Effectieve uurtjes: meer karpers in minder tijd

Vissen in het vroege voorjaar is een visserij die niet voor iedereen is weggelegd. De passieve vissen maken het niet bepaald gemakkelijk, maar de échte die-hards weten dat ook deze tijd van het jaar volop kansen biedt. In dit artikel lees je hoe je meer karpers kunt vangen in minder tijd!


Door het zachte weer van de afgelopen dagen wordt het weer drukker aan de waterkant. We zien ieder jaar weer talloze vissers met emmers voer aan het water verschijnen alsof de karpers uit het niets weer massaal gaan azen. Wees daar voorzichtig mee, want dit is vaak nog helemaal NIET het geval!

Een dag of 10 geleden zag het er nog zo uit aan de waterkant…

Succesvol vissen in deze tijd van het jaar bestaat uit een combinatie van factoren. Je moet de juiste locatie (holding) weten te vinden, de aasperiodes ontdekken en tot slot moet je de vis triggeren met het juiste aas. Hieronder gaan we dieper op deze drie factoren in!

Deze tijd van het jaar is werkelijk prachtig, zo weet ook Thijs Last!

#1 – (Winter)holding

Zodra het water gaat afkoelen in het najaar zoeken vissen vaak de diepere delen van het water op. De reden hiervoor is simpel: de koude buitentemperaturen hebben minder invloed op dieper water, waardoor het diepere water langer warm blijft. Nu we langzaamaan richting het voorjaar gaan, kun je de vissen ook zomaar op de ondiepere delen tegenkomen!

Onze eigen Mark Hofman heeft al flink wat karpers op het ondiep gevangen, zelfs bij lage watertemperaturen!

Het weer speelt hierbij een grote rol. Bij warmere dagen (zoals nu het geval is) met zon en een zuid- of zuidwester wind is het zeker aan te raden om de ondiepe delen van het water af te speuren. Bij een gure oosterwind zijn de diepere delen een goed startpunt!

Probeer het op milde winterdagen ook zeker op het ondiep!

Beschutting

Wanneer de karper weinig beweegt, zoals in deze periode nog steeds het geval is, liggen ze het liefst op plekken met veel beschutting. Denk aan rietkragen, omgevallen bomen, onder overhangende struiken of bij bruggen en sluizen.

Beschutting is iets wat de karpers waarderen in de winterperiode en het vroege voorjaar.

Je zou kunnen proberen om deze informatie te combineren. Op mildere dagen probeer je het op ondieper water in de buurt van obstakels en op koudere dagen zoek je beschutte plekken met meer diepte op. De kans is groot dat de vissen in grote getale bij elkaar liggen, dus een snelle aanbeet hoef je zeker niet uit te sluiten!

Zonlicht kan in het staartje van de winter van grote invloed zijn! Foto: Edwin Otte

#2 – Aasperiodes ontdekken

Nachtenlang gaan bikkelen is in deze periode zeker niet nodig. In deze tijd van het jaar azen karpers meestal behoorlijk voorzichtig en soms maar een aantal uurtjes per dag of zelfs nog minder! Als je deze uurtjes kan ontdekken, ben jij al een flinke stap dichterbij succes.

Observatie blijft een niet te onderschatten factor!

Vaak zijn de uren overdag het allerbeste, met name de uren waarop de temperatuur het hoogste is. De vissen worden door de mildere temperaturen, eventueel in combinatie met zonlicht, geactiveerd en zullen voorzichtig gaan azen. Halverwege de middag tot het donker wordt is een goed startpunt voor jouw sessie. Geen succes? Probeer je sessie dan een aantal uurtjes te verzetten tot je de aasperiode weet te vinden!

Halverwege de middag is een goed startpunt om te beginnen.

#3 – Triggeren met aas

Zelfs als jij net gegeten hebt of geen trek hebt, ziet een Snicker of een bak chips er verleidelijk uit, toch? Ook bij de karpers is dit het geval. Ondanks dat ze nog maar weinig azen, kun je ze met het juiste aas prikkelen om tóch een hapje te nemen. Het blijven nieuwsgierige beesten, dus speel daar zeker op in!

Madenrigs blijven een goede optie in de winter.

Je weet inmiddels vast dat maden door hun opvallende kleur en het feit dat ze wiebelen perfect zijn om een voorzichtige winterkarper te verleiden, maar er zijn ook andere aasjes die het goed kunnen doen. Denk aan kleine, gesoakte boilies, wafters, fake food en vergeet ook mais niet! Probeer vooral te letten op dat je aas niet te groot is, opvallend is van kleur en een extra prikkel heeft zoals een sterke geur of een wiebelende aard (denk aan maden of een wafter).

Een dumbell wafter in een opvallende kleur is het proberen waard in de winter!

Met deze tips in het achterhoofd is het zeker de moeite om er eens op uit te gaan. Wij wensen je in ieder geval veel succes!

Tight lines!

KWO Redactie

Bekijk ook