ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Een succesvol voorjaar met de tips van Tom Dove!

Voor velen is het voorjaar toch wel de mooiste tijd van het jaar, zo ook voor Tom Dove. We kennen hem onder andere van de Korda Masterclass. In dit artikel geeft hij negen waardevolle tips om van jouw voorjaar een succes te maken!


Tom Dove aan het woord: Het voorjaar is voor mij absoluut de mooiste tijd van het jaar om eropuit te gaan. De vissen ontwaken na een lange winter en worden nu veel actiever. Die toenemende activiteit geeft mij alvast flink wat meer kansen om ze te vangen!

Dikke vangst karper tom dove
Dat Tom het voorjaar niet overslaat is wel duidelijk!

Tip #1: Ga op zoek

De voorjaarsmaanden staan voor mij in het teken van opportunistisch vissen. Het is voor mij van groot belang om de vissen te vinden, het zoeken krijgt dan ook flink wat aandacht. Als ik ze heb gevonden start ik graag met opvallend haakaas, zigs of bijvoorbeeld een knalgele pop-up met niet meer dan tien boilies er omheen. Het belangrijkste is om de vis nu te vinden en op de juiste plek een echt opvallend en super aantrekkelijk haakaasje aan te bieden.

tom dove zoeken karper
Investeer tijd in het observeren, want juist in het voorjaar is het vinden van de vis heel belangrijk.

Tip #2: De kracht van de zon

Waterdieptes spelen deze tijd van het jaar een grote rol. Je kan je voorstellen dat na een koude winter de vissen, die koudbloedig zijn, reageren op de toenemende kracht van de zon. De grotere intensiteit van de zon en stijgende temperatuur hebben met name op de bovenste waterlagen een grotere impact.

Waterdieptes spelen deze tijd van het jaar een grote rol.

Dit zorgt ervoor dat de vissen ook graag in die zones vertoeven. Hierdoor zullen ondiepere stukken bij bijvoorbeeld een eiland, hoeken van het water en soortgelijke plekken die snel opwarmen de nodige aandacht krijgen. Als je moet kiezen tussen één meter of zeven meter waterdiepte is de keuze deze tijd van het jaar vaak snel gemaakt.

tom dove vangst karper
Tom weet de juiste keuze wel te maken.

Tip #3: Verkas als het nodig is

In de voorjaarsmaanden lijkt alles in een ogenblik te kunnen veranderen. Het weer kan ineens omslaan en daar zullen karpers ook op reageren. Mijn ogen en oren zijn steeds op het water gericht. Daarnaast laat ik alle opties open en zorg ik dat ik flexibel ben. Als mijn observaties mij het idee geven dat ik moet verkassen zal ik dat zeker doen. Door goed georganiseerd en licht bepakt te vissen kan ik zo het maximale uit de mogelijk aangeboden kansen halen.

tom dove
Wees mobiel en verkas indien nodig…
tom dove vangst karper
… dit heeft Tom al heel wat extra vissen opgeleverd.

Tip #4: Tast de bodem af

Terwijl het voorjaar vordert zal je ook een toename van plantengroei krijgen. Op meer en meer wateren krijg je te maken met allerhande soorten wier en dat is zeker iets om rekening mee te houden. Wat ik zelf graag doe is bij aankomst op een nieuwe stek mijn hengel met daarop nog een oude rig uitwerpen. Door goed te voelen hoe hard of zacht het lood op de bodem terechtkomt en hem vervolgens binnen te draaien kan ik het goed checken. De impact op de bodem en eventueel op de onderlijn aanwezige slierten wier zullen je al snel een indicatie geven.

uitzicht karpervisse tom dove
Met alleen observeren krijg je nog geen helder beeld van de bodem, combineer dit dus!

Tip #5: De favoriete montage

Mijn favoriete montage voor deze tijd is de vertrouwde Spinner rig. Deze vis ik op een heli leader en het grote voordeel hiervan is dat ik hem op heel veel plekken aan kan bieden. Door de kralen van het systeem omhoog of omlaag te schuiven kan het lood meer ruimte geven om weg te zakken zonder gelijk de rig mee te sleuren.

Mijn favoriete montage voor deze tijd is de vertrouwde Spinner rig.

Zo kan het lood dus in een zachte bodem of een laag bodemwier pluggen en ik toch efficiënt mijn pop-up aanbieden. Dit maakt de set-up uitermate geschikt om actief te vissen en je hengels regelmatig ergens anders uit te werpen.

spinner rig
Met de favoriete Spinner Rig van Tom kun je…
Tom Dove
… heel actief verschillende stekken afvissen.

