Do’s en dont’s bij het vissen op dressuurwater – Zo vis je slimmer dan je buurman!

Op wateren die onder serieuze hengeldruk staan moet je extra goed nadenken over je tactiek en techniek. De vissen kennen de slagen van de zweep en zijn vaak slimmer dan je denkt! In deze update sommen we een aantal dingen op die je vooral NIET moet doen en geven we tips die ons al flink wat moeilijk vangbare vissen opleverde. Let’s go!


Je tactiek aanscherpen kan van groot belang zijn bij het vissen op dressuurwateren. Je kunt natuurlijk hetzelfde vissen als je buurman(nen), maar waarschijnlijk zul je dan niet veel niet succesvoller zijn. Maar wat moet je dan wel doen? Dat gaan we je vertellen aan de hand van de onderstaande tips.

Do’s – Wat moet je juist wl doen?

Stekkeuze

Het geeft vaak een flinke berg vertrouwen als je je lood hard voelt neerkomen en ook op dressuurwateren is dit waarschijnlijk de manier die iedereen prefereert. Het is dan vaak juist slim om ook eens op de zachtere bodem te gaan vissen! Hier bevindt zich het natuurlijk voedsel zoals bloedwormen, slakjes en andere onderwaterwezentjes waar onze gevinde vrienden verzot op zijn. Bovendien durven je collega-vissers het waarschijnlijk niet aan op deze zachtere bodem 😉

Als je rig hier in de buurt ligt, maak je sowieso al een goede kans.

Op een zachte bodem kan je perfect uit de voeten met een montage met licht lood en een iets langere onderlijn. Je kan je onderlijn van fluorcarbon knopen zodat deze schuurbestendig is en mooi wegvalt tegen de bodem.

Aaskeuze

Hoeveel vissers zouden er op deze wateren met 20 millimeter knikkers aan de slag gaan? De tel zal je snel kwijtraken. Gooi het roer eens om en probeer met superkleine aasdeeltjes aan de slag te gaan. Daarbij kan je bijvoorbeeld denken aan een rig met n enkel tijgernootje.

Een rigje dat wij op dressuurwater direct zouden inzetten!

Als je niet voor tijgernoten bent zijn er natuurlijk nog talloze andere opties. Een methode die ook zeer succesvol bleek is een kleinere diameter boilie gebruiken en die halveren. Karpers azen met meer vertrouwen op kleinere voedseldeeltjes. Probeer je boilies eens te verkruimelen en voer minimaal bij. Teveel voeren wekt al snel argwaan op!

Lengte van je hair

Dit is vaak een soort van gewoonte voor iedereen: genoeg ruimte tussen je aas en de hair. Na het bekijken van talloze onderwaterbeelden is onze mening hier toch over verdeeld. Dressuurkarpers zijn een ander soort vissen. Vaak heel achterdochtig, maar zoals elke karper ook nieuwsgierig. Ze nemen vaak haakaas op, maar spugen het ook gelijk weer uit.

Een korte hair zorgt ervoor dat de haak altijd mee naar binnen wordt gezogen.

Door gebruik te maken van een korte hair gaat de haak altijd mee naar binnen. Zet deze bijvoorbeeld in met een half boilie’tje en een kleinere, scherpe haak. Zo weet je ook de voorzichtig azende vissen te strikken!

Don’ts – Wat moet je vooral NIET doen?

Onnodig kabaal maken

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen en het geldt zeker op dit type wateren. Wees op je hoede, want de karpers zijn dat ook 😉 Een auto op de stek is mooi, maar een dichtklappende deur is gelijk een ‘NO GO’. Karpers herkennen het geluid en beschouwen het als gevaar!

Een topvis van dressuurwater, dit zien we graag! Reken maar dat dit exemplaar was weggezwommen bij jouw stek als je teveel lawaai had gemaakt…

De boodschap is je aanwezigheid niet te laten merken. Ga dus bijvoorbeeld geen haringen in de grond timmeren en zet je bivvy wat verder van de waterkant af. Denk logisch na en vermijd onnodig kabaal!

De gemakkelijkste weg kiezen

Het is heel eenvoudig om de eerste de beste stek te kiezen die gemakkelijk te bereiken is. Ongetwijfeld zullen heel veel mensen dit doen! Na verloop van tijd krijgen de vissen dit door en zullen ze de stek gaan vermijden. Kies dus liever voor stekken die minder makkelijk te bereiken zijn!

En hengel op de juiste plek is productiever dan drie hengels op de verkeerde plek!

Ga juist voor een stek waar je maar met n of twee hengels kan zitten. Deze plekken worden vaak niet of vanuit een andere hoek bevist. En hengel op de juiste plek is productiever dan drie hengels op de verkeerde plek! Zoek naar obstakels, vind de vissen en vis voor een aanbeet.

Strak onder de overkant lag de vis en die hadden we nooit gezien als we voor de makkelijke weg hadden gekozen!

De hele dag op je stretcher blijven liggen

Op dit type wateren moet je voortdurend het water in het oog houden. Sta vroeg op en observeer. Zo kom jij het meeste te weten en heb jij informatie die andere vissers niet hebben. Dit werkt hoe dan ook in jouw voordeel! Als jij je tent niet uitkomt, mis je alles wat er zich op het water afspeelt.

Wie weet liggen jouw targetvissen wel 50 meter verder in de kant, klaar om gevangen te worden…

Het allerlaatste dat we jullie nog kunnen meegeven is… Gebruik je gezonde verstand! Haal je voordeel uit de bovenstaande tips en laat ons zeker weten of ze geholpen hebben.

Tight lines!

KWO Redactie


Meer tips voor het bevissen van dressuurwateren? Surf dan naar onze Community!

Bekijk ook