Effectief wiervissen – Deel 1 – Zo bepaal je de ideale locatie en rig

Dat wateren met wier een flinke uitdaging met zich meebrengen hoeven we jullie inmiddels niet meer te vertellen. Om op deze wateren succesvol te zijn moet je met flink wat zaken rekening houden! In deze update geven we jullie enkele tips en tricks over de ideale locatie en de juiste rig.


Team KWO aan het woord: Veel wierrijke wateren bevatten een groot bestand aan karpers en ook de grotere jongens weten de wierrijke plekken te waarderen. Hoog tijd om ze daar te belagen! Om op een slimme en verantwoorde manier bij het wier te vissen zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden.

Op zulke plekken moet je uiteraard scherp zijn.

Materiaalkeuze

Het eerste waar je rekening mee moet houden is dat je beschikt over het juiste materiaal voor deze visserij. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een gevlochten hoofdlijn met stevige voorslag. Gevlochten hoofdlijn is prettig om te gebruiken omdat het bovenop het wier zweeft. Een nylon hoofdlijn zou zinken, waardoor je grote hopen wier in je lijn zou krijgen.

Gevlochten spoelen en een stevige voorslag, ready to go!

In deze video legt Mark jullie uit hoe je je voorslag bevestigd aan je hoofdlijn. Doe dit zeker, je hebt dat beetje demping vaak echt nodig.

Belangrijkste wapen: rubberboot!

Een cruciaal wapen in de ‘wierstrijd’. Als je visveiligheid voorop hebt staan kan je eigenlijk niet zonder rubberboot aan de slag gaan. Als je over, in of voor een wierveld vist, zal de vis zich bijna altijd (diep) in het wier boren als hij zich heeft gehaakt.

Op zulke stekken moet je bij een aanbeet volgas naar de vis toe!

Boven de vis is het dan vaak zaak om met je hand wat wier te verwijderen en de vis verder af te drillen. Ga dus niet vanaf de kant gaan lopen sleuren met vaak lijnbreuk en een gehavende vis als gevolg. (Wier)visserij doe je met gezond verstand!

Wees eerlijk, wie houdt er niet van een ziekelijke bootdril! 😉

Bovendien schept een boot nog een tal van andere voordelen. Als je open plekjes of doorgangen wilt vinden in het wier, kan je met de boot perfect op onderzoek uitgaan. Dit levert jou op termijn ongetwijfeld meer vissen op!

Verkennen

Het allerbelangrijkste punt om succesvol te zijn is de locatie en ook bij wiervisserij is dit heel belangrijk. Een grote tip in deze visserij is verkenning.

Wie weet wat je allemaal tegen zult komen tijdens jouw verkenning!

Als je een mooie dag uitkiest met weinig wind en een felle zon kan je vaak schone plekken, gangetjes en ga zo maar door in het wier zien liggen. Je kan deze vervolgens perfect uitkammen met een hengel en een stuk lood. Hierna kun je een marker plaatsen of een GPS punt in je dieptemeter instellen om de plek later eenvoudig terug te vinden. Een goede voorbereiding is het halve werk! Bonustip: Als je niet wilt dat je marker gezien wordt kan je hem zwart kleuren of juist net onder het wateroppervlak plaatsen.

Deze foto bewijst het maar weer eens: karpers bevinden zich dolgraag rondom het wier!

Wetsuit

Wat ook supergoed kan werken is gebruik maken van een duikpak met duikbril. Als het water het toelaat kan jij zien hoe het er onder de waterspiegel uitziet. Je kan je lood in de bodem duwen, je rig juist op het randje of zelfs in een gangetje leggen… De mogelijkheden zijn eindeloos!

Op deze manier krijg je het beste zicht op de situatie onder de waterspiegel.

Het levert je zonder twijfel een berg extra informatie op wanneer je onder het wateroppervlak op onderzoek uit gaat. Bovendien kost het een aardige cent minder dan een voerboot! Heb je geen geld voor een wetsuit? Met een simpele duikbril en snorkel kun je ook al een heel eind komen 😉

Gevonden!

Montage

Vaak is het bij de extremere wiervisserij het beste om bij een aanbeet je lood te verliezen. De vis zwemt zich namelijk vaak vast en door je lood te verliezen kunnen ze het lood niet gebruiken om zich van de haak te ontdoen. Het is dus aan te raden om met wartellood aan de slag te gaan. Druk de tail rubber niet al te vast op de clip en dan zal het lood zich vanzelf lossen bij een aanbeet.

Een wartelloodmontage is aan te raden voor deze visserij.

Let er wel op dat je je lood alleen verspeelt als het cht niet anders kan. Vervuiling willen we immers voorkomen!

Rigkeuze

De rigkeuze is afhankelijk van je stekkeuze. Als je in een kleine opening in het wier vist vinden wij het handig om met een ietwat kortere rig aan de slag te gaan. Vervolgens bevestig je er een PVA-stick aan en ben je bijna verzekerd van een goede presentatie! Door je haak in het PVA stickje te verstoppen kan hij namelijk geen vuil oppikken als hij naar de bodem zinkt.

Hiermee ligt je haak in de meeste gevallen wiervrij.

Wil je nog zekerder zijn van je zaak, dan is het een idee om een Ronnie Rig in te zetten. Hierdoor staat jouw presentatie een paar centimeter boven de bodem. Als je dit in combinatie met een PVA-zakje doet, kan er eigenlijk weinig meer misgaan.

Een Ronnie Rig kan net dat tikkeltje meer vertrouwen geven.

Als je voor het wier vist kun je kiezen voor je standaard rig waar jij het meeste vertrouwen in hebt. Doe wel eerst even bodemonderzoek, want bodemwier kun je van bovenaf vaak niet zien staan!

Soms ligt de bodem volledig bezaaid met algen en bodemwier. Als je dit weet kan je omschakelen naar een pop-up rig.

Extra tip: probeer het eens OP het wier!

Het is een vergeten tactiek omdat het veel vissers weinig vertrouwen geeft om hun montage IN het wier te leggen, maar toch raden we aan om het eens te proberen! Wier zit vol natuurlijke voedseldeeltjes waar de vissen maar al te graag in azen. Een single chod rigje met een licht loodje en een pop-up met veel drijfvermogen kunnen serieuze potten breken! Dit is overigens ook een goede methode om moeilijke klanten op de kant te krijgen, dus geeft het zeker eens een kans.

Probeer het zeker eens uit!

Met deze ‘wiertricks’ zouden jullie al een flink stuk dichterbij het vangen van jullie eerste ‘wierkarpers’ moeten komen. Zodra je eerste wiervis een feit is, volgen de anderen vast snel!

Zet hem op!

KWO Redactie


Meer tips over wiervisserij? Surf dan naar onze Community!

Bekijk ook