Tip #6: Aastips

Als er een aas is waar ik altijd vertrouwen in heb dan zijn het zeker de Mainline Pineapple Juice pop-ups. Deze gele snoepjes zijn al jaren mijn favoriet en hebben zich al ontelbaar vaak bewezen. Wat ik overigens wel graag doe is ze nog een extra schop onder de kont geven met betrekking tot attractie. Zo soak ik ze graag in een combinatie van de Isotonic en Pineapple Supreme Goo’s.

Korda Goo
Tom geeft de pop-ups graag een extra attractie door ze te combineren met de Pineapple Supreme Goo.

Deze gesoakte aasjes heb ik in zowel twaalf als vijftien millimeter maten in mijn vistas zitten en ze zijn ook echt doordrenkt van attractie. Mocht je overigens extra drijfvermogen kunnen gebruiken bij de kleinere pop-ups, dan kan het handig zijn om ze even uit te boren. Met een Bait Drill maak ik een opening in de pop-up en daar steek ik een staafje van kurk in. Op deze manier kan je zelfs kleine aasjes die natuurlijk minder drijfvermogen hebben goed combineren met een sterke, grote haak.

pop up rig
Weinig drijfvermogen? Maak gebruikt van kurk!

Tip #7: Vergeet de ‘zigrig’ niet

Het vissen met zigs kan nu ook echt mega effectief zijn. Doordat de bovenste waterlagen natuurlijk sneller opwarmen zal je daar ook vaak de karpers aantreffen. En ook op die plek kan je ze confronteren met een aasje! Iets typisch dat veel mensen doen is overdag met zigrigs vissen en ’s nachts overschakelen naar het vissen op de bodem. Maar hierdoor kan je soms mooie vangsten mislopen.

zig rig
De zigrig kan je net die éne aanbeet opleveren waar je op zat te wachten.

Gedurende de jaren zijn er flink wat vissen in het donker op zigrigs gevangen. Zelfs zigaas zoals een zwart foampje heeft gezorgd voor aanbeten in het donker. Ik denk ook echt dat de vissen het silhouet van het haakaasje tegen bijvoorbeeld het maan- of restlicht kunnen zien. Dus vergeet die zigs niet!

pop up rig
De zig is niet alleen overdag maar ook in het donker heel effectief!

Tip #8: Durf te veranderen

Ik heb mijn favoriete haakaasjes al aangehaald. Maar dat ik een duidelijke favoriet heb wilt niet zeggen dat ik niet switch. Als ik het idee heb dat een verandering mogelijk meer of snellere aanbeten op kan leveren durf ik gerust iets anders te proberen.

Iets dat voor mij en diverse andere vissers goed heeft gewerkt zijn zigrigs in combinatie met een worm!

Een verandering naar bijvoorbeeld een andere kleur aas op een zigrig kan soms gelijk een reactie uitlokken. Iets dat voor mij en diverse andere vissers goed heeft gewerkt zijn zigrigs in combinatie met een worm. Met behulp van wat bait floss rijg ik deze aan bijvoorbeeld wat kurk om ze zo drijvend te maken.

karpervissen wormen
Geef je zigrig extra attractie door de hair te voorzien van een worm!

Tip #9: Vis met scherpe haken

Om af te ronden met de zigs kan ik ook nog de tip geven om met super scherpe en soms zelfs relatief grote haken te vissen. Enkele van mijn vrienden vissen erg veel met zigrigs en zij gebruiken opvallend grote haakmaten. Hierdoor verspelen ze een stuk minder vissen dan wanneer ze met echt kleine modellen aan de slag zouden gaan. Mijn favoriete model is een Wide Gape maat 6. Deze gebruik ik bij voorkeur in een Kamakura uitvoering om mij zo de scherpst mogelijke haakpunt te geven.

Tom Dove vangst
Tot slot de laatste tip van Tom Dove: zorg dat je met scherpe haken vist!

Vooral als je haak met een zig toch niet in de buurt van de bodem komt is er geen reden om niet met zo’n extreem scherpte haakpunt te vissen. De Wide Gape haak knoop ik met een knotless knot vast een stuk Zig Line waarna ik een stuk van een medium Kicker over het oog schuif. Door dit stuk van de Kicker zet je de lijn in een mooie hoek om de vis te prikken en ook veilig te kunnen landen.

Dat gaat zeker voor meer karpers zorgen!

Wil je meer weten over Tom’s succesvolle voorjaartips, zigtips en andere tips die je helpen om de komende tijd vaker met een kromme hengel aan de waterkant te staan? Check dan zijn Spring Masterclass hieronder!

Gebruik de voorjaartips in je voordeel en vergeet vooral niet om flexibel en opportunistisch te blijven. Vis met een open mind en reageer op de aanwijzingen die je krijgt.

Tom Dove


Benieuwd naar meer avonturen van Tom Dove of andere Korda teamleden? Volg Tom Dove en Team Korda dan op Instagram!

Bekijk ook