ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

De zomer afronden en het najaar succesvol in gaan – Tips van Vincent Van den Abeele

Favoriet Favoriet
De zomer afronden en het najaar succesvol in gaan – Tips van Vincent Van den Abeele

Nu de zomer ten einde loopt gaan we langzaamaan richting het najaar. In deze periode kun je maximaal vangen, mits je de juiste techniek en tactiek gebruikt. In dit artikel vertelt Vincent van Dreambaits over zijn bewezen aanpak in deze periode, zodat ook jij maximaal resultaat kunt behalen!


Vincent van Dreambaits aan het woord: Met de dalende temperaturen, kortere dagen en langere nachten is het startsignaal voor het najaarsoffensief gegeven. Een periode die ik steevast elk jaar maar al te graag meeneem. Of beter nog, het is ook de opbouw van mijn winterseizoen!

“Tijd om de zomer af te ronden en het najaar succesvol in te gaan!”

Experimenteren

Tijdens de zomermaanden durf ik nogal te experimenteren qua stekken en tactieken, om me zo tegen eind augustus vast te prikken op één zone en deze regelmatig te bevissen. Korte nachtjes tijdens de werkweek geven me de gelegenheid om een stek of zone regelmatig te bevissen en zo te ontdekken wat de vissen doen onder welke omstandigheden. Door alle factoren aandachtig bij te houden en te koppelen aan vangsten en/of blanken kan ik het najaar vruchtbaar starten. Zodra je voldoende info hebt gewonnen en je zo op de juiste moment op de juiste plek zit, vallen de puzzelstukken uiteindelijk wel in elkaar!

Het gedrag van de vissen probeert Vincent te ontdekken tijdens korte nachtjes vissen.

Tijdens de opbouw van mijn nazomer/najaarsstekken verkies ik om twee aassoorten te gebruiken. Twee verschillende aasjes om een groter bereik te krijgen qua vissen. Het liefst combineer ik een zoete- en een vismeelbol.

Twee verschillende aasjes om een groter bereik te krijgen qua vissen.

Ik ben een fervent gebruiker van de Vitella en daaraan koppel ik de Voodoo+. Niet echt een vismeelbol, maar dit komt door het desbetreffende water waar vismeel een ‘no go’ is.

Vincent is fervent gebruiker van de Vitella in combinatie met de Voodoo+.

Vitelle en VooDoo+

De Vitella is een licht zurig/fruitig snel verteerbaar en vezelrijk aas met een aparte samenstelling van gefermenteerde ingrediënten, gestabiliseerde vitaminen en Aloë Vera. Inzetbaar gedurende het gehele jaar, maar later hierover meer. De VooDoo+ is een foodbait met een nieuwe proteïnebron en het typerende bessenaroma met een erg lage PH wat het uniek maakt.

De Voodoo+ is speciaal ontwikkeld om de dressuur te doorbreken!

Ik gebruik beide aasjes in een combinatie van 15, 20 en 25 millimeter om de stek op te bouwen. Deze beide aassoorten kunnen samen rijkelijk gestrooid worden waardoor je een groot gebied kunt aanvoeren zonder te verzadigen wanneer het niet echt hard loopt. Door de unieke samenstelling van beide aasjes en de grote voerzones krijg je snel een aasherkenning en gaan ze met vertrouwen azen. Ook door het gebruik te maken van verschillende diameters krijg je minder snel argwaan en krijg je vlotter azende karpers.

Door het gebruik van verschillende diameter krijg je minder snel argwaan.

Aas voor het najaar

In normale situaties zou ik de Krill&Octopus of Umami gebruiken met de VooDoo+ omdat dit ook echte foodbaits zijn en dus meer aanleunen met waar een karper naar op zoek is in het najaar. Echter ben ik een fervent wintervisser en kies ik ervoor om na de najaarscampagne gewoon verder door te gaan.

Ik ben een fervent wintervisser en kies ervoor om na de najaarscampagne gewoon verder door te gaan!

Door in het najaar reeds een aas te gebruiken welke je in de winter ook kan gebruiken krijg je een aasgewenning gedurende vier á vijf maanden en kan je daar de vruchen van plukken. Dit wil wel zeggen dat er tijdens het najaar gemiddeld wat meer kilo aas te water gaat van de Vitella (verteerbaarheid gaat sneller), maar dus ook op een grotere zone en dus een groter bereik naar vissen.

“Mijn favoriete jaargetijde is toch wel de winter!”

Vertrouwen

Naarmate het najaar vordert azen de vissen met meer vertrouwen en gaan ze specifiek richting de boilies. Door de voorbije maanden heen hebben vele vissen zich reeds laten verleiden door een fluo aasje of single pop-up. In deze periode draait het echt om eten en zullen ze al snel een felle snowman of pop-up laten liggen en ook dressuur zal hier zeker aan bijdragen. Vanwege deze dressuur kies ik steeds voor een “match the hatch” aanpak. Hiermee bedoel ik dat de vissen met vertrouwen het aas aannemen en je dus beter met bodemaas, wafter, pop-up of snowman in identieke kleuren en geuren kan vissen.

Een “match the hatch” aanpak.

Mijn voorkeur gaat uit naar een combinatie van de Vitella en Voodoo+ op de hair. Dit kan een snowman variant zijn, maar ook gewoon twee wafters op de hair.

Een uitgebalanceerde rig gaat nu eenmaal vlotter binnen dan een met de haak verzwaarde boilie!

Ik zal steeds proberen om het haakgewicht tot een minimum te brengen en dus uitgebalanceerd te vissen. Een uitgebalanceerde rig gaat nu eenmaal vlotter binnen dan een met haak verzwaarde boilie!

Een prachtige spiegel voor Vincent!

Zuidwesterstorm

Tijdens het schrijven van dit artikel doe ik een kort nachtje ter voorbereiding van de najaarstekken. Een heerlijke zuidwesterstorm komt stilaan los en ik weet reeds door de voorbereidingen van afgelopen weken waar ik nu moet zijn. Een bevriende visser ving enkele dagen terug niet zo ver van de stek nog een vis die de VooDoo+ ontlaste. Voor hem een grappig moment al dat blauw op de mat, voor mij een teken dat de vissen het aas gevonden hebben en er gretig op zaten. Vertrouwen tijdens je visserij is van uiterst groot belang! Dat is voor aas, montages maar ook de stek, weersomstandigheden en situatie zo. Hoe meer je als visser van deze factoren kan beïnvloeden en of bepalen, hoe meer succes je kunt boeken.

Een geweldig nachtje voor Vincent tijdens een zuidwesterstorm.

Afgelopen nacht was geweldig. Reeds om elf uur in de avond lag er een klein schubje in het net, iets later de nacht volgden er nog vier aanbeten waarbij ik bij meerdere vissen duidelijk kon merken dat ze de stek al bezocht hadden. Afgelopen weken kon ik elke geviste nacht afsluiten met een vangst en nu waren de factoren zo goed dat ik zeer goed wist dat het los zou gaan en zo geschiedde het. Nu alles opruimen en richting huis om de werkdag te beginnen. Ik ben benieuwd wat de komende weken en maanden me nog gaat brengen…

Succes alvast bij jullie najaar en geniet van je visserij, want daar doen we het tenslotte voor!

Vincent


Wil je meer weten of de Vitella en/of Voodoo+ boilies van Dreambaits? Klik dan hier! Naast boilies heeft Dreambaits nog veel meer karperaas in het assortiment.

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl