ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Effectief Chod-Rig Systeem – Deel 3 – Willem Kwinten

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

Whoop whoop, Kwinten gaat gewoon nog even door, want na deel 1 en deel 2 waarin hij de werking van de Chod-rig en Hinged Stiff rig tot in detail beschreef, komt nu dit derde deel waarin precies staat uitgelegd hoe je een effectief Chod-systeem knoopt. Houd je ogen open en doe er je voordeel mee 😉


Willem vertelt: De Chod-rig met bijbehorende leader is eigenlijk één van de meest eenvoudige systemen die er bestaan. Toch zijn er een aantal details die belangrijk zijn voor de perfecte presentatie. Ik zal proberen dit zo beknopt mogelijk te houden, want ja, lezen is zonde van de vistijd 😉

Gelukkig was de haak scherper dan het scheermesje 😉

In de vorige twee delen heb ik al vanalles verteld over de voordelen van een Chod-rig, en een daarvan was het snel kunnen wisselen van verschillende leaders. Laten we daarom beginnen met het hoe en waarom van de laatste anderhalve meter.

Een voorbereidde leader is snel en eenvoudig te verwisselen met enkel een knoopje van de hoofdlijn of voorslag.

Waarom een leader?

Het belangrijkste van de leader is dat deze perfect de contouren van de bodem volgt. Je wil ten slotte niet dat de Chod-rig ergens boven de bodem gaat zweven doordat de leader op wat bodemvuil terecht is gekomen. Dit heeft een onnatuurlijke presentatie als gevolg en daarom gebruiken we het liefst de soepelste en zwaarste leader die we kunnen vinden. 1.5 meter is lang genoeg voor een goede presentatie, en kort genoeg om goed te kunnen werpen met mijn 10ft hengels. De leader op zich is geen moeilijke constructie en de belangrijkste afweging die je moet maken is het loodgewicht dat je aan de leader bevestigd. Met een quick change swivel is het lood snel en eenvoudig te verwisselen. Schuif dan wel een rubbertje over de swivel zodat het lood niet los kan komen.

Voor de strakste afwerking splice ik de leader rechtstreeks op het lood.

Het volgende is extreem belangrijk: zorg voor een buffer in de leader! Het is namelijk uit den boze om de chod-rig tijdens de dril helemaal naar het lood te laten schuiven. Het lood zit de haak dan in de weg en zal veel vaker uit de bek ‘gewinkeld’ worden. Er zijn verschillende rubbers op de markt die tijdens de dril de chod-rig van het lood weg houden maar persoonlijk vind ik deze er vrij lomp uitzien. Om mijn montage subtiel te houden bevestig ik gewoon een ringswivel (met het grote oog aan de kant van de chod-rig) tussen het lood en de chod-rig. Zo kan de chod-rig nooit bij het lood komen tijdens de dril, wat lossers voorkomt.

Bevestig simpelweg een ringswivel op 20cm van het lood om lossers te voorkomen.

Vervolgens bevestig ik een zwaar maar subtiel loodje op de leader waardoor de chod-rig altijd, maar dan ook altijd tegen de bodem gepint staat. Dit zorgt ervoor dat de chod altijd perfect gepresenteerd is en houdt tevens de chod-rig van de ringswivel weg tijdens de worp. Anders kan de haak in de ringswivel grijpen en dan lig je zelfs op de beste stek voor niets te vissen…

Een zwaar loodje zorgt voor een altijd perfect gepresenteerde chod-rig.

Nu komen we bij een trucje dat ik zelf altijd toepas na een tip van Erik Hakvoort. Het is namelijk altijd een gedoe om een chod-rigje te vervangen op de leader als de ringswivel al aan de chod is geknoopt. Erik bracht me op het idee om de ringswivel gewoon op de leader te laten zitten en de chodrig met een los uiteinde pas aan de ringswivel te knopen voor het inwerpen! Je knoopt je voorraad chod-rigs gewoonweg met een los uiteinde, zonder ringswivel. Dit is in mijn ogen de meest efficiente manier om altijd met verse chods te vissen.

De ringswivel blijft gewoon altijd op de leader zitten zodat er steeds een nieuwe chod-rig aan geknoopt kan worden.

Het volgende onderdeel is van essentieel belang. Mocht je ooit onverhoopt lijnbreuk krijgen dan is het laatste dat we willen dat de vis met meters lijn rond blijft zwemmen. Om het systeem visveilig te maken moeten we ervoor zorgen dat het chod-rigje volledig over de leader en hoofdlijn weg kan schuiven zodat de vis enkel met het chod-rigje rond blijft zwemmen. Een no trace bead met bijbehorend rubbertje is daarvoor een van de goede oplossingen.

Zorg dat je systemen altijd 100% visveilig zijn!

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €7,95 per maand of €64,95 per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €7,95 per maand of €64,95,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

Trending

Bekijk ook

1