Drie do’s en don’ts over voeren in het najaar!

Het najaar is officieel van start gegaan en veel karpervissers hebben daar lang naar uitgekeken! De meeste vissen moeten reserves aanleggen voor in de wintermaanden en daarom zijn ze in deze periode vaak wat beter vangbaar. Dit gaat meestal gepaard met voeren. In deze update geven we jullie daarom drie do’s en drie don’ts over voeren in deze tijd van het jaar!


Met voeren kun je veel goeds doen, maar uiteraard ook evenveel fout. Daarom laten we jullie in deze update zien wat wij de afgelopen jaren leerden over het voeren in het najaar.

DO #1: Opbouwen van je voerstek

Begin niet als een gek te strooien en de vissen direct te verzadigen. Veel mensen denken dat als je veel gaat voeren, je ook direct veel gaat vangen. Denk eraan dat er anno 2021 steeds meer en meer gevoerd wordt. De vissen krijgen door het jaar heen ook al genoeg voer te verwerken waardoor het naar ons gevoel steeds minder zoals vroeger is. Toen was het echt zo dat de vissen reserves moesten aanleggen van het natuurlijke voedsel dat aanwezig was en niet van boilies en ander visaas.

Liever beginnen met een handje voer, dan beginnen met een volle emmer!

Wat dus aan te bevelen is, is om rustig te beginnen. Begin bijvoorbeeld met een (half) kilootje verspreid voeren per dag en hou dat enkele dagen aan. Plan dan je sessie in en kijk naar de resultaten. Gaat het los, dan kan je je voerhoeveelheid opschroeven. Loopt het niet, dan moet je weer gaan schakelen.

Het is aan te raden om rustig te beginnen.

DO #2: Watertemperatuur in de gaten houden

Een belangrijke tip die vaak vergeten wordt. De watertemperatuur is namelijk mega belangrijk om in de gaten te houden! Er wordt gezegd dat vissen tot een graad of veertien nog prima azen, maar het daarna dus een stuk minder wordt. Hou er daarom rekening mee dat wanneer de temperatuur wat keldert, je jouw voerhoeveelheden ook moet aanpassen. Blijf dus niet vijf kilo per dag strooien als het water bijvoorbeeld twaalf graden is!

Hou de watertemperatuur goed in de gaten!

DO #3: Match the hatch

Nog zo’n tip die voor iedereen anders ligt. Sommigen willen voor zoveel mogelijk aanbeten gaan en anderen gaan gericht achter de lastigere vissen. Als je dat laatste prefereert, is het een goed idee om qua haakaas niet af te wijken van je voer. Bevestig exact hetzelfde aas aan je hair als waar je mee voert. Bijvoorbeeld gewoon een single 24 millimeter. Voor lastig vangbare karpers is dit vaak een heel goede methode!

Een prima tactiek voor in het najaar!

DON’T #1: Foute attitude

Het is niet dat je gegarandeerd gaat vangen als het najaar is. Ga van je stretcher af en ga op zoek naar de vissen. Locatie blijft het allerbelangrijkste aspect in heel het karpervissen! Vissen waar de vis zit geeft jou al een enorme voorsprong op de rest. Als je dus de tijd hebt om te gaan, denk goed na waar je uitpakt en verspreid je kansen!

Vinden staat vaak garant voor vangen!

DON’T #2: Strakke lijnen

Ook deze fout wordt VAAK gemaakt. Als je een voerplek aanlegt in het najaar, wil dat (hopelijk) zeggen dat er vis actief is in een zone waar jouw voer ligt. Als je daar vervolgens jouw rigs op werpt, zorg er dan voor dat je geen strakke lijn spant naar het midden van jouw voerplek. Op deze manier zijn de karpers natuurlijk direct pleite. Ze ruiken onraad en op deze manier kan je jouw stek om zeep helpen. Gebruik dan bijvoorbeeld een slappe lijn of een licht toploodje.

Een toploodje helpt perfect om geen argwaan op te wekken bij azende vissen op jouw voerstek.

DON’T #3: Kiezen voor aas zonder te veel eiwitten en vetten

In eerste instantie lijkt het alsof je hier niets verkeerd mee kan doen. Boilies met hoge attractiviteit, veel vetten en veel eiwitten zorgen natuurlijk voor de nodige vangsten. We willen zeker niet zeggen dat je met deze boilies niet gaan vangen in deze periode. Integendeel, ze zullen juist heel goed lopen, maar hou er rekening mee dat de vissen hier snel van verzadigd raken. Zeker als jouw concurrenten ook voor dit type aas kiezen. Runs zul je zeker krijgen, maar het kan ook sneller gedaan zijn met de aanbeten. Een goed verteerbaar aas met minder attractiviteit zal langer gegeten worden!

Een goede verteerbaarheid is heel belangrijk, dat merkte Thijs Last met de Choquita’s van Dreambaits!

Succes dit najaar en pak een bak!

KWO Redactie


Meer tips over voeren in het najaar vind je op onze Community!

3 aas & rig video’s bomvol TIPS ⤵️
Lossers voorkomen, zo doe je dat!
Zo knoop je zelf (heel eenvoudig) een chod rig
3 slimme trucjes om je (haak)aas attractiever te maken

Karper entertainment op KWO ⤵️
De 1000 Franse meren route van Mike Thille
Session of a lifetime – Op reis met familie Pilaar
Kanaalvissen met de Belgische legende Ian Thiels

Bekijk ook