ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Drie aastips om dit voorjaar brokken te maken!

Favoriet Favoriet
Drie aastips om dit voorjaar brokken te maken!

In de KWO How To week kwam er al een video voorbij met vijf aastips van Willem Kwinten. In deze update helpen wij jullie verder op weg om dit voorjaar het verschil te maken op vlak van aas. Er valt namelijk meer te boosten dan je denkt!


Aaskeuze, voor de één een makkelijke keuze en voor de ander weer iets moeilijker. In het voorjaar kunnen zomerse succesfactoren compleet averechts werken, dus je zal iets meer moeten nadenken over deze keuze. In dit artikel geven wij jullie enkele tips om dit voorjaar meer vis te verschalken!

Klein aas zorgt bij lange na niet altijd voor kleine vis…

Tip #1: Klein = fijn én effectief

Meer aanbeten gegarandeerd! Hoe kleiner je haakaas is, hoe moeilijker karpers het vinden om precies te weten wat het is. Ze hebben geen handen om iets te inspecteren dus moeten ze het wel opzuigen. Interesse is hangen!

“Interesse is hangen!”

Niet alleen kleine pop-ups zijn hiervoor handig, denk ook aan kleine boilies of bijvoorbeeld fake food. Mogelijkheden genoeg! Willem Kwinten gebruikte afgelopen winter kleine stukjes foam met daarbovenop twee maden. De kans is groot dat karpers het dit puur uit interesse opnemen. Klein en licht aas gaat vlot naar binnen en dit gecombineerd met een vlijmscherpe haak is een probleem voor iedere karper! 😉

Stukjes foam leverde Willem al heel wat voorjaarsvissen op.

Waar je wel rekening mee moet houden is de balancering van je aas. Wanneer je bijvoorbeeld vist met twaalf millimeter pop-ups, moet je ervoor zorgen dat ze genoeg drijfvermogen hebben. Je wil uiteraard je rig op zijn scherpst inzetten!

Uiteraard wil je jouw pop-up rig op zijn scherpst inzetten.

Tip #2: Stukjes afbreken

We weten allemaal dat pop-ups een gouden voorjaarsaasje zijn, maar heb je het al eens geprobeerd om hier stukjes van af te breken? Op deze manier komen er niet alleen sneller astractoren vrij, het heeft ook nog een ander groot voordeel… Het imiteert de aantasting van onze grote vijand, de rivierkreeft!

De absolute ‘onderwaterterroristen’.

We kennen het allemaal: je draait je hengel binnen en ziet dat je haakaas is ‘bekreeft’. Je denkt misschien ‘ah fuck’, maarrrr voor de karpers worden zulke aasjes wel als veilig beschouwd. Ze zien er zo natuurlijker uit dan zo’n ronde knikker die ze wellicht beschouwen als gevaar.

Het ziet er veel natuurlijker uit zo!

Een karper aast vaak op vertrouwen, dus zeker op moeilijkere wateren is dit het proberen waard. We weten allemaal dat het in het voorjaar aan kan komen op details, dit kan zomaar eens dé trigger zijn!

Tip #3: Voeg beweging toe

Iedereen heeft de ‘Maden Madness‘ wel opgemerkt en de resultaten liegen er niet om! Ook bovenop je pop-up kan je voor die extra natuurlijke trigger nog wat beweging toevoegen. Denk niet alleen aan maden, maar ook wormen zijn een ware killer!

Het ziet er niet appetijtelijk uit, maar de karpers zijn er GEK op!

Het mooie is dat als de witvis toch te actief is, je altijd nog je pop-up hebt. Daarom is het dus verstandig om te kiezen voor een felle pop-up, zodat je nog altijd die visuele prikkel hebt. Deze rig zet bakkenvanger René Treffers graag in en… moeten we het nog over zijn vangsten hebben? 😉

‘Friemelend’ aas stelt René niet teleur.

Kortom, je haakaas is meer te boosten dan je denkt!

KWO Redactie


De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl