak veel activiteit van gevogelte. Dit komt door het vele natuurlijke voedsel dat zich in het wier bevindt. Bestaat er een manier om de vogels te doen stoppen met duiken naar je aas?

James aan het woord: Het antwoord is nee, niet echt. En van de redenen dat ik een mix met verschillende formaten aas gebruik is zodat wanneer de vogels op je stek duiken, ze onmogelijk alles kunnen pakken. Dan blijft er dus altijd wel wat over voor de karpers. Ik vind de vogels vaak nuttig. Ze geven duidelijk aan dat je stek kaalgevreten is wanneer ze duiken en zonder aas boven komen. Alsook wanneer er karper aanwezig is zullen de vogels hiervan schrikken.

Ik vind de vogels vaak nuttig!

De mix kan met behulp van een spomb bijgevoerd worden.

Slappe lijnen

James, vis je al je hengels in hetzelfde gebied en wat is het nut van je slappe lijnen?

Dat doe ik inderdaad, maar niet absurd dicht bij elkaar. Iedere rig ligt ongeveer een hengellengte van elkaar af. Daar is geen reden voor, dat is iets wat ik altijd al gedaan heb als ik met een natuurlijke mix vis. Het is gewoon een tactiek waar ik immens veel vertrouwen in heb. De fluorcarbon zorgt voor een goede camouflage aangezien deze sterk zinkt en mooi het bodemverloop volgt. Aangezien de karpers hier oud en wijs zijn is discretie een must.

Het is gewoon een tactiek waar ik immens veel vertrouwen in heb.

James vist vaak met slappe lijnen!

Aasmoment

Nu het ‘aasmoment’ er aan komt zit James vol spanning achter zijn hengels. Af en toe springt een vis over de aangevoerde stek en het duurt ook niet lang voor er een hengel afloopt.

Ik wist dat er n ging aflopen; de vis zat te dicht bij de stek om geen aanbeet te krijgen! Het frozen bloodworm haakaasje doet het weer, ze krijgen maar niet genoeg van het natuurlijk aas in het voorjaar.

De spiegel van 15 kilo die langs kwam tijdens het ‘aasmoment’.

Stekkeuze

In het net zat een mooie dertig ponds spiegel met een prachtige kastanjebruine kleur. Na het maken van de foto?s wilde ik James nog vragen stellen over de stek waar de vis gevangen was en waar hij op lette bij het kiezen ervan.

Dit zijn gebieden die regelmatig bezocht worden door de karper om zich te ontdoen van parasieten.

Zoals ik al zei probeer ik in het voorjaar op zoek te gaan naar een gebied met een kleibodem. Dit zijn gebieden die regelmatig bezocht worden door de karper om zich te ontdoen van parasieten. Als je dus een plek vindt met mooie, kleverige klei dan is de kans groot dat de vis niet ver weg is. De plek die ik nu bevis is ideaal voor de visserij die we nu doen. Aan n zijde heb ik een plek met slib waar bloedworm aanwezig is en aan de andere kant is een plek met klei die de karpers sowieso gebruiken om tegenaan te schuren.

Bij een juiste keuze van een stek hoeft het niet lang te duren of de hengel staat krom.

Oeverzone

Terwijl we genoten van een thee was James continu in een obstakel aan het klimmen dat in zijn oever lag?

Door het voorjaar heen komen de vissen meer en meer in de oeverzones en deze kunnen een perfecte holding voor ze zijn. Ik gooi dan ook steeds een handje of twee met aas in de obstakelrijke oever en houd dit in de gaten. Meestal komt er gedurende de dag iets over de stek om te azen. Nog iets belangrijks over de mix die ik gebruik is het feit dat de mix vrij compact is. Je kan er ballen van maken zoals met grondvoer en het met een onderhandse worp op de stek brengen. Het zinkt vrij snel en breekt mooi af op de bodem zodat er mooie hoopjes voer liggen. Je zal het duidelijk zien wanneer er een vis heeft geaasd op je stek. Er lopen dan banen door de hoopjes voer waar de karper het aas tot zich heeft genomen.

Vergeet ook nooit je eigen oeverzone!

Rigkeuze

Nu we bijna klaar zijn willen we het nog even kort over je rigs hebben. Deze zijn eigenlijk vrij simpel, verander je ze voor deze soort visserij?

Helemaal niet, ik hou ervan om alles zo simpel mogelijk te houden. Het is helemaal niet nodig om de dingen moeilijker te maken dan ze moeten zijn. Ik ben van mening dat zolang je er alles aan doet om zo discreet mogelijk te werk te gaan zoals met het haakaas de rigs perfect wegvallen op de bodem. Hierdoor wek je ook geen wantrouwen op bij de karper en zul je ze makkelijker vangen, zelfs op de allersimpelste rig.

Ik hou ervan om alles zo simpel mogelijk te houden.

Hoe eenvoudiger, hoe beter!

Mijn meest gebruikte rig is de german rig, deze is echt perfect voor het vissen met een wafter. De tweede rig die ik gebruik is een blow back rig. Het belangrijkste is denk ik het gebruik van een groot lood en een scherpe haak, combineer deze en je zal een rig hebben die je nooit in de steek laat.

“Een rig die mij nooit in de steek laat”.

Bedankt voor de goede tips James!

Bekijk ook de onderstaande video waar Kev Hewitts zijn Bloodworm Mix maakt. Een effectieve, natuurlijk voermix voor in het voorjaar!


Wil jij ook de producten die James gebruikt? Klik dan hier om de website van CC Moore te bezoeken!

Bekijk ook