Drie redenen waarom je altijd een struinsetje bij moet hebben – Jordy op ’t Hof

Struinend vissen is ongetwijfeld één van de meest succesvolle manieren om op karpers te vissen. Ook Jordy op ’t Hof heeft hier al de nodige prachtige vissen mee weten te strikken! In dit artikel legt hij uit waarom je altijd een struinsetje bij je moet hebben.


Jordy aan het woord: Juist in het voorjaar kies ik er bijna uitsluitend voor om mijn geluk struinend te beproeven. Aan de oppervlakte, net daaronder of op de bodem met hele kleine tijgernootjes of een zeer kort bij de bodem geviste chod-rig. Op deze manier bevis ik in korte tijd diverse wateren en stekken. Het zogenaamde ??statisch’ stalken! Een term die ik ruim vijf jaar terug in een artikel op KWO dropte en die sindsdien niet meer is weg te denken in mijn karpervisserij.

Struinend vissen is de laatste jaren niet weg te denken uit Jordy zijn visserij.

Het is de ideale aanpak voor degene die gelimiteerd zijn in hun tijd of simpelweg geen zin hebben om uitsluitend statisch en veelal voor langere tijd achter de hengels te zitten. Om nog maar te zwijgen over de stress en irritatie die velen op het werk al hebben in verband met ‘stekkenpezers’…

Op deze manier kun je al snel succes boeken!

(Statisch) struinen is dus echt iets dat je kunt toepassen tijdens zeer korte sessies en op meerdere wateren en stekken per dag. Zonder al die rompslomp van spullen en vaak te meer met slechts 1 of 2 hengels, een rugtasje en een onthaakmatje ben je uiterst mobiel. Ik som even mijn drie belangrijkste redenen op voor jullie!

Reden één: Laat geen kans meer aan je voorbij gaan!

De eerste en misschien zelfs wel belangrijkste reden om te allen tijde een supercompact struinsetje in de auto te hebben, is dat je geen kans meer aan je voorbij hoeft laten gaan. Ik moet wel eerst toegeven dat mijn vrouw er mij op aandrong de struinhengel voortaan maar in de auto te laten liggen. Het kwam tenenkrommend vaak voor dat we ergens gingen wandelen met de hond en ik uiteindelijk urenlang stond te gapen naar een beer van een vis…

Wij begrijpen dat je naar zo’n vis uren staat te loeren, Jordy!

Maar zonder hengel bleef dit dan toch echt bij een gemiste kans. Doordat je een hengel bij je hebt ga je anders kijken naar al dat water om je heen. Bijvoorbeeld naar potentiële stekken, mogelijkheden en kansen die je normaal zou laten schieten. Vergelijk het een beetje met dat gevoel wanneer je op vakantie bent en voor het resort van die dikke baarzen en barracuda’s ziet zwemmen. Je hebt alleen ook dit jaar weer geen hengeltje in de koffer gestopt…

Hier wil je inderdaad niet zonder hengel staan…

Even snel kijken of die rimpeling tussen de lelies een vis is, gek worden door die hoge blauwe rug in het wier, dat winderige luwe riethoekje waar onze vrienden zeker weten liggen te koekeloeren… Iedereen kent het wel. Je moet er niet gek van staan te kijken als je dan binnen no-time met een kromme hengel in de handen staat!

Op zulke kleine stekjes kan het heel snel gaan!

Mijn aanpak

Om die reden heb ik dan ook gedurende het hele jaar twee struinsets in de auto liggen. Zo kan ik op ieder moment van de dag besluiten om snel even te gaan vissen. Ideaal voor als ik stekjes tegenkom waar ik de karpers bijvoorbeeld kan ruiken, maar ook onderweg naar een winkel heb ik al vaak vis gespot in een zijslootje. De voorgaande jaren heb ik ieder jaar wel vissen gevangen die ik spotte terwijl ik met de auto ergens naartoe onderweg was. Dit jaar zelfs een vis die over de 20 kilo knalde.

Wat een BIZARRE struinbeer!

Snel kunnen vissen na het spotten van een dergelijke vis is iets dat sowieso bonusvissen oplevert. Nu zie je die vis, straks ligt die er misschien niet meer! Het is al vaker voorgekomen dat ik ??effe snel ging winkelen’ en terugkwam met alle boodschappen en een héle grote glimlach op mijn gezicht 😉

Als je zulke vissen tijdens het ‘boodschappen doen’ kan vangen, ga je inderdaad graag naar de winkel! 😉

Reden twee: Maximaal resultaat met minimale vistijd én uitrusting

Als ik resultaten vergelijk met medevissers, zou ik mijn tent haast durven verkopen! Als je een water begint te kennen en weet waar ze echt rondhangen, kan je binnen enkele minuten toeslaan. Daarnaar refererend is het zo dat ik met mijn losse struinhengeltje, juist in het voorjaar, tot veel betere resultaten kom in veel kortere tijd dan de medevissers. De sleutel tot succes is in dit geval gewoon locatie denk ik. Verder is het zaak om logisch na te denken en veel te observeren natuurlijk!

