ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Doorbreek de dressuur – Deel 2 – De onderdelen van mijn rig

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

Na het eerste deel van ‘Doorbreek de dressuur’ over loodgewichten kreeg ik veel vragen over ‘de laatste centimeters’, oftewel: de rig. Veel mensen hechten in mijn ogen teveel waarde aan de rig en schrijven bepaalde successen ook volledig toe op het gebruikte onderlijntje. In ben van mening dat de rig belangrijk is, maar dat hij slechts één van de vele onderdelen is in een succesvolle sessie of bepaalde vangst. Een rig moet goed werken, maar dat betekent niet dat hij gecompliceerd hoeft te zijn. In deel 2 van deze serie ga ik jullie exact laten zien welke rig ik gebruik en waarom ik bepaalde keuzes maak.

We gaan mijn rig hieronder van hair tot wartel bekijken en in deze volgorde zal ik hem stap voor stap met jullie doornemen. Hierbij licht ik de rig uit die ik in 90% van de gevallen gebruik en welke ik met 100% vertrouwen op de hardste (circuit)wateren durf in te zetten. Voordat we aan de onderdelen beginnen wil ik eerst het belangrijkste algemene punt uitlichten…

Als je vertrouwen hebt in je rigs zit je een stuk lekkerder. Zelfs als je aan het blanken bent 😉

Ik licht de rig uit die ik in 90% van de gevallen gebruik en welke ik met 100% vertrouwen op de hardste wateren durf in te zetten.

Vlijmscherpe haak: check, check, dubbelcheck

De directe winst die bij veel vissers nog te halen valt is de scherpte van de haak. Dit maakt echt een wereld van verschil. Test de haakscherpte elke keer voordat je rig te water gaat… Dus ook als je verkeerd hebt ingegooid en je de montage opnieuw een zwieper gaat geven.  Ikzelf ben echt paranoia wat dit betreft. Als ik ook maar enigszins twijfel dan vijl ik hem even bij, of knoop ik een nieuwe rig. Je wacht uren achter de je hengels, dus het is geen enkele moeite om er een nieuwe rig aan te hangen. Immers; met een rig die 100% is maak je een grotere kans om een vis goed te haken.

Een extreem geslepen haak. Vlijmscherp maar ook kwetsbaar. Foto: JAG.

Overigens ben ik niet een extreme hakenslijper, ik vis met de haken zoals ze uit de verpakking komen. Ik vijl ze af en toe wat bij als hij net niet meer echt scherp is. Je kunt de haken nog een stuk scherper krijgen als je ze vooraf goed gaat vijlen, maar voor mij kleven hier teveel nadelen aan. Je haken beginnen direct na het inleggen al te roesten wat ervoor zorgt dat de punt ook kwetsbaarder wordt. Als je op een harde bodem vist kan je haakpunt snel beschadigen zijn als hij verkeerd neerkomt, of als er bijvoorbeeld een brasem mee speelt.

Een hakenslijper is voor mij onmisbaar in m’n tacklebox. Foto: Willem Kwinten.

Ikzelf ben echt paranoia wat dit betreft! De haakpunt MOET scherp zijn…

Check in deze how-to video hoe je kunt checken of je haak nog scherp is

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

of

Trending

Bekijk ook