Word KWO member

Dit is waarom ik verslaafd ben aan Lac du Der – Deel 3

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

Inmiddels zijn we aanbeland bij het derde en laatste deel van Alex zijn blog over het magische Lac du Der. In deel 2 kondigde hij al een monstersessie aan, maar de eerste week verliep desondanks moeizaam. Ondanks het vele wier en tientallen naaktslakken (meerval) gaven Alex en vismaat Berry ALLES om succesvol te zijn. Hoe het de boys verging in het staartje van de trip lees je hieronder!


Alex aan het woord: Alles leek op zijn plek te vallen, de karpers waren los en wij zaten er klaar voor! Of het allemaal goed ging? Zeker niet, ook wij maakten helaas fouten. Maar van fouten kun je leren en daar vertel ik jullie in dit laatste deel meer over. Uiteraard deel ik ook hoe je deze fouten kunt voorkomen!

De bodem van dit water kent vele obstakels, absoluut een uitdaging.

Zo’n heerlijke therapeutische avond!

Het was zo’n typische avond.We zaten lekker in onze stoeltjes over het water te turen en het was windstil. Overal zag je kringen aan het wateroppervlak en er sprong regelmatig vis. De kikkers begonnen hun orkestrale geluiden in te zetten terwijl de vogels liefdevol aan het zingen waren. Gelukkig hadden wij een tent met horrengaas, anders waren wij hét buffet voor de miljoenen uitgehongerde muggen.

Een tent met muggengaas is een absolute must op een water als du Der.

Alle lijnen waren met grote zorg uitgevaren. Ook lagen er 2 boten klaar, dat van vanmiddag gebeurd ons niet nog een keer. Ik nam nog een slokje van mijn bekertje wijn en pakte met mijn andere hand een stukje brie.

Als dit niet therapeutisch werkt, weet ik het ook niet meer.

De rust en kalmte, fantastisch! Toen de duisternis in viel, vertrok de meest verre hengel. Snel sprong ik in de boot en ging ik mijn eentje achter de vis aan. Toen ik eenmaal weg was, gebeurde dan ook precies waarom wij een tweede boot hadden neergelegd. Hengel nummer 2 vertrok ook! Berry sprong in de iet wat kleine boot en snelde zich achter de vis aan.

Berry met een van de vele schubkarpers.

Ik weet al hoe laat het is!

Toen ik eenmaal boven de vis zat, wist ik alweer hoe laat het was. Nee, nee, nee… Ik probeerde de vis naar boven te krijgen, maar de vis werkte totaal niet mee. In mijn ooghoeken zag ik Berry al terugvaren. Ik was het inmiddels zat en pompte de vis op full-force naar boven. Jahoor, een dikke meerval was het resultaat. Als ik uiteindelijk het gevaarte weet te onthaken snel ik terug naar de kant.

Berry in zijn eentje achter de karper aan.

Ik hoor gerommel, onweer? Nee het was Berry. Ik kon uit het gevloek de woorden bak, spiegel en los opmaken… Toen ik bij de kant arriveerde vertrok er nogmaals een hengel. De teleurstelling werd weer omgezet in adrenaline en zat ik snel achter de vis aan.

Totaal gekkenhuis!

De vis werkt mee en gaat waar ik hem heen stuur. Geen meerval, maar een mooie spiegel als resultaat. Snel vaar ik weer terug, om de hengels in orde te gaan maken. Eenmaal op de kant, krijgen we daarvoor geen tijd. Nogmaals vertrekt er een hengel en zitten we wederom achter de vis aan. Deze voelt goed aan. Deze hengel was beaast met tijgernoten en had al een tijd geen aanbeet gehad. Terwijl ik boven de vis zat, twijfel ik. Wel of geen meerval?

Tussen de meervallen door, wederom een prachtig exemplaar.

Deze vis is sterk, te sterk. Ik zie weer het bekende S-patroon en de vis begint rondjes om de boot te zwemmen. Even later onthaak ik de zoveelste meerval en snel vaar ik terug naar de kant. We verversen de boel en varen alles zo rap mogelijk opnieuw uit. Dit is maar goed ook, want de runs blijven maar aanhouden in de daaropvolgende uren.

We worden wederom getrakteerd op een lekkere douche.

Of het allemaal gesmeerd ging? Echt niet! We hadden enorme gevechten met meervallen, stronken, wier, miljoenen zuigende muggen, elektromotoren die het niet deden, zinkende hoofdlampjes, natte kleren, volle waadpakken en andere ellende. In de ochtend is het een ravage. Van slapen is weinig terecht gekomen. Als we rond koffietijd de balans opmaken komen we tot de conclusie dat er maar slechts 3 karpers gevangen zijn. Ook dat is karpervissen!

Spiegels zijn schaars, maar als je ze vangt zijn het ook schitterende exemplaren.

Dit gaan wij volledig anders doen!

  • Leerpunt 1. We namen de nacht nog is goed door, was het dan allemaal domme pech? Het meeste wel, maar er zat 1 factor bij die het ons zeer moeilijk maakte. De meerval. Daar moesten wij écht vanaf. Wij visten nog met enkele hengels met boilies als haak-aas. Die gingen er ook af! Geen boilies meer als haak-aas. Alle hengels werden voorzien van tijgernoten.
  • Leerpunt 2. Ook het aanbieden van voer direct op de rig gingen wij anders doen. Het bijvoeren met boilies en kruim schrapten wij volledig. Als er werd bijgevoerd deden wij dat niet meer direct op de rig, maar een paar meter om de rig heen.
  • Leerpunt 3. Ook het in je eentje halen van de karper gaan wij anders doen. Alleen in de boot, drillend tussen wier en planten en ook nog eens de boot besturen is haast een onmogelijke taak. De kans op verspelen is dan te groot. De kans dat er een aanbeet volgt op één van de andere hengels op de kant is groot. Maar een risico dat wij moeten nemen.

Berry met nog een schitterend exemplaar.

Heerlijk als alles wél gewoon lukt!

Als we inmiddels weer plaats hebben genomen in onze stoeltjes volgt er een herhaling van de avond daarvoor! Maar dit keer ging het wél als een geoliede machine! Toen eenmaal de duisternis was ingevallen vertrok er een hengel. Dit maal de hengel onder de kant. Snel zaten wij gewoon weer met zijn tweeën achter de vis aan. Als snel zaten we boven de vis. De vis werd in een snel tempo uit het wier gedreven en zwom het wijd op.

Dit is teamwork!

Na een spannende dril kan ik het net onder een BAK van een vis schuiven! Eindelijk, we feliciteren elkaar en varen snel terug. We maken enkele foto’s en varen de hengels snel weer uit voor de volgende ronde.

Wat een timing!

Als Berry terug komt en de hengel in de steun legt, vertrekt er wederom een hengel, wat een timing! Snel zitten wij weer achter de vis aan, ook deze karper werd netjes geland. De hele avond door vingen wij karpers. Geen enkele vis werd verspeeld. Bovendien vingen we (yes!) géén meerval! Hoe lekker was dat! Tot in de ochtend bleven de runs gewoon door gaan.

Hoe lekker is het dat je nog een bak van een spiegel vangt.

De zon kruipt langzaam naar de horizon als de zoveelste aanbeet volgt. De karper voelt goed! Nee, geen meerval! De vis blijft diep en schudt aardig heen en weer. Ik kan de hengel behoorlijk doortrekken en begon langzaam te beseffen dat het hier om een mooi formaat gaat.

Als de vis eenmaal in het net zit, wordt het duidelijk dat het hier om bak van een karper gaat!

Een prachtige lange schub van het zuid-bassin.

Heerlijk als nu wel alles gewoon lijkt te lukken! Tijdens de ochtend blijven wij maar karpers vangen. Deze nacht levert ons een ongekend aantal vissen op. Hoe anders was de nacht hiervoor verlopen! Het is echt tijd voor koffie, een broodje en een welverdiend… slaap!

De laatste dagen dienen zich aan!

De laatste dagen komen er aan. Is het dan wijs om weer veel te voeren? Met deze hoeveelheid karper moesten de stekken wel leeg gevreten zijn. We besluiten dan ook om nogmaals zwaar aan te voeren. Wel laten wij de boilies en kruim volledig achterwegen. Dat was echt de juiste beslissing want meervallen worden niet meer gevangen. Ook het drillen met zijn tweeën was echt nodig in deze taaie omstandigheden.

Sommige torpedo schubs gaan over de meter.

Manoeuvreren door planten en wier zonder elektro, met peddels en een karper aan de lijn is gewoon niet te doen. De tweede boot wordt nog wel als back-up behouden, maar elke vis werd gehaald met zijn tweeën. Ook het wijzigen van het voeren direct op de rig werpt zijn vruchten af. Al met al weten we de komende dagen nog een paar mooie exemplaren te vangen. Uiteindelijk lopen de vangsten helaas terug.

Een terugblik op een fantastische sessie

Na deze 2 slopende weken konden wij terug kijken op een zeer geslaagde sessie. Met enkele prachtige bakken als resultaat en een enorme lading aan mooie karpers waren wij dik tevreden. Had er meer ingezeten? Ja, zeker. Ik besef dat wij ook veel karpers en waarschijnlijk ook meerval hebben verspeeld.

Het gemiddelde gewicht ligt lager dan het grote bassin, maar who cares?!

Puur omdat wij op tijd hebben ingespeeld op de taaie omstandigheden en de juiste beslissingen durfden te nemen, konden wij toch een mooi resultaat neerzetten. Zover ik kan beoordelen zitten er nog genoeg mooie karpers op het zuid-bassin en ondanks alle negatieve berichten valt er nog prima een vis te vangen.

Het zuid-bassin is een prachtige plek om ’s ochtends te drillen.

Bang dat je er geen avontuur kunt beleven? Volgens mij heeft deze sessie wel het tegendeel bewezen. De stekken zijn ruim, schoon en grotendeels goed bereikbaar. Het vissen hoeft niet moeilijk te zijn, speel in op de situatie en durf je tactiek te wijzigen. Zeker als de situatie daarom vraagt. Wees daarom dan ook goed voorbereid op een sessie op een water als deze. Zorg voor de juiste spullen, zoals gevlochten lijn, een goede boot en divers aas. Maar wees er snel bij, want de stekken worden aan de lopende band gereserveerd!

Er gaat geen dag van de sessie voorbij zonder prachtige zonsopkomst.

Wil je zelf eens een kijkje nemen op het Lac du Der? Je kunt natuurlijk kiezen om een stek te reserveren. Maar je mag ook gewoon dagvissen op zowel het grote als het zuid-bassin. Ook kan je, mits de stek vrij is, per nacht reserveren. Zo kan je dus eventueel verschillende stekken bevissen. Mocht je tussentijds willen verkassen van stek, is dat ook mogelijk! Je kunt dus halverwege de week, verkassen naar een andere (vrije stek).

Klik hier voor meer informatie over de stekken!

Hopelijk heb ik jullie in dit drieluik wat meer inzicht gegeven in de visserij op Lac du Der en begrijpen jullie waarom ik verslaafd ben geraakt aan dit prachtige viswater. Je kunt er jouw ‘fish of a lifetime’ vangen in een ongerepte natuur, maar reken je niet te snel rijk! Want je zal er ook voor moeten werken! Succes!

Tight lines,

Alex Poot

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

of

Trending

Bekijk ook