ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Drie topvissers over de stelling: “de chod rig is de beste rig die je kunt inzetten in het voorjaar”

Favoriet Favoriet
Drie topvissers over de stelling: “de chod rig is de beste rig die je kunt inzetten in het voorjaar”

Eén van de allerbekendste rigs uit ons karperwereldje is zonder twijfel de chod rig, maar is het ook het ‘beste’ wapen in het voorjaar? In deze update hebben wij de meningen van drie topvissers verzameld! Benieuwd wat Martin Post, Michiel Pilaar en Mike Thille van deze stelling vinden? Scroll dan snel verder!


Visuele prikkel

Mike Thille aan het woord: Ik grijp heel snel naar een chod als ik vissen zie zwemmen of met de drone kan spotten. Je hoeft je namelijk niet druk te maken over de bodemgesteldheid, hij zal negen van de tien keer goed liggen. Het is een visuele prikkel, zeker in deze periode wanneer eten niet de grootste prioriteit is. Daarnaast verstoor je de vissen niet met voeren of te vaak inwerpen.

De chod is hot!

Het allerliefst vis ik mijn chods super kort: ik knoop ze ongeveer even lang als mijn ronnie rigs. Ik durf ze langer te maken als er veel bodemwier staat en als de visserij taai is voeg ik een pier of een made toe. Vooraf knoop ik altijd tien of twintig chods zodat ik mega snel kan reageren. Daarnaast is het van onwaarschijnlijk groot belang dat mijn chods haarscherp zijn, vaak zie je dat vissen uit interesse direct ‘testen’. Het aas steekt natuurlijk af van de bodem en eventueel van het voer dat je gebruikt. Ik bescherm mijn haakpunten ook graag met foam, zodat ze niet kunnen beschadigen en het gelijk prijs is als de vis eraan proeft.

Je kunt de chod ook combineren met attractief aas dat nauwelijks verzadigd, zoals de Bloodworm Oily Hennep!

Al met al ben ik dus een groot voorstander van de chod rig in het voorjaar en zou ik je zeker aanraden om ‘m eens te gebruiken!

Instant nummer één

Martin Post aan het woord: Ik zeg niet dat het de beste rig is in het voorjaar. Als ik bijvoorbeeld zou voeren zou ik daar niet voor kiezen, dan kies ik altijd voor een bodemaas presentatie. Met een chod rig kan je wel blind vissen want je hoeft geen bodemonderzoek te doen. Hard, zacht, wier of geen wier, deze rig zal altijd perfect liggen.

Martin ziet de voordelen van een chod rig wel in!

Ook de pop-up vind ik een groot voordeel in het voorjaar. Je kan lekker voor een felle kleur kiezen waardoor het in deze periode echt een killer is. Mijn favoriete kleuren zijn washed out roze en oranje. In ons geval de Krill Karamel en de Strawberry Special. Deze combinaties van voordelen zorgen ervoor dat ik deze rig inderdaad heel graag toepas in het voorjaar.

Het is niet raar dat Martin fan is van pop-ups… 😉

Twee fases

Michiel Pilaar vertelt: Er zijn twee fases waar karpers in verkeren in het voorjaar. Of ze zijn nieuwsgierig of ze willen azen. Dit heeft te maken met watertemperatuur en zonlicht. In het vroege voorjaar bewegen ze door de invloed van zonlicht. Dan is een chod het ideale wapen om de vis te triggeren. Later in het voorjaar, als de vis echt op zoek is naar voedsel, zal ik toch kiezen voor een bodemrig.

In de sessie met Kevin Diederen zie je hoe dodelijk een chod rig kan zijn.

Om actief en snel te vissen zal het altijd één van mijn eerste keuzes blijven en daarom is deze rig niet weg te denken uit mijn tacklebox.

Tight lines en succes dit voorjaar!

Michiel Pilaar, Mike Thille & Martin Post


Meer tips en tricks over het voorjaar en over chods vind je op onze Community!

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl