Effectief vissen met verschillende diameters – De aanpak van Robin Bulters

Boilies zijn tegenwoordig immens populair onder karpervissers. Het is dus niet gek dat de vissen op sommige wateren de boilie beginnen te wantrouwen. Het inzetten van verschillende diameters kan hierbij helpen! In dit artikel legt Robin Bulters uit hoe hij dat doet.

Meteen aan de slag met verschillende diameters boilies? Profiteer dan nu van de 30% voorjaarsactie!

Robin vertelt: Vroeger was het de 20mm die aan de lopende band de boiliemachines uit kwamen rollen. Later volgde ook de 15mm en de 24mm variant. En nu, in 2020 (wat vliegt de tijd), zijn verschillende diameters niet meer weg te denken uit het assortiment van de meeste aasmerken.

Tegenwoordig kun je bij de meeste boiliefirma’s diverse diameters scoren.

De maten die je nu tegenkomt zijn van 12mm tot maar liefst 30mm groot. Zo zie je riviervissers graag met een 30mm boilie vissen, omdat die niet makkelijk verplaatsen mocht er een containerschip je stek voorbij varen, en is de 12mm variant populair op kleine parkwateren waar veel kleinere karpers zwemmen.

Op wateren waar veel kleinere vis rondzwemt kan een 12mm boilie effectief zijn.

Dit zijn natuurlijk twee simpele en logische manieren om jouw aas op een correcte manier aan te bieden, maar er is ook een minder duidelijk ‘grijs gebied’.

Het grijze gebied

Wat dacht je bijvoorbeeld van een dressuurwater waar het grootste deel van de vissers constant met 20mm boilies aan de slag gaat? De slimmere visser die ervoor kiest om een 15 of zelfs 12mm bol in te zetten weet dan soms binnen een paar nachten de topvis te vangen. Je vraagt jezelf dan af: “Hoe heeft hij dat voor elkaar gekregen?”

Door anders te vissen dan anderen kan het soms ineens hard gaan, zeker op wateren waar de vissen de klappen van de zweep kennen!

Het inzetten van een kleinere of grotere boilie kan een geweldig resultaat opleveren. Heb je er wel eens over nagedacht dat een karper groot aas laat liggen, omdat hij dat al jarenlang voorgeschoteld krijgt? Stel je voor dat die boilies blijven liggen op de bodem. Na verloop van tijd brokkelen de boilies af en blijven er kleine aasdeeltjes over. De vis (misschien wel jouw target) is er talloze keren langs gezwommen en ziet nu geen gevaar meer. Hij begint rustig van je voerstek te eten terwijl jij allang weer weg bent… #BALEN!

Je wil natuurlijk niet dat jouw droomvis je stek voorbij zwemt!

Robin’s aanpak

Ik kies er zelf voor om met verschillende diameters boilies te vissen en bij te voeren. Zo kan ik, zoals ik hierboven al benoem, eerder een vis tot azen verleiden. Het is voor de karper namelijk lastiger om de boilies als gevaarlijk te herkennen. Je brengt ‘m eigenlijk ‘in de war’ door allerlei verschillende aasjes voor te schotelen. Daarnaast lijken de kleinere diameters op afgebrokkelde grote boilies, die de vis eerder voor veilig aanziet. Het kan dus lonen om juist met een kleine diameter te vissen als je met wat groter aas voert!

Deze vis werd gevangen op een 20mm boilie, maar Robin voerde ook 12, 15 én 24mm boilies bij!

Je spreekt met verschillende diameters ongetwijfeld meerdere vissen aan, net zoals je met verschillende smaken boilies ook een grotere groep karpers aanspreekt. Karpers hebben nou eenmaal een voorkeur voor aas: groot, klein, fel gekleurd, neutraal gekleurd en natuurlijk de smaak.

Groot, klein, fel, donker, drijvend, zinkend en ga zo maar door: iedere vis heeft wel een bepaalde voorkeur!

Meer diameters = meer vis

Doordat je meer vissen aanspreekt en ze je aas minder snel wantrouwen, is het inzetten van verschillende diameters zeker aan te raden wat mij betreft!

Ook deze vis viel voor een 20mm boilie omringd door 15 en 24mm. Ook voerde Robin zoete en vissige boilies door elkaar heen!

Let er wel op dat je in deze periode van het jaar niet teveel voert. De vis is nog vrij passief door de lage watertemperatuur en dus al snel verzadigd, zelfs als je een kleine diameter boilie gebruikt!

Deze vis werd gevangen op 2x 20mm, zónder extra voer. Zo kan het natuurlijk ook!

Het voorjaar komt er aan

De mooiste tijd van het jaar komt er weer aan jongens! Nog even wachten op de wat langere dagen en dan kunnen we de karpers weer op slinkse wijze bejagen. Heel veel succes komend voorjaar en probeer ook zeker eens een andere diameter boilie in te zetten! Deze beer ving ik op een relatief klein 15mm bolletje 😉

Dat je met klein aas ook grote vis kunt vangen bewijst Robin met deze BUFFEL!

Tot de volgende!

Robin Bulters


Wil jij je voorjaar goed beginnen? Scoor dan nu 30% korting op ALLE KWO SPECIALS in de Webshop! Klik op de banner hieronder om meteen te profiteren:

Bekijk ook