De sleutel tot succes is inderdaad locatie. Het lijkt wel of je deze foto gewoon kan ruiken 😉

Maximaal -of selectief resultaat?

Mijn maximale resultaat moet ik eerlijkheidshalve eigenlijk beter wel een selectief resultaat noemen, want ik leg bewust niet meer iedere vis aan om te vangen. Na jaren van bijna alles willen vangen dat hapt, gaat mijn voorkeur nu echt uit naar de oudere, bijzondere of grotere vissen van een bestand. Zou ik minder selectief vissen, dan zou het aantal gevangen vissen zeker weten nog een stuk hoger liggen.

Jordy’s voorkeur gaat uit naar oudere en vaak zwaardere vissen.

Op dit selectieve vissen ga ik trouwens zo nog wel even wat specifieker in op puntje drie, want in tegenstelling tot wat je vaak hoort, vang je struinend echt niet alleen de kleinere vissen van een bestand. Integendeel…

Ook grotere vissen zijn ‘struingevoelig’.

Materiaalkeuze

Uiteraard gebruik ik alles heel compact. Hiermee bedoel ik één tackletas met de nodige floaters, chod-systemen, brokken,… Hengels gebruik ik het liefst in een tweedelige variant van zeven of tien voet.

Het allerliefst gebruikt Jordy korte hengels voor deze visserij.

Eén hengel is voorzien van chod-systeem, de andere veelal met een losse haak waaraan ik een ‘frolic’ op de bodem of broodkorstje aan de oppervlakte kan presenteren. Dit stelt mij in staat om snel te kunnen schakelen in aanpak.

Eén hengel standaard voorzien van een chod-rig is natuurlijk een #GOUDEN aanpak!

Ga je alle vissen overal hetzelfde benaderen, dan gaat dit sowieso ten koste van je effectiviteit. Maar goed, ook dat is voer voor een compleet ander artikel 😉

Reden drie: Grote, mooie en target vissen laten zich nu een stuk gemakkelijker spotten, en vangen!

Ik haalde het al even aan, maar in het voorjaar zwemt de karper veelal geconcentreerd rond in tegenstelling tot de overige jaargetijden. Bovendien laten zich door het opwarmen van het water ook een stuk meer zien onder het oppervlak. Met name richting de paai kan het echt kinderlijk eenvoudig zijn om een groot deel van het bestand in een kleine zone van een water te spotten.

Struinen pur sang, heerlijke plaat!

Favoriete periode?

Ik neem ieder jaar vanaf de laatste week april tot de derde week van mei vrij om lekker mijn ding te kunnen doen. Kies het juiste moment van de dag en laat paaiende vissen absoluut lekker met rust. Presenteer je aas buiten het paaigeweld aan bij vissen die er niet mee bezig zijn of wellicht zelfs al klaar zijn.

Voor Jordy een bekend tafereel.

Het allerliefste vang ik ze natuurlijk op topgewicht net voor paai. Niet meer dan eens zijn de vissen die nog moeten gaan paaien, terwijl een groot deel van het bestand al druk bezig is, de grotere vrouwtjes. Ik heb het dit voorjaar ook weer gezien bij sommige vissen, bijna 2 weken na de grote paai, waren zij pas leeg en afgepaaid. Presenteer je aas dus gerust eens op een opwarmend zandplaatje, op een zwemroute in de kant, of boven op het wier met een zeer lange chod. Succes gegarandeerd!

Een langere chod bovenop het wier is een bewezen killer!

Het is kort gezegd iets dat je zoveel tijd kan besparen. Op een mooie dag kun je nu eenmaal vissen spotten. Je bent dan met een beetje geluk dichter bij je target dan je durft te dromen! Maak hier gebruik van, het scheelt je kostbare vistijd 😉

Target spotten, target netten. Zo snel kan het gaan!

Bonustip: WAADPAK!

Op plekken vissen waar je niet zomaar bij kan komen is sowieso een toptactiek. Dit kan je perfect doen met een waadpak. Je kan langs de kant waden naar stekken waar je anders nooit bij kan komen!

Struinend in een hoekje waar niemand weet van heeft, dat is Jordy’s visserij!

Daarnaast verschilt mijn aanpak per dag, afhankelijk van het tijdstip en het weer. Per stek, afhankelijk van de watervegetatie en bodemgesteldheid. Per water, afhankelijk van de conditionering of ervaring met wel of niet azen aan de oppervlakte. Per vis of groep vissen, afhankelijk van het zwem of aasgedrag. Geen enkele aanpak is dus leidend en gaandeweg leer je, voed je jezelf met informatie en raak je er steeds beter in om met de beperkte tijd die je hebt vis te vangen. Maar onthoud één ding: zonder überhaupt een struinsetje bij je te hebben, mis je sowieso prachtige kansen en misschien wel zeer fraaie vangsten!

Een struinbeer op een plekje in niemandsland, een heerlijke afsluiter!

Hopelijk heb ik jullie een beetje kunnen inspireren met mijn struintips en tactieken!

Succes met jullie (struin)avonturen!

Jordy Op ’t Hof


Om op de hoogte te blijven van Jordy zijn struinavonturen, kan je hem op Instagram en op Facebook volgen!

Bekijk ook