ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Drie toprigs voor jouw najaarsvisserij – Rigtips van Carp ‘R’ Us

Favoriet Favoriet
Drie toprigs voor jouw najaarsvisserij – Rigtips van Carp ‘R’ Us

Met het najaar in volle gang is het tijd om het maximaal uit je visserij te halen. Om je goed op weg te helpen check je in dit artikel drie toprigs voor deze periode van het Tsjechische Carp ‘R’ Us, waarmee jij het verschil kan maken op jouw viswater!


Team Carp ‘R’ Us aan het woord: Rond het einde van de zomer en de start van het najaar is de groei van waterplanten op het hoogtepunt. De watertemperatuur is maximaal en het barst van het natuurlijk voedsel. Het lijkt nu eenvoudig om een paar grote vissen te vangen… Het kan in de nazomer en vooral in de herfst ook vrij gemakkelijk zijn, mits je een aantal belangrijke rig zaken op orde hebt!

Het najaar is een perfecte tijd van het jaar om goed uit te pakken!

Tip 1: Zoek de balans

Er zijn veel verschillende rigs die ingezet kunnen worden in combinatie met een wafter of ander uitgebalanceerd haakaas. De eerste en waarschijnlijk ook de bekendste is de Slip-D of German rig. Natuurlijk werken deze, maar we willen nu een echte topper laten zien!

Het kan in de nazomer ook vrij gemakkelijk zijn, mits je een aantal belangrijke rig zaken op orde hebt!

Dankzij de licht gebogen haaksteel van de Predator haak, lange line aligner en het kleine fixeer knoopje voor de weerhaak, zal deze rig altijd perfect in de onderlip haken. Het is belangrijk dat de afstand tussen het zwevende haakaas en de haak minimaal één tot anderhalve centimeter is. Deze montage is perfect voor de vissers die veel en ook grote vis willen vangen en/of op plaatsen vissen waar long shank haken zijn verboden.

De Predator haak leent zich perfect voor het vissen met uitgebalanceerd haakaas!

Wafter rig – Stap 1

Het kiezen van de juiste haak is de belangrijkste stap. Dankzij de geleidelijke ‘curv’ heeft de Predator een bijzondere goede inhaking. Hoewel het geen haak is voor het obstakelvissen, is ook de houvast bewonderenswaardig.

De Predator is een haak waarmee je in de meeste gevallen goed zit!

Wafter rig – Stap 2

Om een fixeerknoopje te maken, breng je het lusje, gemaakt aan het gestripte deel van het onderlijnmateriaal, naar de haaksteel draai hier met het onderlijnmateriaal drie keer omheen. Haal hierna het losse einde door de lus in de richting van de haaksteel vandaan.

Door het knoopje op de haaksteel verlaat de hair op precies de juiste plek de haak!

Wafter rig – Stap 3

Een lange Mouthsnagger zal de hoek tussen de haakpunt en het onderlijn materiaal vergroten,waardoor er meer ruimte ontstaat om de haak goed in de onderlip te laten indraaien.

Door het gebruik van een Mouthsnagger zal de haak nog beter richting de onderlip draaien!

Tip 2: Gebruik Pop-up’s

Pop-ups en drijvende haakaasjes zijn de afgelopen jaren een echte game-changer geworden. Het geheim en het grote voordeel zitten natuurlijk in het drijfvermogen. Dankzij het drijfvermogen kan de haak in de perfecte hoek gezet worden om recht in de onderlip te prikken. Vandaag de dag zijn er grofweg twee groepen vissers. De Chod vissers en de vissers die graag met een Ronnie-rig uitpakken. Beide rigs zijn uitstekend, maar we focussen ons nu op de Ronnie-rig.

Dankzij het drijfvermogen kan de haak in de perfecte hoek gezet worden om recht in de onderlip te prikken…

De Ronnie-rig wordt het beste ingezet met een PVA-stick of -zakje gevuld met pellets, boiliekruim of een stick mix. Het signaal van een hoopje voer met daarboven een uitgebalanceerde pop-up is simpelweg onweerstaanbaar!

Een goed gepresenteerde Ronnie in combinatie met een klein hoopje voer is onweerstaanbaar!

Bij het knopen van een Ronnie-rig is het van belang om de juiste hoek aan te houden tussen de super scherpe Predator Hook ATS en de pop-up. Deze hoek is ongeveer 20 graden en de hook bead moet precies tegenover de weerhaak zitten. Als je dit niet ziet zitten is dat geen probleem, want de kant-en-klare Ronnie-rigs van Carp ‘R’ Us worden gemaakt door een professioneel team die staan voor kwaliteit!

De Ronnie’s zijn ook kant-en-klaar te verkrijgen.

Een ander belangrijke ding is om de bewegingsvrijheid van de rig goed te regelen. Stijve pop-up rigs werken alleen goed als deze voldoende kunnen draaien. Gebruik daarom eens een Carp ‘R’ Us Gizmo wartel in plaats van een standaard quick change variant. Deze functioneert ook goed zonder anti-tangle sleeves en levert de benodigde bewegingsvrijheid voor de Ronnie-rig.

Door na te denken over je rigs en presentatie komen dit soort vissen vanzelf!

Tip 3: Vis bij obstakels

Karpers verblijven nagenoeg het hele jaar graag tussen de obstakels, zo ook in het najaar. Obstakels bieden niet alleen beschutting, maar vaak ook voedsel en dat weten ze! Een simpele knotless knot rig kan in die situaties nog steeds erg effectief zijn. Zeker wanneer het aankomt op brute kracht om de vis bij het obstakel weg te houden. De Centurion 2000 ATS of Continental Snag Hook ATS zijn in dit geval de beste opties als het gaat om haakkeuze.

Alles wat je nodig hebt voor super betrouwbare obstakelrig!

Dankzij hun eenvoud zijn ze perfect in te zetten met de simpelste rigs zoals een Knotless knot- of Multi-rig. In combinatie met een sterke braid, zoals 45lb Strip-X en een lange Mouthsnagger line aligner, bieden ze 100 procent betrouwbaarheid met iedere aassoort!

Een Centurion haak in combinatie met…
…een sterke braid en lange Mouthsnagger zorgen voor uitstekende houvast!

De volgende keer dat je nadenkt of je de obstakels moet vermijden, kun je er met deze materialen van Carp ‘R’ Us veilig voor gaan!

Succes aan de waterkant!

Team Carp ‘R’ Us


Benieuwd geworden naar de innovatieve producten van Carp ‘R’ Us? Bekijk dan de websites van CarpMax en Karpercentrale!

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl