ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Doorbreek de dressuur – Deel 1 – Lichtgewicht vs. zwaargewicht

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

In de Benelux zijn stiekem best wat karpervissers actief. Daarbij zwemmen er niet héél veel grote karpers rond, dus vaak is het erg druk op de wateren waar deze wel zwemmen. Het gevolg is stevige hengeldruk waarbij het gros van de karpervissers weinig vangsten mogen bijschrijven in hun logboek. In deze serie voor de KWO Community delen diverse auteurs hun tactieken om toch succesvol te zijn op dressuurwateren. Mark Hofman trapt af en duikt in ‘zware’ materie…

Loodgewichten, doe eens gek!

In het eerste deel over dressuur doorbrekende tactieken wil ik het hebben over loodgewichten. Dit omdat je hier vrij makkelijk een duidelijk verschil mee kunt maken, althans dat is mijn ervaring. Het vergt letterlijk enkele minuten om dit aan te passen en daarom is het quick-win nummer 1!

Kijk, als je aan 10 karpervissers vraagt “hoe zwaar” ze vissen, dan zul je ontdekken dat zij vrijwel allemaal een loodgewicht gebruiken wat tussen de 60 en 120 gram ligt. Waarom? Geen idee! Ik gebruik zelf bijna nooit een gewicht wat hier tussen valt. Juist om de reden dat iedereen het doet! Bij de meeste vissers zijn deze standaard gewichten er in geslopen, een gewoonte en het prettige gewichten zijn om mee te werpen.

" Doorbreek je patroon als je jezelf hierboven herkent en ga net als mij de uitersten opzoeken! "

karpervissen-zwaar-lood

Instant succes… een oude parel uit een zeer lastig water op zwaar lood!

Ga voor serieuze zwaargewichten…

Iets waar ik afgelopen seizoen veel succes mee gehad heb is het vissen met serieus zware loden. Denk aan loden van 280 tot 320 gram. Dit creëert een situatie voor de vis waar hij niet vaak mee te dealen heeft gehad. Als je ervoor zorgt dat je haak vlijmscherp is, dan zal de prik van een 300 grams lood vele malen meer effect hebben dan die van een 80 grams lood(je). Mijn ervaring met deze loden is dat je uit het niets keiharde runs krijgt, waardoor je weet dat de vis direct in paniek is als hij zichzelf gehaakt heeft. Ik denk dat hij de haak niet of nauwelijks uit zijn bek meer kan schudden met zulke gewichten.

zwaar-lood-karper

Het is even wennen zo’n 300 grammer op je leadclip…

Als je met zwaar lood uit gaat pakken moet je wel rekening houden met een aantal zaken. Uitwerpen gaat, maar is niet heel prettig. Beter is het om uit te kunnen varen met een boot of voerboot, of presenteer je montage in de kant onder je hengeltop met een slap lijntje.

Vis het zware lood op een loodclip. Mocht je een vis verspelen door lijnbreuk dan moet hij het lood makkelijk kunnen verliezen. Doordat het lood zo zwaar is zal het sneller van de loodclip af glippen. Ookal druk je het rubber stevig over de leadclip: het komt voor dat het lood al bij de aanbeet verdwenen is. Gebruik deze tactiek dus niet op een water waar je 10 runs op een dag krijgt! Buiten dat het niet goed voor het water is heeft je portemonnee er ook onder te lijden  😉

Als de bodem het toelaat vis ik dit zware lood met relatief korte onderlijnen van 12-15 cm. Mocht de ondergrond wat zachter zijn dan verleng ik de rigs naar een centimeter 20. Het ziet er in het begin een beetje maf uit met zo’n bonk lood, maar het werkt echt!

Koperen-Plas-teaser

9 runs in een nachtje op De Koperen Plas terwijl er verder niks gevangen werd, alles op de 300 grammers…

" Het ziet er in het begin een beetje maf uit met zo’n bonk lood, maar het werkt echt! "

…Of ga voor hele lichte loodjes!

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €7,95 per maand of €64,95 per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €7,95 per maand of €64,95,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

of

Trending

Bekijk ook

1