Dit is waarom ik fan ben van gevlochten lijn – Elliott Gray

Favoriet Favoriet
Dit is waarom ik fan ben van gevlochten lijn – Elliott Gray

Ik heb toch wel spijt dat ik de gevlochten lijnen niet eerder een kans heb gegeven…

Zo luiden de overtuigende woorden van Elliott Gray. Op de markt zijn er verschillende hoofdlijnen, zo heb je bijvoorbeeld nylon, fluorocarbon en gevlochten lijn. De Engelse visser, en vriend van Korda, Elliott Gray heeft voor het laatste gekozen en zal je vertellen waarom!


Elliot Gray vertelt: Door de jaren heen werd mijn interesse naar het gebruik van gevlochten lijn steeds groter. In 2014 besloot ik het gewoon eens te proberen, een beslissing waar ik zeker geen spijt van heb.

Jarenlang heb ik enkel nylon en fluorcarbon als hoofdlijnen gebruik. Als je dan ineens gevlochten lijn gebruikt is dat een wereld van verschil. Wat gelijk opvalt is het ontbreken van rek. Daarnaast is een goede gevlochten lijn ook ontzettend robuust en ook nog eens veel soepeler dan monofilament lijnen, eigenschappen die mij enorm aanspreken.

Weet waar je vist

Ik ben altijd heel nauwkeurig geweest met het zoeken naar stekken. Wanneer ik een gebied wil bevissen vind ik het fijn om het water goed in kaart te brengen. Ik gebruik hiervoor de markerhengel, vooral sinds de opkomst van de distance sticks. De distance sticks zijn handig om de afstanden naar de stekken te onthouden, zo kan je vooraf de plekjes zoeken en deze later bevissen.

Voor het vissen bij obstakels is er niks beter dan braid.

De voorbereidingen zullen zich later zeker terugbetalen. Bij het uitpeilen van een stek met de markerhengel kan je het beste gebruik maken van een gevlochten lijn, omdat je hierdoor goed kan voelen hoe de bodem is. Ligt er wier? Ligt er modder? Het is belangrijk om te weten wat je precies voor je neus hebt. Met een peildobber kan je daarnaast ook nog is uitzoeken hoe diep het is. Na dit werk gedaan te hebben kan je op dezelfde plekken vissen met je normale vishengels. En aangezien ik daar tegenwoordig ook een rekloze lijn op heb, kan ik op exact dezelfde plek werpen.

Een paar snelle worpen hielpen mij de plek vinden waar ik deze mooie spiegel ving.

Zelfs als je geen zin of de mogelijkheid hebt om het gebied waarin je vist goed in kaart te brengen, kan de gevlochten lijn een groot voordeel meebrengen. Door je onderlijn snel uit de ‘quick change wartel’ te halen en enkele keren te gooien met enkel een stuk lood aan je hengel kan je de bodem goed aftasten. In verhouding tot een nylon lijn zal je zo zelfs met je vishengels veel meer voelen en sneller een beeld krijgen van de te verwachten omstandigheden. Als je na een paar worpen een goed plekje denkt te hebben gevonden, hoef je de lijn alleen nog maar onder de lijnclip van je molen te stoppen. Bij de volgende worp hang je dan alleen nog de onderlijn in je wartel.

Na het vinden van een plekje hoef ik enkel nog de rig te bevestigen.

Precies werpen

Door het ontbreken van rek zal je bij het gebruik van de lijnclip tijdens het werpen ook veel accurater zijn. Iedereen die regelmatig tegen obstakels vist zal het wel kennen: “Je denkt perfect te hebben geclipt en de volgende worp vliegt je rig alsnog in de struiken”. Dit komt in negen van de tien gevallen door de rek die je normaal in je lijn hebt. Op het moment dat het lood met enige snelheid vliegt zal op het moment van stoppen je lijn uitrekken en zo speling hebben. Met gevlochten lijn heb ik hier geen last meer van.

“Je denkt perfect te hebben geclipt en de volgende worp vliegt je rig alsnog in de struiken”

Deze schoonheid heb ik te danken aan de zinkende gevlochten lijn.

Makkelijker blokken

Naast het aftasten van de bodem en het uiterst precies werpen heeft het ontbreken van rek nog een voordeel. Als je tegen obstakels vist wil je een vis vaak geen centimeter ruimte geven. Een vis die gelijk vanaf de eerste seconde geblokkeerd wordt kan niet op snelheid raken en minder makkelijk in de obstakels schieten. Met rek in de lijn zal dit eigenlijk niet lukken en moet je vaak snel achteruit lopen om ervoor te zorgen dat de vis niet de eerste klap uitdeelt. Met gevlochten lijn kan je de vis snel blokken en bij de hindernissen weg leiden. Uit ervaring merk ik dat door gebruik van gevlochten lijn direct druk op de vis gezet kan worden waardoor de vis sneller meekomt.

Tijdens de winter ving ik veel vissen op een obstakelrijk stuk van het water.

Lijncamouflage

De bovenstaande zaken zorgen er voor dat ik groot fan ben geworden van de gevlochten lijn die ik gebruik. Iets wat ik echter nog niet heb aangehaald is het camoufleren van je lijn. De ‘SUBbraid’ die ik gebruik is snel zinkend en is voorzien van een onopvallende kleur. Dankzij de soepelheid volgt het dan ook mooi de contouren van de bodem. Maar in vergelijking tot fluorcarbon valt het materiaal visueel een stuk meer op. Om die reden gebruik ik voor de laatste paar meter graag een korte fluorcarbon leader, zo’n vier a vijf meter lengte met een trekkracht van twaalf of vijftien lbs heeft daarbij mijn voorkeur. Aan de ene zijde komt de hoofdlijn en aan de andere kant een leadcore leader met daarop mijn montage. Op die manier heb ik het beste voor allemaal. De leadcore geeft mij zekerheid, de fluorcarbon zorgt dat alles uit het zicht is en de gevlochten lijn vind ik perfect als hoofdlijn.

Voor het camoufleren gebruik ik graag een paar meter fluorcarbon.

Het drillen met gevlochten lijn

Vanwege het ontbreken van rek gebruik ik de ‘SUBbraid’ graag in combinatie met een set zachtere hengels. Deze zullen ongeveer 2,25lb zwaar zijn en zorgen voor een mooie demping tijdens de dril. Tot op heden heb ik op die manier geen enkel probleem gehad. Vroeger dacht ik altijd dat je met dergelijke lijnen meer losschietende haken zou hebben, maar de praktijk bewijst anders. De eerste paar keer dat ik een vis op een gevlochten lijn drilde was het overigens wel extra spannend. Je voelt namelijk een stuk meer dan je gewend bent, maar zolang je rigs gebruikt die zorgen voor een goede inhaking zal je geen enkel probleem ervaren. Als de haak op de juiste plek zit kan je echt veel druk zetten zonder dat deze zijn grip verliest.

De eerste paar keer dat ik een vis op een gevlochten lijn drilde was het overigens wel extra spannend.

Braid was een van doorslaggevende zaken tijdens mijn obstakelvisserij in de winter.

Het directe contact lijkt ook een groot voordeel op wateren met veel wiergroei. Je voelt vele malen beter wat er onder water gebeurd en de lijn gaat ook een stuk makkelijker door al het groen heen. Als er op een water erg veel wier staat zet ik mijn slip ook bijna muurvast. De aanbeten en drils zijn zo behoorlijk intens, maar het werkt enorm goed.

Let op!

Er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten bij het gebruik van mijn favoriete lijn. Zo zal je de lijn voor het werpen echt goed nat moeten maken om te voorkomen dat je pruiken werpt. Ook zal je na het werpen enorm voorzichtig moeten zijn om te voorkomen dat je het lood niet van de plek trekt. Dit kan namelijk resulteren in allerlei troep op je haakpunt waardoor de inhaking wordt verslechterd. Let daarnaast ook extra goed op, de aanbeten kunnen met een gevlochten lijn erg hard zijn en je wilt niet dat je hengel te water gaat.

Let op dat een vis niet met je hengel ervandoor gaat. Deze vis lukte het bijna…

Ik ben altijd nieuwsgierig geweest naar het gebruik van gevlochten hoofdlijnen en als ik nu terug denk heb ik er spijt van dat ik het niet eerder geprobeerd heb. Dus als je er ook wel eens aan denkt… Probeer het eens!


Om op de hoogte te blijven, volg Elliott Gray op Instagram!

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl