Drie voerstrategieën voor je zomervisserij

Hoeveel moet je voeren bij het karpervissen, welke aassoorten zijn geschikt voor het (voor)voeren en heeft voorvoeren eigenlijk überhaupt wel zin..? Veel vragen waar eigenlijk geen eenduidig antwoord op is, want dit hangt natuurlijk af van vele factoren!

Ondanks dat proberen we jullie in dit artikel een beetje wegwijs te maken in wat wel en niet kan werken op het gebied van (voor)voeren in de zomer. Doe er je voordeel mee!


Instant succes

De zomerperiode gaat over het algemeen gepaard met warme watertemperaturen, waardoor de vissen vrij passief worden. De welbekende ‘hit & run’ strategie, waarbij vaak instant gevist wordt kan dan zeer succesvol zijn. Kies voor aas met een hoge instant werking, zoals de High Instant Range van Pro Line, om snel succes te behalen. Kortom: niet veel of zelfs niets bijvoeren kan in de zomerperiode echt zijn vruchten afwerpen!

Een bijzonder mooie spiegel die gevangen werd op de High Instant Range van Pro Line!

Opbouwen en onderhouden van je stek

Ga je voor een langere tijd op pad, dan kan het wel eens lonend zijn om jouw stek op te bouwen. Verstandig hierbij is om niet gelijk heel te stek vol te storten met kilo’s voer. Je stek kun je langzaamaan opbouwen door eerst eens te kijken wat de vangsten doen. Vang je snel achter elkaar vis, dan zou je wellicht wat meer kunnen gaan voeren. Dit is namelijk het teken dat er meerdere vissen op je stek rondhangen, waardoor jouw gevoerde aas sneller opgegeten wordt.

Krijg je snel beet, dan kun je de voerhoeveelheid omhoog krikken.

Varieer ook met aas om te zien welk soort aas het beste werkt. Kies bijvoorbeeld voor de aasrange van SAGA en mix een zoete en vismeel boilie door elkaar. Door met verschillende soorten aas te werken kun je snel een groot deel van het visbestand aanspreken en achterhalen welk type aas het beste werkt. Vergeet ook zeker niet om een paar scheppen tijgers aan je mix toe te voegen! 😉

Pieter met een prachtige spiegel, gevangen op de bollen uit de Mulberine Range!

Voorvoeren en afromen

De derde strategie is het voorvoeren en afromen van meerdere wateren/stekken tegelijk. Zoals jullie wellicht weten zijn Pilaar en Hofman enorm fan van deze strategie, maar hierbij moet wel benadrukt worden dat zij echt weten wat ze doen. Het ‘zomaar’ vol gooien van een water kan namelijk averechts werken en dat is precies niet wat je wil!

Het ‘zomaar’ vol gooien van een water met voer kan averechts werken!

Voorvoeren en afromen kun je veelal toepassen op wateren waar je het bestand goed kent én als je er vrijwel zeker van bent dat de vissen op de stek rond zullen hangen. Soms kan het lonend zijn om enkele kilo’s te voeren, maar soms is het juist verstandig om maar een kleine kilo zeer verspreid te voeren. Dit kun je op meerdere wateren of op groot water op meerdere stekken doen. Vervolgens room je enkele uren later of de dag erna deze stekken af.

Mark maakt vaak gebruik van deze laatste strategie, en met succes!

Met deze strategie kun je in korte tijd veel informatie opdoen. Je leert immers al snel welke stekken of wateren productief zijn. Handige informatie waar je op kunt voortborduren bij de rest van je trip!

Veel succes aan de waterkant de komende tijd!

KWO Redactie

Bekijk ook