De strijd aan met natuurlijk voedsel – Jonny Old

Favoriet Favoriet
De strijd aan met natuurlijk voedsel – Jonny Old

Excuses voor een blank zoeken we helaas allemaal wel eens, een veelgehoorde daarvan is dat er op een water (te)veel natuurlijk voedsel aanwezig is. Karpers geven normaal gesproken nou eenmaal de voorkeur aan natuurlijk voedsel, en als dat er dan in grote getale aanwezig is kan het lastig worden ze te verleiden tot een aanbeet. CC Moore man Jonny Old heeft met Solid Bags en een dodelijke voermix mogelijk een oplossing…

Zou dit de oplossing zijn?


Jonny Old aan het woord: Je hoort vissers vaak zeggen dat het natuurlijk voedsel “uitkomt”, een term die vaak gebruikt wordt in die periode op de karperkalender waarbij het leven in en rondom het water in volle bloei is en de karpers hier volop gebruik van maken. Het is moeilijk te voorspellen wanneer deze periode aanbreekt, het kan van de ene op de andere dag gebeuren dat ineens alle aanbeten stilvallen en de vissen zich compleet focussen op het aanwezige natuurlijke voedsel.

Met veel natuurlijk voedsel kan het verdraaid lastig zijn om een karper te vangen.

Zeker op heldere wateren met veel wier en slib kunnen de karpers vaker en langer overschakelen op natuurlijk voedsel. Op zulke momenten lijkt niks te werken. Maar niets is minder waar, met de juiste aanpak en methodes lukt het wel. Al een aantal jaar maak ik gebruik van pva-zakjes met een natuurlijke mix wanneer ik merk dat een standaard boilieaanpak niet lijkt te werken.

Als vissen met boilies niet werkt, moet je wat anders proberen.

In dit artikel bespreek ik met jullie hoe ik mijn mix bereid en hoe ik deze succesvol inzet. De mix geeft me een echt voordeel gedurende het voorjaar en de zomer wanneer het natuurlijk voedsel sterk aanwezig is. Het is een aanpak die me al veel succes bezorgd heeft op moeilijke wateren in het verleden. Het geeft me de mogelijkheid om mijn haakaas effectief tussen het wier te positioneren met een massa van attractie er rond.

Dit moet toch een karper kunnen verleiden?

De natuurlijke mix die ik gebruik kwam tot stand toen ik een estate lake beviste dat zeer wierrijk was en vol zat met natuurlijk voedsel. Dit water heeft altijd al als moeilijk te boek gestaan. Naar mijn mening kwam dat doordat de vis zich meer focuste op het natuurlijke voedsel dan het voer van de vissers zoals boilies en fel gekleurde pop-ups die velen (lees: de meesten) er gebruiken. Ik nam een gok en gooide mijn aanpak om: ik opteerde voor pva-zakjes gecombineerd met een subtiele toch fantastische mix die niet alleen attractief is maar ook het natuurlijke voedsel in de vele modderige plekjes nabootst dankzij de toevoeging van enkele ingrediënten.

De basis voor de mix bestaat uit pellets, niks nieuws maar de juiste soort pellet is van groot belang. Deze moeten namelijk klein zijn en dingen zoals slakjes en dergelijke nabootsen. Daarom opteer ik voor de donkere Belachan Bag Mix pellets. Deze pellets zijn donker van kleur waardoor ze minder goed opvallen maar dat maken ze meer dan goed door de enorme attractie die ze loslaten. De Belachan pellets wekken ook minder argwaan op bij de karper.

De basis bestaat uit donkere Belachan Bag Mix pellets.

Je had misschien al opgemerkt dat ik een donker haakaas gebruik, een van de matchende Balanced Hookbaits in een zwarte kleur om bij het geheel te passen. Een felgekleurd haakaas zou bij het gebruik van deze mix te fel opvallen waardoor de karper het sneller zal associëren met gevaar.

Gebruik geen (veelgebruikt) haakaas met felle kleuren, maar vis juist onopvallend.

Aan de mix voeg ik wat andere natuurlijke ingrediënten toe die het geheel nog aantrekkelijker maken. Ik kies voor Frozen Water Snails, deze zijn visueel attractief en voegen zouten en een mooie crunch aan het geheel toe. Ook maak ik gebruik van hennep. Karpers krijgen hier niet genoeg van en azen hier zeer gulzig op. De witte kiem van het hennepzaad lijkt ook op kleine slakjes op de bodem, een echte edge in het voorjaar.

Hennep is altijd dodelijk.

Daarnaast voeg ik Frozen Water Snails toe.

De twee andere additieven zijn gebaseerd op het triggeren van de zintuigen van de karper zoals GLM, dat zeer veel zouten bevat. Zout is één van de mineralen die de karpers nodig hebben in het vroege voorjaar.

Wanneer alles gemengd is zorgt dit voor een subtiele maar uiterst attractieve aanpak die totaal anders is dan wat velen doen. Ik bied de mix aan door middel van een solid bag zodat ik er zeker van ben dat mijn haakaas te allen tijde perfect gepositioneerd is in het deel van het water waar zich de het meeste activiteit voordoet.

Wanneer ik aan het water aan kom zoek ik eerst naar tekenen van karper alvorens ik besluit waar te vissen. Door gebruik te maken van een solid bag ben ik er zeker van dat mijn haakaas op elk type bodem perfect aangeboden is, dat wil zeggen dat ik minder tijd hoef te spenderen aan het zoeken naar plekken met een marker of een stuk lood en zo de karpers verstoor.

Door gebruik te maken van een solid bag ben ik er zeker van dat mijn haakaas op elk type bodem perfect aangeboden is.

Soms is het heel duidelijk zichtbaar dat de karpers gefocust zijn op het natuurlijke voedsel. Let daarbij op zaken als grote bellenplakkaten, wier dat losgewoeld is van de bodem en plekken van troebel water door azende vis. Wanneer je deze tekenen ziet loont het zeker om hier je solid bag aan te bieden. Wanneer je je solid bag zeer strak knoopt zorg je er voor dat deze mooi bovenop slib en dergelijke komt te liggen. Hierdoor zal je haakaas altijd bereikbaar zijn voor de karper.

Wanneer je je solid bag zeer strak knoopt zorg je er voor dat deze mooi bovenop slib en dergelijke komt te liggen. Hierdoor zal je haakaas altijd bereikbaar zijn voor de karper.

Mijn solid bag set-up is zeer simpel; een lengte leadcore waar het mag, een groot inline lood en een korte ronnie rig welke gebruikt kan worden met een pop-up of een wafter. Ik opteer persoonlijk voor een wafter aangezien ik van mening ben dat wanneer de karper zo gefocust is op het natuurlijke voedsel dat aanwezig is ze zeer dicht bij de bodem azen. Het grote inline lood zorgt ervoor dat wanneer de karper zeer nauwkeurig aast ze eigenlijk meteen gehaakt worden.

Ik raad je zeker aan om deze tactiek eens te gebruiken. Wanneer je een solid bag en een subtiel, natuurlijk haakaas gebruikt in de zones waar de vis met vertrouwen aast, mag je er zeker van zijn dat de meeste vissen voor het blok gaan. Doe er dit voorjaar zeker je voordeel mee en wie weet ben jij die moeilijke vissen wel te slim af!

Jonny Old


De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl