ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

De praktische aanpak van Mario Gijbels: Targetvissen, de laatste meter en meer!

Favoriet Favoriet
De praktische aanpak van Mario Gijbels: Targetvissen, de laatste meter en meer!

Onze Belgische vriend Mario Gijbels heeft al tal van brute vissen van zijn lijstje af mogen strepen en dat is beslist geen toeval. Hij houdt rekening met zowel aspecten binnen zijn targetvisserij als erbuiten en in dit artikel doet hij een boekje open over zijn tactiek!


Vangstdatum

Mario Gijbels aan het woord: Wanneer ik een nieuw target op het oog heb, wil ik zoveel mogelijk afweten van die vis en zijn of haar verleden. Een gewichtig punt waar ik op let is de data waarop de desbetreffende vis is gevangen. Zo heb ik bij bepaalde vissen een patroon ontdekt wat vangstmeldingen betreft.

Sommige vissen worden echt op of rond vaste datums gevangen.

Wanneer ik bijvoorbeeld bemerkte dat één van mijn targetvissen al twee of drie keer op 25 mei werd gevangen, dan zorgde ik ervoor dat ik komend jaar op en rond die periode zat te vissen. Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar dit heeft zijn vruchten al meermaals afgeworpen!

Targetvissen is een visserij die Mario graag doet.

Locatie

Niet alleen de datum van de vangsten van een bepaalde targetvis bestudeer ik, ook de juiste locatie is iets waar ik veel belang aan hecht. Ik heb al meermaals meegemaakt dat ik mijn absolute targetvis met het blote oog kon spotten. Zo kon ik na verloop van tijd een bepaalde trekroute ontdekken.

Als je jouw target in volle glorie kan spotten, is dat een heel belangrijke bron van informatie!

Vissen hebben blijkbaar voorkeuren voor bepaalde zones om zich op te houden. Als je die weet te vinden, ben je een flinke stap dichterbij het vangen van jouw targetvis!

Aas

Contact met andere vissers op het water kan echt heel belangrijk zijn. Het is namelijk niet alleen handig om te weten op welke de datum de vis eerder is gevangen…

Het komt namelijk vaak voor dat een vis voornamelijk op zoet of vismeel wordt gevangen.

De locatie en het aas waarmee de vis gevangen is, is uiteraard ook gouden informatie. Het komt namelijk vaak voor dat een vis voornamelijk op zoet of vismeel wordt gevangen.

Ook vissen hebben voorkeuren wat aas betreft, dus speel daarop in!

Het in de gaten houden van welke vissen ik vang op een bepaald soort aas, is ook een onderdeel van mijn strategie. Ik maakte al meermaals mee dat ik moeilijk vangbare vissen dubbelde terwijl de targetvis de dans bleef ontspringen.

Verschillende smaken combineren kan dus zeker lonen.

In dat geval kan het lonen om het aas te veranderen én dat hoeven echt niet persé boilies te zijn. Bijna elke vis houdt van maïs, een aassoort dat ik ook ontzettend graag inzet indien dat mogelijk is.

De laatste meter

Daarnaast probeer ik echt van alles uit langs de waterkant, al betrap ik mezelf erop dat ik vaak terugval op mijn oude vertrouwde gewoontes. Zo ook bij mijn laatste meter. Die beschouw ik als één van de belangrijkste aspecten in mijn visserij. Want zelfs met het beste aas op de beste locatie, ga je niet vangen zonder een scherpe haak. 😉

De laatste meter is van cruciaal belang voor Mario.

Loodsysteem

Ik vis enorm graag met fluorcarbon. Het gebruik hiervan zal volgens mij minder uitmaken op troebele wateren, dus dan durf ik er ook wel vanaf te stappen. Qua loodsysteem ligt mijn vertrouwen bij het Central Shocker Systeem van Pole Position, waarbij de vis wordt geprikt vanuit het zwaarste punt van het lood.

Het Central Shocker systeem van Pole Position.

Hoewel ik op onderwaterbeelden dacht te zien dat het niet zó veel uit zou maken, denk ik toch dat het op lange termijn nét die paar extra vissen heeft opgeleverd. Dit systeem gebruik ik graag in combinatie met een korte rig, zodat de vis gewoonweg snel wordt geprikt.

Mario maakt graag gebruik van een korte rig.

Rigkeuze

Ik val zoals eerder gezegd, vaak terug op mijn oude vertrouwde rigs. Soepele korte rigs met een snel prikkende longshank haak in combinatie met een line-aligner. Deze combo bezorgde me al heel wat potten goud! 😉

Mario gebruikt graag longhanks.

Ik let echter wel goed op de omstandigheden, omdat long-shanks bijvoorbeeld lang niet altijd de beste houvast geven. Wanneer ik op grote afstand vis op een water met veel wier, zal ik eerder voor een langere rig met een klauwhaak kiezen. Deze bieden mij dan meer houvast.

In wierrijke omstandigheden schakelt Mario liever over naar een klauwhaak.

Dressuur

Wanneer ik op een water vis waar veel dressuur heerst, zet ik graag een rekker-rig in. Dat betekent dat er elasticiteit in mijn rig zit waardoor er constante druk op de haak wordt uitgeoefend. Ik gebruik ook liever geen klauwhaak op dressuurwateren. Te vaak maakte ik mee dat ik enkel losse piepen kreeg. Met een korte rig, waarbij de haak direct prikt, had ik hier veel minder last van.

De grootste karper van de Benelux werd zelfs tweemaal door Mario gestrikt.

Het komt erop neer dat ik mijn sessies heel goed probeer voor te bereiden. Inspelen op hetgeen dat er gebeurt vind ik heel belangrijk. Of veranderingen in mijn aanpak nu echt hebben gezorgd voor veel gevangen targetvissen, betwijfel ik. Maar één ding is zeker: het zorgt voor die kleine, maar bijzonder waardevolle beetjes extra!

Mario is een targetvisser pur sang, de resultaten liegen er niet om.

Check zeker de Studio Talk die op onze Community staat. Hierin ga ik een stuk dieper in op de bovengenoemde aspecten!

Succes!

Mario Gijbels


Volg Mario zeker op Instagram en Facebook! Op de site van Dreambaits kan je de producten van zijn aasfirma bekijken.

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl