ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Effectieve Hinged Stiff Rig – Deel 4 – Willem Kwinten

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

Alright Members, het is weer tijd voor een rondje RIGTALK 🙂 In het vorige deel vertelde Don Kwintus hoe je de perfecte Chod-rig knoopt en dit keer doet hij al zijn knoop-skills omtrent de Hinged Stiff Rig uit de doeken. Een rigje waarvan hij de kracht in deel 1 en deel 2 al heeft beschreven. We kunnen wel stellen dat er een flinke brok informatie over de Chod en Hinged op tafel is komen te liggen. Hopelijk kun jij er een paar % mee winnen in jouw visserij!? 


Willem vertelt: De Hinged Stiff rig heeft veel gelijkenissen met de Chod-rig en wellicht weet jij al precies hoe je deze toprig moet knopen na het lezen van de eerdere delen in deze reeks. Toch wil ik graag nog eens toelichten hoe ik de rig knoop en vooral waarom ik het op deze manier doe! Let’s go!

Uiteindelijk behoort de rig slechts tot de laatste schakel maar iedere % is er een!

Bij de Hinged Stiff rig wordt het loodsysteem belangrijker dan bij een Chod-rig. Een Chod ligt toch wel (vrijwel) altijd goed op de bodem maar dat is bij een Hinged Stiff rig wel anders. Bekijk daarom altijd goed op wat voor bodem je vist en lees in deel 1 en 2 welk loodsysteem het best bij welke situatie past.

De Hinged Stiff rig is uit mijn ervaringen dodelijk effectief gebleken.

We beginnen de Hinged Stiff rig met de boom-sectie. Meestal is dit een stukje gecoat onderlijn materiaal dat stijf genoeg is om de pop-up van het lood weg te duwen. Stem het materiaal af op situatie maar ik ben al jaren verkocht aan de ‘combi link’ van Nash (voorheen ‘missing link’). De kleur die ik gebruik is vrijwel altijd silt, aangezien de bodem meestal is bezaaid met takjes, blaadjes, slib en andere baggerzooi 😉 De lengte wisselt per situatie maar meestal hanteer ik de onderstaande afmetingen:

  • Meer dressuur → Kortere boom-sectie en kortere Chod-sectie (10+3 cm)
  • Minder dressuur → Langere boom-sectie en langere Chod-sectie(15+5 cm)

Stem de kleur van het onderlijn materiaal af op de bodem waar je op vist.

We beginnen de boomsectie met een achtknoop. Deze is sterk, betrouwbaar en mooi gestroomlijnd. Maak het knoopje nat en trek beiden uiteinden gelijkmatig aan. Schuif daarna direct een anti tangle sleeve op het onderlijn materiaal. Dit voorkomt dat dit achteraf moet, waardoor de sleeve over de knoop heen moet. Dat is niet handig en dus ook niet nodig.

Een 8-knoop is perfect om een mooi en sterk lusje te knopen.

Schuif de anti tangle sleeve op voorhand op de rig, dat voorkomt een hoop elende 😉

Ook de ringswivel knoop je het beste met een 8-knoop aan het onderlijnmateriaal. Dit lusje zorgt voor extra bewegingsvrijheid voor de  ringswivel waardoor deze altijd perfect positie kan innemen op de bodem. Het is raadzaam om een beetje putty rond het knoopje te kneden. Dit zorgt ervoor dat de boomsectie mooi vlak op de bodem komt te liggen .

De lus aan de ringswivel zorgt voor veel beweginsvrijheid en draaivermogen.

Voila: de boom-sectie!

De ‘boom-sectie’ zorgt voor een hefboomwerking die voor de benaming ‘hinged stiff rig’ zorgt.

Vervolgens gaan we verder met het Chod-gedeelte van de rig. In deel 3 staat precies uitgelegd hoe je deze knoopt, en bij een Hinged Stiff rig is dit exact hetzelfde.

De Hinged Stiff Rig bestaat uit twee onderdelen: De boom-sectie en de Chod-sectie.

Ook de manier waarop de chod aan de ringswivel geknoopt wordt is opnieuw een simpele bloedknoop, net als bij de Chod-rig. Ook de vervolgstappen zijn hetzelfde als bij de Chod-rig in deel 3 maar met onderstaande foto’s staan nogmaals de stappen weergeven.

Hoe je de chod-sectie knoopt lees je in deel 3. (klik op de afbeelding om naar deel 3 te gaan).

Maak de knoop goed nat en trek deze geleidelijk aan.

Sterk, betrouwbaar en vlijmscherp.

Zorg dat er geen putty op de draaiende delen van de swivel komt te zitten.

Rek het materiaal flink op met twee tooltjes voordat je het vormt.

De Hinged Stiff Rig is nu klaar om ingezet te worden maar dan moet je nog de afweging maken met welk systeem je deze te water laat. De drie meest voor de hand liggende opties zijn het inline lood, wartel lood en helicoptersysteem. Met dit laatste systeem heb ik geen ervaring maar tussen de eerste twee is een gemakkelijke keuze te maken. Inline lood gebruik ik alleen als de bodem mooi vlak en hard is. Als de bodem wat meer vuil bevat of zachter is kies ik standaard voor wartellood om de beste presentatie te verzorgen.

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

of

Trending

Bekijk ook