ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Do’s and Dont’s rondom de paai!

Favoriet Favoriet
Do’s and Dont’s rondom de paai!

Dé paaiperiode, een periode waar wij als karpervissers vrij onrustig van worden. Het jaarlijks seksfeest voor onze geliefde vrienden kunnen we enkel maar toejuichen. Wat zijn nu de do’s en dont’s in deze periode? We sommen ze voor jullie op!

Paaitaferelen, fraai is het zeker!

Do #1: Trekroutes naar het ondiepe

Observeren is sowieso één van de belangrijkste aspecten in de hele visserij, daar kunnen we niet omheen. Ook in deze periode werpt dit ongetwijfeld zijn vruchten af. Karpers paaien in ondiepe delen van het water. De aanzwemroutes die hier naartoe leiden zijn echte GO’s rondom de paai. Vaak komen ze al stiekem gluren en sommige hitsige mannetjes liggen al klaar.

De hitsige mannetjes komen vaak als eerste loeren.

Dit vraagt natuurlijk om een attractieve val. Ideaal om dus een chodje op deze hotspots te positioneren. Dat karpers uit interesse vaak aas opnemen is een feit, daarnaast paaien hoogzwangere vrouwtjes als laatst… Het proberen waard dus!

Een ideaal wapen voor deze periode!

Do #2: Camera

Buiten het feit dat de overvolle dames heel verleidelijk zijn om te vangen, is het ook wel zo netjes om ze gedurende deze periode gewoon met rust te laten. Pak je camera of drone mee en geniet van deze mega gave beelden. Bovendien is dit ook de perfecte gelegenheid om het hele bestand (inclusief jouw targets) ongegeneerd hun ding te zien doen.

Fraaie beelden zijn gegarandeerd in deze periode.

Daarnaast is dit ook vaak een heel mooie periode om nieuwe wateren te gaan bekijken. Als je het een beetje in het oog houdt, heb je gelijk een goed beeld van een groot deel van het bestand. Je kan er een berg aan informatie mee inwinnen, zeker op echt grote wateren. Als je de paaiplaatsen kan vinden, kan je hier komend voorjaar je tactieken op aanpassen!

Gouden informatie, zeker op grote wateren.

Do #3: Eiwitten

Na de paai valt het qua vangsten meestal een weekje of twee stil. Vissen hebben de zwaarste periode van het jaar achter de rug en moeten weer op adem komen. Na deze weken is het ideaal om een voercampagne op te zetten, kies voor aas met een hoog eiwitgehalte dat de vis zal helpen om weer krachten te bundelen.

Een ideaal moment om je haakaas te voorzien van een booster.

Klap er niet gelijk teveel in (afhankelijk van je water natuurlijk), maar probeer op regelmatige basis te voeren. Hierdoor heb je een grote kans dat vissen blijven terugkeren en vertrouwen opbouwen.

Don’t #1: Stilzitten

Dit is geen optie! Als de karpers bezig zijn met hun jaarlijks potje vrijen, kun jij een heleboel fixen. Denk aan stekken vinden, waterkaarten maken, nieuwe wateren bekijken, je tackle op orde brengen en nog veel meer. Voorbereiding is alles, dus er is veel te regelen!

Niet stilzitten dames en heren!

De karpers hebben het druk genoeg, dus je zal ze niet verstoren op deze manier. Zo ben jij helemaal ready om na de paai weer keihard te knallen!

Don’t #2: Opgeven

Als de eerste paaibeginselen verschijnen wil dat vaak niet zeggen dat je gelijk moet ophouden. Zeker op diepe wateren kan de paai langer duren. Vaak gaan de wat kleinere vissen als eerste. Op die manier kan jij achterhalen of jouw moddervette targets al hun kuit verloren zijn.

Vlak voor de paai zijn de vissen vaak op hun zwaarst.

Wanneer dit niet het geval is, is dit de uitgelezen kans om nog één keer achter jouw target op topgewicht te gaan! Let er wel op dat als je echt een groot deel van het bestand ziet paaien, je ze netjes met rust laat.

Maar… afgepaaide targets hebben ook hun charme. 😉

Don’t #3: Vissen tussen paaiende vissen

Jullie begrijpen allemaal dat dit echt een no go is. Tussen paaiende vissen gaan uitpakken heeft weinig zin. Je moet ze ook die ‘rust’ wel gunnen. Daarnaast hebben de vissen andere dingen aan hun hoofd én zorgen ze voor nageslacht waar wij nog jarenlang plezier aan beleven!

Hiertussen gaan zitten is uiteraard not done.

Onthoud dat als je rond deze periode een karper strikt, je deze sowieso zo snel mogelijk terug zet. Vissen die je in deze periode vangt steek je niet in een bewaarzak of in een sling, maar dat spreekt uiteraard voor zichzelf!

Succes!

KWO Redactie


De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl