ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Een halfjaar vissen met de Rebelcell Outdoorbox 12.50 AV – KWO XXL Fieldtest – Pim Grootnibbelink

Favoriet Favoriet
Een halfjaar vissen met de Rebelcell Outdoorbox 12.50 AV – KWO XXL Fieldtest – Pim Grootnibbelink

Je hebt ongetwijfeld wel eens gehoord van het Nederlandse bedrijf Rebelcell. Al jarenlang maken zij lithium accu’s die onder andere gebruikt worden door karpervissers. Onze eigen redactiebaas Pim Grootnibbelink heeft de Outdoorbox 12.50 AV een halfjaar misbruikt, dus hoog tijd voor een eindoordeel!

Pim is de man die de content op het openbare KWO in goede banen leidt.

De Rebelcell 12.50 AV Outdoorbox

Pim aan het woord: Rebelcell is binnen het karperwereldje uitgegroeid tot een zeer bekende naam. Bijna iedereen die met een rubberboot en elektromotor vist heeft wel eens van het merk gehoord. De Outdoorbox accu’s die Rebelcell maakt zijn speciaal ontwikkeld voor karpervissers en zouden aan de hoogste kwaliteitsstandaarden voldoen. Hoog tijd om dat in de praktijk te testen!

Qua strakke looks scoort de Outdoorbox in ieder geval flink wat punten! šŸ˜‰

Rebelcell is een A-merk en de Outdoorboxen zijn daarom niet heel goedkoop. Dit specifieke exemplaar, de 12.50 AV (oftewel: 12 volt en 50 ampĆØre), kost ā‚¬699 zonder oplader. Je kunt bij deze Outdoorbox kiezen uit een ‘normale’ oplader of een extra snelle variant, waarmee de totaalprijs op ā‚¬799 tot zelfs ā‚¬849 uitkomt. Overigens scoor je als KWO Member nog wel 10% korting op die prijs šŸ˜‰

Het prijsverschil tussen een loodaccu en een lithium accu is behoorlijk. Is het verschil het waard..?

Voor deze review leek het me vooral belangrijk om iets te zeggen over de waarde die je terugkrijgt voor dat geld. Iets dat minimaal ā‚¬699 kost moet je natuurlijk wel flink wat voordeel bieden!

Eerste indruk

Eerder dit jaar maakte ik al een video waarin we de Outdoorbox 12.50 AV introduceerde. Een betere eerste indruk kun je haast niet krijgen, dus check de video nog eens hieronder:

Waarschijnlijk denk je na het kijken van de video hetzelfde als ik in eerste instantie: ziet er goed uit, maar is het die ā‚¬699 nou echt waard..? Ik hoop dat ik je met deze review een antwoord kan geven!

De features in detail

Als je een Rebelcell Outdoorbox in huis haalt valt het meteen op dat je je elektromotor kunt aansluiten middels de blauwe stekker aan de zijkant (een zogenaamde ‘Anderson stekker’). Deze stekker wordt standaard bij de Outdoorbox bijgeleverd en is eventueel ook los te bestellen (link). Het is daarbij belangrijk dat je kiest voor dezelfde kleur stekker als je Outdoorbox, want anders past deze niet.

De Outdoorboxen van Rebelcell zijn voorzien van een veilige, blauwe Anderson aansluiting.

Ik had zelf al een Anderson stekker op m’n elektromotor zitten, maar helaas bleek deze niet te passen op de aansluiting van Rebelcell. Na wat knip-en-monteerwerk had ik de blauwe Anderson stekker bevestigd (mocht je dat lastig vinden, kijk dan even op YouTube voor uitleg). Zo’n Anderson stekker biedt twee voordelen: je kunt je elektromotor en Outdoorbox eenvoudig connecten en je hebt een (thermische) zekering die zorgt dat je je kostbare lithium accu niet zomaar kunt frituren. Wel zo prettig bij een accu zoals deze!

Tijdens het drillen van dit soort #UNITS wil je niet dat je accu je ineens in de steek laat!

Betrouwbaarheid

Geef je ā‚¬699 of meer uit aan een lithium accu, dan mag hij natuurlijk niet zomaar kapot gaan. Gelukkig hebben ze daar bij Rebelcell goed over nagedacht: de Outdoorbox is waterproof volgens het IP65 keurmerk en kan dus in de regen blijven staan, er zit een ingebouwde misbruikbescherming in tegen te diep ontladen, overvoltage, hoge temperatuur en ga zo maar door.

IP65 houdt niet in dat de Box volledig onder water kan!

Wat die waterdichtheid betreft: in onze video duwen we de Outdoorbox volledig onder water om te laten zien dat ze een serieus stootje kunnen hebben, maar dat is dus niet wat het IP65 keurmerk inhoudt. Met name de 12V sigarettenplug aansluiting is wat gevoelig voor waterschade, dus zorg dat je het dopje altijd goed afsluit!

De nieuwe generatie Outdoorboxen hebben het IP65 keurmerk. Je hoeft je over slecht weer dus geen zorgen te maken!

Zoals ik net al aangaf zitten er zekeringen in en door al deze features bij elkaar zou de Outdoorbox minimaal 10 seizoenen mee moeten gaan. Mocht er toch iets gebeuren met je kostbare accu, dan kun je altijd bij Rebelcell terecht dankzij de twee jaar durende garantieperiode. Overigens vind ik twee jaar niet bijzonder lang als je claimt dat de Outdoorbox ten minste 10 jaar meegaat.

Een Outdoorbox zou minimaal 10 seizoenen mee moeten gaan.

Gewicht en formaat

Als je de video hierboven hebt bekeken, dan heb je mij horen vertellen dat de Outdoorbox 12.50 AV 50% kleiner Ć©n twee kilo lichter is dan zijn voorganger. Ik heb de vorige variant nooit in mijn handen gehad, maar kleiner en lichter is natuurlijk altijd top! Het handvat aan de box voelt stevig aan en maakt de Box eenvoudig te vervoeren. Aanzienlijk fijner dan het handvat van een zware loodaccu!

De 12.50AV versus een loodaccu die qua capaciteit vergelijkbaar is. Het verschil in gewicht is echt enorm!

Veel karpervisser gebruiken een relatief kleine boot (die van mij is een Raptor van twee meter lang), dus de ruimte daarin is vrij beperkt. Hoe compacter je accu, hoe beter!

Prestaties

Een kleine en lichte accu is natuurlijk top, maar qua prestaties mag hij zeker niet onderpresteren ten opzichte van een loodaccu. Volgens de website van Rebelcell vervangt deze Outdoorbox een loodaccu tot 105 (!) ampĆØre. Zo’n loodaccu weegt al snel 20 kilo of zelfs meer, terwijl de 12.50 AV slechts vijf kilo weegt!

Het is haast onvoorstelbaar hoeveel power er in dit kleine kastje zit verwerkt!

Een ander groot voordeel dat de Rebelcell biedt is dat je ‘m volledig kunt ontladen. In gewoon Nederlands: je kunt tot en met de laatste percentage batterij op volle kracht blijven varen. Bij een loodaccu ligt dit anders: die zijn maar voor 50% – 70% te ontladen. Bovendien presteert je elektromotor beduidend minder goed zodra de batterij van een loodaccu leeg begint te raken.

Met een Rebelcell kun je zelf met een bijna lege accu nog volgas varen!

Op de website van Rebelcell is te lezen dat je zo’n 2-4 uur kunt varen met een 55 lbs elektromotor, maar dit is van zoveel factoren afhankelijk (denk aan het type boot, belading, wind etc.) dat het lastig is om hier een goed getal aan te koppelen. Later in de review vertel ik hier nog wat meer over.

Sigaretten plug en accustatus

Naast de Anderson stekker die ik hierboven heb besproken, zit er op de Outdoorbox 12.50 AV ook een 12V sigaretten plug aansluiting (aparte naam vind ik het). Als je de Outdoorbox open maakt zie je dat er standaard een plug wordt bijgeleverd, waar je twee USB devices op kunt aansluiten. Hiermee kun je dus bijvoorbeeld je telefoon of tablet opladen.

