Een voorjaar zonder vissen – Remco Akkermans

Favoriet Favoriet
Een voorjaar zonder vissen – Remco Akkermans

Ja je leest het goed, tijdens dé beste periode van het jaar stonden de visspullen van onze vaste blogger Remco in de opslag. Niet één keer was hij te vinden aan de waterkant om zelf te vissen. Zijn verhuizing, drukte op het werk en de jeugdactiviteiten die hij voor zijn hengelsportvereniging jaarlijks organiseert, waren de voornaamste redenen waardoor zijn voorjaar compleet in het water viel…


Verhuizing

Remco aan het woord: Na 12 jaar in ons fijne kleine huisje te hebben gewoond was het tijd voor een verandering. Door de uitbreiding van ons gezin wilden we graag meer leefruimte, waardoor we er samen voor kozen om te gaan verhuizen. Gelukkig verkochten wij ons oude huis erg snel en vonden we op dat zelfde moment ons nieuwe droomplekje in de vorm van een ruime jaren ‘70 woning. En ja, met jaren ‘70 betekent dat gelijk dat de handen uit de mouwen kunnen… 😉

Samen met de jongens lekker slopen: goud!

Vanaf begin maart stond alles in het teken van verbouwen. Elke dag ging ik na het werk naar het nieuwe huis om te klussen. Vele lange dagen klussen volgden samen met mijn vriendin. Gelukkig konden we snel met de opbouw beginnen, waarna we in het weekend van 1 april zijn verhuisd. We waren nog lang niet klaar, maar het was bewoonbaar dus konden we op een iets rustiger tempo verder gaan met verbouwen.

Ook samen  werd er hard gewerkt aan ons droomhuis.

Rainbow Lake

Maar ja, dan komt de dag dat er een tripje gepland stond. Deze hadden we in 2016 al geboekt, toen ik nog niet wist dat we zouden gaan verhuizen. Gelukkig hadden we al zoveel gedaan aan het huis dat ik na overleg met mijn vriendin mijn maat Ron kon bellen om te vertellen dat de trip door ging! Na een hectische voorbereiding gingen we begin mei richting het zuiden. Na een lange rit arriveerden we op vrijdagmiddag aan het meer. Het was een weerzien van bekende en vrienden waar we een gezellig avondje mee hadden maar we waren allemaal nog erg moe waardoor we allemaal vroeg gingen slapen en na een goede nachtrust begonnen we op zaterdagochtend met vissen. Die zelfde middag was het gelijk raak: mijn rechterhengel liep af.

De eerste vis meldde zich al op zaterdag.

Het liep gelijk erg goed en Ron pakte op zondag de eerste betere vis. Elke dag kwamen er een aantal vissen uit, maar jammer genoeg waren het veel kleine vissen. Alle beten kwamen vanaf mijn 2 rechter hengels. Wat  Ron ook deed: zijn hengels aan de linkerkant bleven stil. Op dinsdagochtend had ik al 12 aanbeten gehad als datgene gebeurt waar we al bang voor waren. Door de warmte van de afgelopen dagen waren  de vissen richting de paai zone gegaan om te gaan paaien. Vanaf dat moment zijn alle activiteiten weg op onze stek. Het duurt tot woensdag nacht voor er een aanbeet volgt. Deze keer was het een hengel van Ron die afliep; was dit een goed teken?

De eerste aanbeet van links was een lange schub die de 20 kg grens met gemak doorbrak.

Jammer genoeg was het een uitzondering. Wat we ook probeerden, er kwamen geen karpers meer uit. Al onze hengels bleven stil vanaf dat moment en het enige wat wij nog konden doen, was elke dag een deel van de hengels verplaatsen naar nieuw gevonden stekken. Ondertussen ging ik met mijn spinhengel op pad in het baaitje om de hoek. Het vissen op black bass is voor mij een mooie extra uitdaging op Rainbow.

Blackbass van ruim 50cm is geen uitzondering op Rainbow.

Remco en zijn vismaat Ron hebben ook een dikke video gemaakt met daarin beelden van hun sessie op Rainbow Lake. Check de beelden hieronder: 

Jeugdcursus

Tijdens de Rainbow trip was ik al volop bezig met de aankomende jeugdactiviteiten bij mijn eigen hengelsportvereniging. Elk jaar organiseren we met een mooie groep vrijwilligers een jeugdcursus die bestaat uit 3 onderdelen: witvissen, roofvissen en karpervissen. Per onderdeel kunnen zich 25 kinderen van 6 t/m 12 jaar aanmelden.

En vol clubgebouw tijdens de theorielessen.

En natuurlijk zit de cursus tijdens dit hectische voorjaar van mij ram vol en hebben we in totaal 75 aanmeldingen. Er lag dus weer een flinke uitdaging klaar voor mij en de andere de vrijwilligers. Als we na 6 cursusavonden klaar zijn, kijken we met alle vrijwilligers terug op een supermooie cursus met mooie vangsten.

Blije gezichten tijdens de cursus  is waar we het voor doen.

Na de jeugdcursus hebben we nog een uitdaging te gaan, want dit jaar hadden we het eerste jeugdkamp van onze vereniging gepland staan. 8 kids stonden te wachten om hun (voor sommigen) eerste nachtje te gaan vissen onder begeleiding van onze vrijwilligers. Gelukkig werd ook het jeugdkamp een groot succes, waardoor we er met veel plezier op terug kunnen  kijken. Toen werd het toch echt tijd voor mezelf en het gezinnetje. Uiteraard is ook het Jeugdkamp van 2018 op beeld vast gelegd. Hieronder check je de beelden:

Nachtje met Willem Kwinten

Het is al juli als het nachtje met Willem Kwinten gepland staat. Tijdens de Wintersport (bioscoop)film van Mark en Michiel (in december 2017) hadden we dat al afgesproken. Door alle drukte was het er niet eerder van gekomen, maar we konden het gelukkig toch nog voor de zomervakantie plannen. Het is al laat als we uiteindelijk zitten en de BBQ aansteken, als ik Willem vertel dat dit mijn tweede nachtje van het jaar in Nederland is. Willem kijkt mij verbaasd aan en snapt gelijk waarom ik er zo naar uit keek. En als mijn eerste aanbeet komt, is de sessie voor ons eigenlijk al geslaagd.

De tweede vis volgde net voor het donker, bedankt voor de mooie foto’s Willem.

De nacht verloopt rustig maar vanaf 5.30 uur in de ochtend loopt het storm bij ons beiden. Er volgen in no time 6 aanbeten en we eindigen de sessie met 7 vissen en kijken tevreden terug op deze nacht. De sessie stond in het teken van het opnemen van een filmpje voor de KWO en dat is zeker geslaagd. Het filmpje staat ondertussen op de Community (klik hier om de KWO Stories te bekijken) en Willem heeft er echt iets moois van gemaakt!

Wat kan die kerel foto’s maken!

Eerste nachtje met Kenzo

Het hoogtepunt van deze zomer voor mij was toch wel het eerste nachtje vissen met mijn zoontje. Ik had het hem natuurlijk veel te vroeg beloofd waardoor er al maanden werd afgeteld. Tijdens de eerste dag van mijn zomervakantie was het zover en werd de auto volgeladen voor vertrek. Als we aankomen, zijn er veel stekken bezet door zwemmers en een enkele visser, waardoor we besluiten op dezelfde stek te gaan vissen als waar ik met Willem heb gezeten. Het is een lang stuk lopen maar als we eenmaal zitten, ben ik blij dat we dat hebben gedaan, want het is het meest rustige stuk van het water. Voor mij staat deze sessie vooral in het teken van de kleine man de sfeer te laten proeven van het nachtvissen. We eten dus ’s avonds lekker langs de waterkant en we slapen en ontbijten er in de hoop dat er een visje uitkomt.

Wat een super mooie vis voor dat kereltje.

En dat lukte zeker want nadat ik ‘s nachts de eerste vis had gevangen, liep er vroeg in de ochtend weer een hengel af. Na flink wat roepen werd hij gelukkig wakker om de hengel over te nemen, niet wetende wat er aan de andere kant van de lijn hing. Na een flinke dril kwam er een prachtige spiegel boven. Zo’n grote karper had hij nog nooit gevangen.  Na het maken van de foto’s gooiden we snel de hengel weer uit en volgden er nog twee vissen. We keerden daarom tevreden huiswaarts, waar voor mij een ander maatje stond te wachten.

Willem heeft het vis hoogtepunt van Remco schitterend op film vastgelegd, de drone kwam er zelfs aan te pas. De eerste sessie van Remco met zijn zoontje staat zeer strak op beeld in de onderstaande video:

Want ook mijn jongste zoontje wilde graag mee gaan vissen maar zonder zwemdiploma overnachten aan de waterkant vonden we toch echt nog te gevaarlijk, dus zochten we een alternatief. We gingen lekker vissen en met hem at ik gebakken aardappeltjes aan de waterkant. Ondertussen ving onze kleine man even 5 karpertjes en een bliek (hier was hij net zo blij mee). Toen we huiswaarts gingen en hebben we onze een tent opgezet in de achtertuin, want ja daar konden we wel veilig slapen.

Ook Dex weet ondertussen zijn visjes te vangen (met wat hulp van papa). 🙂

Al met al was ook dit weer een super ervaring en niet alleen voor de jongens. We kijken alweer vooruit wanneer we het volgende vis avontuur plannen. Ik heb er in ieder geval veel zin in.

Tot Slot

Natuurlijk snap ik dat voor veel mensen hun eigen visserij het belangrijkste is, maar het is aan te raden eens bij je eigen hengelsportvereniging rond te kijken. Zeker op het gebied van jeugdactiviteiten is er vaak nog veel te halen. Ik vind het belangrijk dat we de jeugd goed begeleiden in de beginfase van het vissen.  Alles wat wij ze meegeven op jonge leeftijd kan van grote waarde zijn voor de gezondheid van de vissen en de rest van de flora en fauna van de wateren waar ze vissen.

Tot mijn volgende blog! 🙂

Remco Akkermans

Een geslepen visser, maar ook een dromer: Remco Akkermans. Deze Oosterhoutse ‘carpist’ heeft een hoog avonturiersgehalte want uitdagingen gaat hij niet uit de weg. In zowel binnen- als buitenland timmert hij hard aan de weg!