Word KWO member

De Nederlandse Bazenkarpers van Rudy Lemmens

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

Sommige vissers vallen op in het karperwereldje omdat ze dikke bakken vangen. Anderen steken boven de meute uit omdat ze knotsgekke avonturen beleven. Iemand die op beide vlakken hard aan de weg timmert is de Limburgse ‘Nederbelg’ Rudy Lemmens. Zelden maakten we kennis met iemand die met meer passie met het karpervissen bezig is. 

De komende tijd zal Rudy regelmatig een artikel publiceren op KWO. Om hem wat beter te leren kennen introduceert Rudy zich in dit artikel én deelt hij twee bijzondere anekdotes uit zijn bestaan als karpervisser. Rudy is namelijk een riviervisser in hart en nieren en ondanks dat hij op diverse afgesloten meren karpers ving tot maar liefst 41,2 kg (De Mohikaan, destijds het nieuwe Benelux record) gaat zijn hart uit naar de oersterke (en mysterieuze) rivierkarpers. We laten Rudy zelf aan het woord!

Rudy-Lemmens

In oktober ’14 kwam deze Belgische gigant op de mat. #legendary

100% River addict

Vissen op de Nederlandse rivier de Maas is iets dat mij dagelijks bezig houdt. Groot, uitgestrekt, ruig, onbekend en er is de mogelijkheid om een onbekende gigant te vangen. Na een tiental jaar op hetzelfde stuk rivier te hebben gevist werd het tijd om te ‘verhuizen’. Vele machtige vissen zag ik voorbij komen, velen daarvan werden gedubbeld en sommige karpers zag ik vaker dan mijn vriendin destijds… Tsja, dan weet je dat het tijd is om naar andere oorden te vertrekken 🙂

Een koude wintervangst van anderhalf jaar terug.

Een koude wintervangst van anderhalf jaar terug.

De tien jaren karpervissen op dit ene stuk hebben me zoveel wijsheid gebracht op het gebied van trekroutes, (aas)gedrag en algemene kennis dat ik geen rivier meer vrees. Ik denk dat ik haast overal een (goede) inschatting kan maken hoe en waar ik een karper kan vangen. De kunst is om de gedachtes van de rivierkarpers te begrijpen en dan maakt het niet uit op welke rivier je vist. Dan ‘lees’ je het stuk rivier alsof je er al jaren komt.

Met de juiste portie ervaring kun je in ieder seizoen karpers vangen op de rivier.

Met de juiste portie ervaring kun je in ieder seizoen karpers vangen op de rivier.

Het riviervissen heeft me dan ook enorm veel mooie momenten gebracht. Zeker omdat ik bij alles wat ik doe voor het extreme ga!  Jullie kunnen vast wel begrijpen dat dit me al de nodige bijzondere anekdotes op heeft geleverd. Ik zal hieronder twee sessies beschrijven die voor eeuwig in mijn geheugen zijn gegrift, met gouden letters!

One in a million

We gaan een tijdje terug in de tijd en belanden vlak voor de paai op de rivier de Maas. Het plan was om een week te voeren op twee grindgaten en een stek op de rivier zelf. Deze grindgaten staan overigens in verbinding met de rivier en zijn zo’n 15 kilometer uit elkaar gelegen.

rudy-lemmens-rivier-karpervissen-sfeer

Als riviervisser kom je op de mooiste stekken!

De week ervoor hebben we een dag geheel gespendeerd aan het zoeken van stekken. Dit houdt in: veel rondrijden en flinke wandeltochten maken met een paar zakken bollen in de rugzak. Wederom kozen we voor een attractieve Squid bol. Onderschat niet de kracht van een goede boilie. Zeker bij langere voercampagnes is goed aas (zelfs op de rivier) een belangrijk onderdeel van de strategie.

Na een week voorvoeren was het eindelijk ‘fishing time’. Na een hoop sleepwerk en peddelen kwamen we rond de middag aan op de stek. We maakten onze spullen klaar en half de middag gingen de hengels te water. Het duurde geen uur alvorens we beiden met een kromme pook in onze pollen stonden. Even later lagen er twee oude rivierstrijders op de mat. De impact die deze oude karaktervissen op ons hadden is met geen pen te beschrijven. Vissen die waarschijnlijk al op de Maas rondzwommen voordat de meeste Community members geboren waren.

Bammmm! Een monsterkarper van de rivier de Maas.

Bammmm! Een monsterkarper van de rivier de Maas.

Maar hier lieten we het niet bij. De (voer)strategie was de juiste geweest en we vingen zes vissen op anderhalve dag tijd. Stuk voor stuk BAKKEN! Daarna viel het stil en dat was het sein om in te pakken en een aantal uur over de Maas te cruisen… Op naar stek 2!

Verkassen, het hoort er bij en ik doe het graag!

Verkassen, het hoort er bij en ik doe het graag!

Met 1 peddel en alle spullen op de boot was het een hels karwei om op de volgende voerstek te geraken. Dit ging niet zonder slag of stoot en op den duur stond er zelfs water in de boot. Maar goed, alle ellende was direct vergeten toen we aankwamen op de stek. Vol vertrouwen werden de rigs ‘spot on’ gelegd en wat denk je..? Een keiharde BLANK was ons deel!

" Sometimes you win, sometimes you lose!"

Ja mensen, ook dat hoort bij riviervissen en dat maakt het dan ook weer zo mooi! Na zo’n teleurstelling heb ik de hele terugreis in gedachten wat ik had kunnen vangen en dat is hetgeen wat mijn gedreven houdt. De kans op die ene perfecte oude strijder (of een paar als het écht mee zit), dáár doen we het voor!

Al is het soms gekkenwerk…

rudy-lemmens-rivier-karpervissen-kanon

Nog zo’n unieke rivierkarper uit een memorabele sessie.

Robin, mijn target op de rivier

Door de jaren heen heb ik veel mooie karpers mogen vangen. Echter, het zijn nimmer de kilo’s die mij bijblijven, maar altijd het verhaal dat de vangst met zich mee draagt. Het verhaal achter de vangst van ‘Robin’ is voor mij dan ook enorm emotioneel.

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

of

Trending

Bekijk ook