Bij de Outdoorbox zit standaard een autoplug naar USB converter. Zo kun je meteen beginnen met je telefoon/tablet opladen!

Ook hebben de mannen van Rebelcell een Quick Connect Fishfinder aansluiting in hun assortiment, waarmee je je fishfinder op je Outdoorbox kunt aansluiten. Zo kun je dus met Ć©Ć©n accu zowel je elektromotor als fishfinder van stroom voorzien. Let er wel op dat de 12V plug best wel een stukje uitsteekt van de Outdoorbox. Als je ‘m verkeerd laat vallen of er per ongeluk tegenaan trapt zou je hem kunnen beschadigen.

Met de autoplug stekker op de ODB’s kun je onder andere je fishfinder van stroom voorzien!

Tot slot zit er bovenop de Outdoorbox een accu indicator, waarmee je kunt zien hoeveel procent stroom je accu nog bevat.

De Rebelcell in gebruik

Ik vis zelf regelmatig op grote wateren, waarbij ik vaak mijn complete uitrusting overvaar om bijvoorbeeld vanaf een eilandje te vissen. Het kan flink spoken op dit soort wateren, dus een betrouwbare elektromotor (met accu) is een absolute MUST! Daarnaast vis ik vaak korte nachtjes, dus iedere kilo gewicht die ik kan besparen is mooi meegenomen. Omdat mijn loodaccu me al een paar keer in de steek had gelaten, kwam de Rebelcell precies op het juiste moment binnen.

De toppen omhoog om over het wier heen te vissen. Bij een aanbeet moet je volgas de boot in achter de vis aan!

Over het gebruiksgemak kan ik kort zijn: dat is echt TOP! Je bent de ellende van het slepen met een loodaccu al snel vergeten. Zodra de accu in de boot staat sluit je de elektromotor (en eventueel fishfinder) met Ć©Ć©n klik aan en je bent klaar om te varen.

Het gemak dat je van de Rebelcell hebt is enorm.

Ik was in het begin vaak bang dat de fishfinder teveel batterij zou opslokken, dus 9 van de 10 keer sloot ik die op een losse 12V accu aan. Uiteindelijk bleek dat nog wel mee te vallen. Wat ik wel een keer heb ervaren (en wat ik al vaker heb gehoord) is dat de fishfinder wat stoorde als hij op dezelfde stroombron zat aangesloten als de elektromotor. Hoewel het me maar Ć©Ć©n keer is overkomen, sluit ik persoonlijk de fishfinder liever op een andere accu aan.

Je bent de ellende van het slepen van een loodaccu al snel vergeten!

Duurtest

Na een halfjaar veelvuldig varen met de Outdoorbox 12.50 AV kan ik zeggen dat ik zeer positief ben. Het is ondertussen wel duidelijk dat het lage gewicht en de compactheid grote voordelen zijn, maar ook het vermogen heeft mij positief verrast. Vis je een sessie van Ć©Ć©n tot twee nachten, dan heeft de 50 ampĆØre Outdoorbox meer dan voldoende stroom. Zelfs als je op grotere afstanden vist (denk aan 150 – 200 meter) was het geen enkel probleem om meerdere keren uit te varen en vis te drillen. Ik denk dat je er zelfs een midweek tot week mee kunt varen, afhankelijk van hoeveel en welke afstanden je vaart.

Dankzij de digitale accu indicatie kom je nooit voor verrassingen te staan!

De accustatus die je bovenop de Outdoorbox kunt aflezen bleek ook handiger dan gedacht. Ik checkte deze regelmatig en besloot dan vervolgens of ik mijn rigs zou uitvaren met de elektro of dat ik een keertje extra ging roeien. Zo kon ik de accu sparen voor de momenten die er Ć©cht toe deden (oftewel: de drilmomenten) en kwam ik nooit onverwachts met een lege accu te staan. Voor zover ik kon achterhalen was de stroomindicator heel nauwkeurig.

Doordat je de accustatus kunt aflezen is het eenvoudig om stroom te besparen voor de momenten die er echt toe doen!

Gebruik met dieptemeter

Zoals ik eerder aangaf kun je ook je dieptemeter op de Outdoorbox aansluiten. Tijdens een avondje verkennen besloot ik om de losse 12V accu thuis te laten en de dieptemeter rechtstreeks op de Outdoorbox aan te sluiten. Na zo’n twee uur varen zat de accu nog voor meer dan 50% vol, dus ook dat viel me enorm mee! Overigens was het die betreffende avond wel vrijwel windstil, dus de elektromotor gebruikte ik in een lage stand.

Hoe compact wil je het hebben! Zowel de elektromotor als je dieptemeter kunnen eenvoudig op de Rebelcell worden aangesloten.

Concurrentie

Een vergelijkbare accu qua vermogen is de Jarocells BTP50.12 (ook 50 ampĆØre). Qua prijs is de Rebelcell iets scherper geprijsd dan de Jarocells, die zo’n ā‚¬900 kost inclusief acculader. Andere vergelijkbare (lithium) accu’s zijn schaars, dus Rebelcell heeft zeker een uniek product in handen met de Outdoorbox!

De 50 ampere varianten van Jarocells zijn ietsje duurder dan de Outdoorbox van Rebelcell.

Voor- en nadelen

Tijd voor een opsomming! Als je een Outdoorbox van Rebelcell in huis haalt ga je genieten van de volgende voordelen:

 • Compact formaat en licht van gewicht
 • Eenvoudige ‘one-click’ aansluitingen van je elektromotor en eventueel dieptemeter
 • Onbeperkt Netflixen en Tinderen aan de waterkant dankzij de mogelijkheid om je telefoon/tablet op te laden šŸ˜‰
 • Lange vaartijd (vergelijkbaar met loodaccu tot 105 ampĆØre)
 • Enorm betrouwbaar en veilig
 • Nooit meer plotseling een lege accu dankzij de accu indicator
 • Snel opladen: zelfs met de ‘langzame’ acculader is de ODB in 6-7 uur volledig opgeladen
 • Lange levensduur tot wel 10 seizoenen lang
 • Standaard 2 jaar garantie van Rebelcell
Compact, krachtig, van alle gemakken voorzien en bestand tegen een stootje. Zo zou je de Outdoorboxen van Rebelcell wel kunnen omschrijven!

Minpuntjes van de Outdoorbox 12.50AV:

 • Het is en blijft een serieuze investering
 • De aansluiting op de 12V sigaretten plug is wat gevoelig (steekt ver uit)
 • Hoewel de box goed bestand is tegen (regen)water, is het rubberen dopje van de sigaretten plug aansluiting wel een gevoelige plek

Conclusie: voor wie is de Outdoorbox geschikt?

Ben jij iemand die regelmatig met zijn boot het water op gaat en op zoek is naar een betrouwbare accu? Dan is deze Outdoorbox 12.50 AV zeker geschikt voor jou! Het gemak dat je van dit compacte kast je hebt is echt gigantisch. Zorg dat je voor aanschaf de instructies op de website van Rebelcell ook goed doorleest om zeker te weten dat de Outdoorbox past in jouw set-up!

Het Ɣllerbelangrijkste bij een Rebelcell Outdoorbox: past hij bij jouw visserij?

Trek jij er maar zelden met je boot + elektromotor op uit, dan is deze lithium accu wellicht het geld niet waard voor jou en ben je beter uit met een goedkopeer loodaccu. Kortom: de Outdoorbox is vooral geschikt voor de fanatieke (boot)visser, en bied je gegarandeerd waar voor je geld!

Succes met je overweging!

Pim


Meer informatie over de 12.50 AV, de andere Outdoorboxen en de vele accessoires vind je op de website van Rebelcell.

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl