ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Diep of ondiep vissen in de winter? Wij vroegen het 3 experts!

Favoriet Favoriet
Diep of ondiep vissen in de winter? Wij vroegen het 3 experts!

Wintervissen kan behoorlijk uitdagend zijn, maar door op de juiste plek te vissen kun je ook in deze periode succes boeken. Maar waar is die ‘juiste plek’ dan eigenlijk? Diep, of juist ondiep? Wij vroegen het Mark Hofman, Martin Post en Pieter van de Werfhorst!

De winter is prachtig, maar de visserij kan taai zijn. Wie weet boek jij succes na het lezen van dit artikel! Foto credit: Nick Turelinckx

Mark Hofman – Bakken op ondiep water

Mark aan het woord: Als je in de winter karpers wil vangen, dan moet je op diep water vissen… Toch? Dat is iets wat ik vaak hoorde in ieder geval. Ik ben er inmiddels uit de praktijk wel achter niets minder waar is. Natuurlijk kun je vis op diep water vangen in de winter, maar het aantal mooie wintervangsten wat ik op (echt) ondiep water heb gedaan is niet meer op één hand te tellen.

Je hoeft in de winter niet altijd diep te vissen om succesvol te zijn!

Ik hou voor mezelf een beetje deze theorie aan: Als het water afkoelt in het najaar kun je de vissen goed vangen op de diepere delen van het water. Als het water echter op zijn koudste punt is, of is geweest, dan kun je juist de vissen ook op de ondiepe delen vinden. 

Als het koudste punt is geweest, kun je de vissen vaak ook op ondiepe delen vinden.

Net zoals altijd speelt het weer een grote rol. Als je mild winterweer hebt met bijvoorbeeld een warmere wind (zuid of zuidwest) dan warmt het ondiepere water sneller op dan het diepe en dat vinden de karpers fijn! Beschutting vinden de karper ook prettig in de winter en vaak zijn deze beschutte plekken ook op de ondiepere delen of langs de kant te vinden.

Beschutting is iets wat de karpers waarderen in de winterperiode.

Denk bijvoorbeeld aan rietkragen en omgevallen bomen. Het lijkt dan haast niet uit te maken hoe weinig water er op deze spots staat. Het zou niet voor het eerst zijn dat ik een dikke bak in het riet zie liggen op 50 centimeter water terwijl het vriest! Hou dus zeker een oog op de ondiepe spots van het water de komende weken 😉

Hou een oogje op de ondiepe spots de komende weken! Wie weet kan ook jij succes boeken.

Martin Post – Temperatuursschommelingen

Martin vertelt: Over het algemeen probeer ik de ondiepe wateren te bevissen in de winter. Deze wateren reageren vaak wat sneller op temperatuursschommelingen, vooral in positieve zin.

Martin kiest zijn winterwateren zorgvuldig uit.

In de koudere weken zijn deze wateren meestal lastig, maar in de afgelopen winters hadden we vaak wat warmere periodes en dan zie je de watertemperatuur met een paar graden stijgen, zeker als dit samenvalt met (warme) wind. De vissen reageren op deze temperatuursstijgingen en worden erdoor geactiveerd!

Vissen zijn gevoelig voor temperatuursschommelingen, dus speel daar vooral op in!

Zoals je begrijpt kies ik mijn vismomenten dus heel bewust uit. Al zijn deze momenten heel kort, het kan wel genoeg zijn om een paar vissen te vangen. Mocht ik op diep water aan de slag willen gaan, dan zou ik het eigenlijk alleen maar doen op wateren die ik langdurig heb aangevoerd.

Door lange tijd te blijven voeren, kun je in de winter succesvol zijn!

Denk dan aan een voercampagne van enkele weken lang en dan het liefst vanuit het najaar de winter in. Dan kun je in het najaar op diep water zeker succesvol zijn! Kun je die voorbereiding niet doen en moet je het vooral instant doen, dan zou ik kiezen voor ondiepe wateren. Succes!

Fish on! Het doorvoeren heeft geloond.

Pieter van de Werfhorst – Dieptemeter is een must!

Pieter aan het woord: Het is eigenlijk heel simpel: als je op ondiep water zit, kun je niet diep vissen. Het is dus afhankelijk van het type water of je überhaupt een keuze hoeft te maken tussen diep of ondiep vissen.

Diep of ondiep vissen is afhankelijk van het type water.

Vis je op een dieper water met weinig ondieptes, dan zoek ik de taluds, plateaus en richeltjes op. Mijn ervaring is dat de vissen vaak net achter dit soort bodemstructuren hangen, en dan meestal niet eens helemaal onderaan maar juist bovenop de rand.

Taluds, plateaus en richeltjes zijn het hele jaar door belangrijk, maar zeker in de winter kun je daar het verschil mee maken!

Ik merk dat ik dit soort plekken tegenwoordig steeds fanatieker aan het zoeken ben in de winter. Een goede dieptemeter is daarbij natuurlijk een must. Met de hedendaagse Raymarines, Lowrance, Garmins, Hummingbirds en Deeper kun je ontzettend snel vis spotten en vaak zie je ze zelfs hangen tegen zo’n plateau of richeltje aan. Heb je ze eenmaal gevonden, dan zijn ze ook vaak wel te vangen!

Weet je ze te vinden, dan kun je ze vaak ook vangen!

Vaak is het dus een kwestie van vinden = vangen. Met een single hookbait of eventueel wat verkruimeld aas en pellets zijn ze vaak wel te verleiden.

Een flink gesoakt single hookbait’je in de winter kan goud waard zijn!

Technologie is onmisbaar

Ik heb echter ook wel eens meegemaakt dat ik de vissen op diep water tussen het riet wist te vangen, op slechts één meter water. Het is dus niet zo dat ik één antwoord heb op de vraag van ondiep of diep vissen. Ik heb talloze voorbeelden van sessies op diep water, waar ik de vissen in de winterperiode ondiep wist te vangen. Ik ken bijvoorbeeld een aantal havens waar ik ze vang op 1.5 tot 2 meter diepte, terwijl ik ook weet dat er gaten van meer dan 10 meter diep zijn!

Er bestaat niet één definitief antwoord op de vraag van ondiep of diep vissen. Ga vooral actief op zoek naar de vis!

Het is misschien voornamelijk de beschutting en de rust die de vissen zoeken. Dat hoeft niet altijd in de luwte of diep te zijn, maar het kan op meerdere plekken.

Rust en beschutting: twee eigenschappen van een stek die in de winter belangrijk kunnen zijn!

Ik zou wel aanraden om in ieder geval een hele goede dieptemeter te gebruiken. Ik merk zelf dat ik dankzij de CHIRP+ die ik in mijn voerboot heb laten bouwen vaak vissen vang door domweg een rondje te varen en mijn aas te droppen op plekken waar ik ‘vlekken’ in het scherm zie. De technologie is dus onmisbaar in de winter!

Soms vang ik domweg vissen door mijn aas te droppen op ‘vlekken’ die ik in het scherm zie.

Vergeet ook de drone niet, waarmee je ze zelfs in de winter op ondiepe plekken tegen kunt komen. Rietkragen en dergelijken blijven populair!


Hopelijk hebben jullie iets aan de visie van deze drie vissers gehad. Mark, Martin en Pieter: bedankt voor jullie bijdrages!

KWO Redactie

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl