Drie tophaken van Carp ‘R’ Us + hoe je ze wel en niet kunt inzetten!

Favoriet Favoriet
Drie tophaken van Carp ‘R’ Us + hoe je ze wel en niet kunt inzetten!

In deze update check je alle info over drie tophaken van het van oorsprong Britse Carp ‘R’ Us. Zo lees je de voor- en nadelen van ieder haaktype en weet je precies welke type haak het beste past bij jouw visserij!


De Predator ATS

De mannen van Carp ‘R’ Us aan het woord: De Predator ATS is een echte innovatie op de markt! Het kostte ons meer dan twee jaar van testen om de perfecte haakvorm te vinden. Het resultaat mag er echter zijn, een haak die op veel verschillende manieren kan worden ingezet!

Jaren van intensief testvissen gingen aan deze haak vooraf…

De eenvoudigste manier om deze haak te knopen is met een standaard knotless-knot tot ongeveer halverwege de haaksteel. Om de positie van de hair ten opzichte van de haak te verbeteren wikkelen we nog twee extra slagen onder de hair. Deze rig doet het uitstekend met bodemaas tot ongeveer 20 milimeter.

De meest eenvoudige manier om een rig te knopen, voor een standaard presentatie echter prima!

De klassieke rig

Dit is één van onze favoriete manieren om deze haak te knopen. Voor deze rig gebruiken we de Mouthsnagger Shorty (line aligner). Zorg er wel voor dat de knoop exact tegenover de haakpunt zit en schuif deze zo nodig na een dril weer terug. Deze variant kan met bijna elk soort, vorm en formaat haakaas gebruik worden!

Een klassieke rig die je altijd wel kunt inzetten!

Wanneer je in plaats van een knoopje een rig ring gebruikt dan heb je een Blowback rig die nog sneller indraait!

Vervang de knoop op de haaksteel door een rig ring om een Blowback presentatie te maken!

De Centurion 2000 ATS

De Centurion 2000 ATS behoeft geen introductie meer. Met deze haak zijn al ontelbare vissen gevangen sinds hij op de markt is verschenen. Net als de Predator ATS kan ook deze haak bijna overal voor worden gebruik!


De Centurion 2000 ATS, een echte alleskunner!

De Centurion kan uitstekend ingezet worden in allerlei presentaties, bijvoorbeeld met een korte line aligner voor een nog sneller inhaking. Deze combinatie doet de haak nog sneller in het midden van de onderlip prikken en kan gebruikt worden met alle mogelijke soorten haakaas! Ook als Multi-rig is de Centurion dodelijk. Zeker de haakmaten twee en vier vormen op deze manier geknoopt een perfecte rig voor grote vissen.

Een knotless-knot met daarbij een Mouthsnagger Shorty!
Een Multi-rig met lange line aligner. Deze combi draait snel in en heeft genoeg ruimte tussen de line aligner en de haakpunt voor grote vissen.

Pop-up rig

Dit is waarschijnlijk de bekendste pop-up presentatie. Strip 10-12 centimeter van de coating en maak een knotless knot. Hierna kan de line aligner over de knoop gemonteerd worden. Omdat de pop-rig 360 graden moet kunnen draaien is het belangrijk dat het puntje van de Mouthsnagger wordt afgeknipt. Afhankelijk van het de gebruikte pop-up en de haakmaat moet er op één centimeter van de haak een loodje worden bevestigd.

De Centurion 2000 ATS geknoopt als pop-up rig.

De Long Shank Nailer ATS

De Long Shank Nailer ATS is een zeer specifieke en voor velen moeilijk te gebruiken haak. In sommige gevallen is deze haak zelfs verboden vanwege zijn vorm die tijdens de dril in de bek van vis kan gaan snijden. Er zijn echter ook genoeg mogelijkheden waarbij je dit haaktype zonder problemen kan inzetten. Bij obstakelvrije wateren en stekken waar je de vis alle ruimte kan geven is deze haak juist uitstekend in te zetten!

De Long Shank Nailer ATS. Gebruik deze haak alleen als de omstandigheden dat toe laten!

De Long Shank Nailer in combinatie met een Mouthsnagger Shorty en een rig ring of knoop op de haaksteel zijn voor deze haak de favoriete methoden van onze fieldtesters! Ook hierbij is weer belangrijk dat de knoop, of rig ring, precies tegenover de haakpunt gemonteerd wordt. Met deze rigs kunnen praktisch alle soorten haakaas gevist worden!

De Long Shank Nailer met een klassieke knoop.
De Long Shank Nailer met een rig ring.

360 graden rig

Deze rig ziet er misschien wat ingewikkeld uit, maar is verrassend simpel en snel te knopen. Knoop een stuk braid of fluorocarbon aan een ring-wartel. Haal vervolgens de haak door de wartel en rijg vervolgens twee rubberen stoppertjes met daartussenin een rig ringetje met een hair op de haak. Een boilie of pop-up op de hair en de rig is klaar! Bij het gebruik van een pop-up moet er nog wel wat putty voor de wartel worden geplaatst.

De Longshank Nailer ATS als 360 graden rig!

Veelgemaakte fouten

Hieronder beschrijven we een drietal veelgemaakte fouten bij de drie haaktypen.

Fout 1

Een te agressieve stand van de haak zorgt er bij haken als de Long Shank Nailer voor dat de haak overal in de bek kan prikken. Als een haak niet in de harde onderlip van een karper haakt dan vergroot dit de kans op beschadiging van de vissenbek enorm!

Een te agressieve haakpositie zorgt ervoor dat de haak op de verkeerde plekken in de bek prikt…

Fout 2

Een te lange of te ver naar binnen gebogen line aligner. Dit ziet er misschien niet echt uit als een fout, maar zorgt er wel voor dat de haakpunt wordt afgeschermd. Dit belemmert een snelle inhaking in de onderlip en kost je gegarandeerd aanbeten…

De line aligner schermt hier als het ware de haakpunt af en belemmert daarmee de inhaking.

Fout 3

Veel vissers zijn bang dat bij een langere hair de haak buiten de bek van de vis zal blijven. Bij grotere vissen is dit echter totaal geen probleem en kan de boilie gerust twee tot drie centimeter onder de haak mogen hangen om een optimale inhaking te kunnen realiseren.

Een te korte hair zorgt ervoor dat haak vaak niet goed kan indraaien.

Door te het gebruiken van het juiste type haak en rig jouw situatie en het voorkomen van de hierboven beschreven fouten kun je gegarandeerd het verschil maken en meer aanbeten forceren!

Tight lines!

Team Carp ‘R’ Us


Check de Facebook pagina en de website voor alle nieuwe producten en meer Carp ‘R’ Us informatie!

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl